STROJNISTVO.com • Poglej temo - Magnetenje

Magnetenje

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Magnetenje

OdgovorNapisal/-a chester » 18.1.2016 14:14

Pozdravljeni, imam težavo z magnetenjem magnetov oz. ne vem ali je to težava ali ni.

Pri magnetenju rotorja na katerem so ležaji in magneti, se zgodi, da je namagneten tudi notranji obroč od ležaja, poleg magnetov. Kaj to pomeni za samo delovanje motorja. Ali bi lahko bile kake težave, če imamo namagneten notranji obroč ležaja?

Hvala za pomoč,

LP, C
chester
Sodelavec
Sodelavec

Re: Magnetenje

OdgovorNapisal/-a magnum44 » 18.1.2016 15:14

Zakaj pa ne magnetite pred montažo ležaja. To bi bilo zame bolj logično. Seveda so potem lahko težave pri montaži, ker ti magnet vedno vleče k sebi. Vendar z montažno pripravo gre. Ali namagneteni obroč vpliva na delovanje motorja ? Po mojem mnenju, da, kajti magnetne pole imaš ravno zato, da se motor pravilno vrti, torusni magnet, kar dejansko ležejni obroč postane, ima pa čisto po svoje usmerjene magnetne silnice, zaradi oblike, in sigurno seka silnice ostalih magnetov. Nisem strokovnjak za to, vendar tako razmišljam
magnum44
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a chester » 15.2.2016 12:40

Pri magnetenju bodo prisotni tudi ležaji, tako da možnost da bi magnetili brez ležajev odpade. Zanima me ali se da ležaje zaščititi, da ga električni pulz nebi dosegel. Nekako bi preusmeril tok, da le ta nebi prišel na ležaj, ampak na kak drug material.

Hvala!
chester
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a fogl » 15.2.2016 14:08

Če imaš možnost poskusi zaščitit ležaj, tako da megnetni fluks spelješ drugam. Mu metal je dober za take stvari.

Druga varianta pa je, da ležaj potem razmagnetiš v spemenljivem magnetnem polju.

Tretja varianta, uporabi ležaj, ki ni magneten, iz nerjavnega jekla, plastika, keramika npr.
Lep pozdrav,
Klemen
fogl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 15.2.2016 15:20

kmečko razmišljanje, sestavi motor z "bukovimi" ležaji, karikiram :lol: , namagneti kar imaš namagnetit, razstavi in sestavi nazaj z ležaji kakršni morajo biti ali tako ne gre??, kaj vem..., jaz bi naredil tako, da se mi nebi namagnetili ležaji, če je to problem :o ...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a chester » 15.2.2016 15:31

vili napisal/-a:kmečko razmišljanje, sestavi motor z "bukovimi" ležaji, karikiram :lol: , namagneti kar imaš namagnetit, razstavi in sestavi nazaj z ležaji kakršni morajo biti ali tako ne gre??, kaj vem..., jaz bi naredil tako, da se mi nebi namagnetili ležaji, če je to problem :o ...

Ja seveda nebi bil problem, če bi šlo za nekaj 10 kosov. Tukaj pa gre za enormne količine in bi bila to dodatna operacija kar pomeni več denarja.
chester
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a vili » 15.2.2016 16:19

no to je pa kar tehnološko - organizacijski zalogaj, to pa niso več heci, uvedi v proces na nek način namagnetenje potem pa sestavo končnega izdelka, dobro zopet ugibanja, ker ni zadeva jasna v celoti, konstrukcija kot izdelek - sestav, hodogrami - kot tehnologija, bla bla...???

najprej pa naredi meritve, če jih seveda lahko, kaj se ti zgodi, če se ti namagneti tudi ležaj in, če ležaj ni namagneten???, kaj to sploh pomeni na sestav, na funkcijo???...(moment, moč, št, vrtlj, gretje, tok...zopet blabla), verjetno boš moral kar malo-veliko probavati???...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov