STROJNISTVO.com • Poglej temo - cnc izdelava roto noža

cnc izdelava roto noža

Tehnologija in ekonomija obdelave, predelave...

Moderator: -M-

Re: cnc izdelava roto noža

OdgovorNapisal/-a Demz » 13.3.2016 17:10

vili napisal/-a:no tisti šraubenziger je pa lahko tudi samo "vijač" - nik zakaj iz, če tudi v-vijač, ma ja, slovenšćina je zaj...

Po moje je to zato, ker se je pri nas tradicionalno bolj ali manj šraufe 'izvijalo', zato da so tako naši dedje potem videli čarovnijo spodaj. Takrat ko se je Hitler že s podmornicami vozil po oceanih, so namreč naši kovači še vedno morali vsak šrauf posebej izkovati in izoblikovati iz bogvekakega ostanka njihove mašine.

Naši dedje so bili zelo dobri, glede na rešeto, skozi katerega so morali lesti. Preveč veren narod v glavnem oz. preveč teptan. Če je bil fant dovolj dober, je šel za župnika, če je bil povprečen , pa za kmeta. Če je imel močne kosti, pa za kovača ali cesarjevega vojaka, jbg! :roll:
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 13.3.2016 17:23

ma dobro, pa še ena smet v temi:
včasih so rekli le jej, le jej, da boš močan, pameten tako neboš... :(
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Brusilec1 » 14.3.2016 23:47

Vili, brez zamere ampak mislim da brezveze kompliciraš.
to je kot da bi rekel da Audi A6 ni vozilo, ampak je avto..??

Vijačnica JE 3d razsežna spirala.
https://sl.wikipedia.org/wiki/Spirala

se pravi da konusna orodja pa nimajo vijačnice ampak vrtinec ? :)

v nemškem jeziku, Spiralwinkel
v angleškem jeziku Helix angle ali pa spiral angle.
pa se podobno ponavlja v vseh jezikih kar jaz tukaj vidim na internetu, pa v dokumentaciji ostrilnih strojev ..

sem slišal da je enega ostrilca enkrat celo klical nek pametnjakovič in mu po telefonu dal poduk o vijačnici.. dobr, na forumu razumem, ampak klicat ljudi .. ?

zdej pa ne vem... someone70.. je to navaden rezkar fi 60mm z ravno "vijačnico" ? si prepričan da je v igri točno ta materijal? sem že videl "inox" svedre, ampak so bili manjših mer, so bili za medicinske namene..
Brusilec1
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a vili » 15.3.2016 12:50

prav pa naj bo prostorska spirala, ampak je pa "posebna" spirala, ki ima ime VIJAČNICA ali ne???, a je ali ni :o
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Brusilec1 » 15.3.2016 13:13

vili napisal/-a:prav pa naj bo prostorska spirala, ampak je pa "posebna" spirala, ki ima ime VIJAČNICA ali ne???, a je ali ni :o

hočem samo reči da je vijačnica, ampak hkrati je tudi spirala.. ker vijačnica je spirala.

vijačnica je pravilno, ampak spirala ni napačno :)
Brusilec1
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a magnum44 » 16.3.2016 14:11

Da ne bomo samo filozofirali, kot nekateri preveč radi počnejo....

Rabil sem "zobniček". Dejansko je to nadomestilo za polževo kolo - črpalka za olje za mazanje verige in "meča" verižne motorne žage. Polž je izveden kar s tremi navoji jeklene vzmeti, tesno nabito na osovino, polževo kolo pa je bil plasični "zobniček" take oblike. Je "zaribal", zato je dva zobca plastike posmodilo in olja na verigo ni bilo več. Sem pobral mere, zmodeliral, sprogramiral in odrezal iz brona na žični eroziji. Malo za hec, malo za šalo, malo za trening, da bom znal za resno delo.

In res, navojnica pri določenih izdelkih sploh ni važna, važno da opravi svojo željeno funkcijo. Tudi roto nož iz osnovnega posta bo rezal tudi če ni prava navojnica, helikoidala, spirala, če bo le oster
Priponke
zobniček.JPG
zobniček.JPG (415.64 KiB) Videno 4103 krat
magnum44
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 16.3.2016 17:12

ja magnum imaš prav,
če zadeva funcionira ni nobenega problema, malo sem se zaj..., če režeš z dratom profil kot si ga ti ni problema, profil je lok, če je pa profil frezala nesimetričen se pojavi pa tole (dobro morda sem se tudi narobe lotil, ampak mi ne rata drugače), saj, če je sprejemljivo, tudi prav...:

frzar01.jpg
frzar01.jpg (93.86 KiB) Videno 4073 krat

frzar02.jpg
frzar02.jpg (110.87 KiB) Videno 4073 krat
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Brusilec1 » 17.3.2016 1:02

mislim da če z erozijo odrežeš vijačnico pod kotom, pa potem tudi prosti kot, boš dobil po obodu lok, premer ne bo konstanten (večji kot je kot, večja bo vdolbina), kar pa je pri rezilnih orodjih kar pomembno.

k ostrilcu, ampak po moje nekam črez mejo. Jaz pri nas ne poznam nikogar, ki bi proizvajal tudi HSS rezkarje.

magnum44 napisal/-a:Da ne bomo samo filozofirali, kot nekateri preveč radi počnejo....

Rabil sem "zobniček". Dejansko je to nadomestilo za polževo kolo - črpalka za olje za mazanje verige in "meča" verižne motorne žage. Polž je izveden kar s tremi navoji jeklene vzmeti, tesno nabito na osovino, polževo kolo pa je bil plasični "zobniček" take oblike. Je "zaribal", zato je dva zobca plastike posmodilo in olja na verigo ni bilo več. Sem pobral mere, zmodeliral, sprogramiral in odrezal iz brona na žični eroziji. Malo za hec, malo za šalo, malo za trening, da bom znal za resno delo.

In res, navojnica pri določenih izdelkih sploh ni važna, važno da opravi svojo željeno funkcijo. Tudi roto nož iz osnovnega posta bo rezal tudi če ni prava navojnica, helikoidala, spirala, če bo le oster
Brusilec1
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a borisk » 17.3.2016 7:07

Brusilec1 napisal/-a:k ostrilcu, ampak po moje nekam črez mejo. Jaz pri nas ne poznam nikogar, ki bi proizvajal tudi HSS rezkarje.

mislim da jih tile delajo, vsaj nam so ga naredili po meri:
http://www.cajhen.com/
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Proizvodno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov