STROJNISTVO.com • Poglej temo - Raztezna posoda centralne peči- tlak

Raztezna posoda centralne peči- tlak

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Re: Raztezna posoda centralne peči- tlak

OdgovorNapisal/-a vili » 30.12.2015 8:54

ja žerjavar imaš popolnoma prav, vendar pa je voda v dimnih plinih stalno prisotna, nastane tudi pri samem gorenju, saj so goriva organska kemija, ta je pa kemija vodika in ogljika, če se še prav spomnim :(
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 30.12.2015 9:14

@: Vili: Res je, ker nastaja pri izgorevanju organske snovi.
Pri običajnem kurjenju je zasičenost vlage v DP pri okrog 60 C. Je pa možno, da je tudi višje (bolj vlažna drva in pomanjkanje dovoda zraka).

PS:
Še matematično: 1 kg popolnoma suhih drv + ravno prav kg zraka = xx kg dimnih plinov, od tega yy kg vode. Dodaš še vodo, ki jo vsebujejo drva (vlažnost drv) in določiš temperaturo zasičenosti vlage v DP.
Višek zraka ti znižuje temperaturo zasičenosti, manjko zraka (tvorba CO) pa jo dviga.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 30.12.2015 10:15

žerjavar sedi pet :D , vse vemo

no, tole imam pa jaz vgrajeno v sistem,
termostatski ventil, ki ne spusti prej vode do radiatorjev dokler se ne segreje na 60 st in ne spušča hladnejše v peč od cca 60 st, to je to

WP_20151230_09_18_04_1.jpg
WP_20151230_09_18_04_1.jpg (83.49 KiB) Videno 1202 krat

sicer voda sama po sebi ni tako hudo problematična, problematično je žveplo, ki je v vseh trdnih gorivih, pa tudi v naftnih derivatih (dizelin) - žveplena kislina, ki pri kurjenju nastaja, ta je problematična in ta grize pleharijo... :evil:
Zadnjič spremenil vili, dne 30.12.2015 12:34, skupaj popravljeno 1 krat.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 30.12.2015 12:31

ravnokar sem od "šporheta", za boljšo predstavo, komur kondenzacija ni jasna naj si jo ogleda na plinskem gorilniku, ko na "špohet" postavi lonec z mrzlo vodo, nekaj podobnega se dugaja tudi v pečeh :D

žerjavar: kot praviš, da je kondenzacija lahko še višje, potem je dobro peči voziti čim višje, ker ti pa res veš kakšno vlago imaš v drveh, oz. moraš imeti kontrolo povratnega voda...

sicer smo malo zašli s teme, ampak mislim, da nič hudega, pri svojem delu, delali smo namreč peči, sem moral k kupcu (k večim), ker mu peč ni delala kot bi morala, ni šla čez 60 pri zunanji temp. krepko pod nič, sem odprl vrata, pa sem rekel pripeljite najprej "karolo", da vam najprej očistim rešetko peči in pepelnik, potem gremo pa naprej, pepela je bilo na rešetki za dva...tri prste...,
v cca (15 min) je potem prišla na 80, pri zaprtem meš. ventilu, potem venil max. odprt je padlo na 60 po pol ure pa se je zopet dvignila na 70+, po tem ni bilo več reklamacije, da je peč zanič... samo tako malo..., glede zraka, pa to...
Zadnjič spremenil vili, dne 30.12.2015 13:00, skupaj popravljeno 1 krat.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sanka » 30.12.2015 12:49

@vili a je to kak mešalni ventil oz. kako se mu reče in kje ga je smotrno vgradit v sistem? Kje, mislim mesto vgradnje, pri sami peči ko voda začne potovati po ceveh ali pred samim grelnim telesom?
Pri nas prav tako nimamo mešalnega ventila, imamo pa naležni termostat in ko je bakrena cev dovolj vroča (termostat je nastavljen na 45 st) vklopi črpalko in začne šibat vodo v grelna telesa.
Še nekaj: v pritličju je sobni termostat, in če bi jaz želel v 1. nadstropju imeti temperaturo 21 st, v pritličju pa bi radi imeli 18 ali je možno in smotrno vgradit dodatni sobni termostat v nadstropju ali je bolj smiselno vgradit na vsa grelna telesa termostatske ventile in je stvar elegantno rešena, sobni termostat pa se nastavi na 22 ali 24 za vedno, pri tem pa temp. regulirajo radiatorski termostatski ventili? Nekje so mi razložili da je vgradnja dodatnega sobnega termostata možna, vendar bo deloval tisti ki ima nastavljeno višjo temperaturo. Jasno da bo, ampak problem bo ker bo tisti ki ima nastavljeno višjo temp. deloval na celotno bajto.....
Ali je najboljše v nadstropju en velik kamin zazidat pa bo stvar rešena v nadstropju??? :D
Kakšno je vaše mnenje okoli tega?

Lp
s
sanka
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 30.12.2015 16:14

to je termostatski mešalni ventil, deluje pa kot sem opisal, "auslauf" začne odpirati pri 60 popolnoma odpre pa pri 70, ponavadi se ga vgradi za pečjo, pred vsemi grelniki, v "riklauf" peči pa ne pusti, da bi bila voda hladnejša od 60 (ta 60 je običajna nastavitev, se pa dobijo tudi druge nastavitve, vsaj mislim...), to pomeni, da bo voda v sistemu samo mlačna, zato je treba peč goniti na 70 ... 80, da bo zadosten in dovolj topel tok v grelnikih, čuvaš pa peč, ki ni ravno poceni...

če imaš na radiatorjih termo ventile, ne vem zakaj bi reguliral še kako drugače, mislim, da je to popolnoma dovolj, zadevo moraš samo "uglasiti", to pa ne boš naredil v pol ure ampak v parih dneh, imam na radiatorjih samo "danfose", brez česarkoli drugega, ja črpalka v peči se vklopi pri temp. vode 40, ampak do 60 vrti vodo samo po peči...

imam, kot sem že omenil gretje s toplovodnim kaminom na pelete (15kW), to so Italijani naredili u nulo - mojstri :D , romantika v dn. sobi, gledaš plamen v peči kot zaklan, ja to je še dediščina mislim, da kar malo že zapisana v gene iz jam :lol: še vsakdo ga ja, ki je prišel, uau, super... :roll:
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 16.2.2016 12:31

malo sem se igral:
zakuril kamin brez prisilnega vleka, v kurišču je kadilo, nepopolno gorenje
po kakšnih desetih minutah je bila stena "poscana", kondenz, kaj je pa vse v kondenzu pa sam vrag ve :evil: , voda v kotlu je imela
okoli 30 st C
s tem hočem pokazati, kaj se dogaja, če je v kotlu temperatura prenizka in neoptimalno gorenje :o :

DSC01685.JPG
DSC01685.JPG (188.86 KiB) Videno 939 krat

WP_20160216_10_26_32_Pro.jpg
WP_20160216_10_26_32_Pro.jpg (115.76 KiB) Videno 939 krat
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov