STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kateri program za modeliranje (nakup licence)

Kateri program za modeliranje (nakup licence)

Vsi ostali programski paketi.

Moderator: -M-

Kateri program za modeliranje (nakup licence)

OdgovorNapisal/-a ProMixeR » 16.3.2016 19:08

Pozdravljeni,

zanimam se za nakup licence prigrama za modeliranje manjsih strojev. Kateri program priporocate za zmerno ceno?

Nekako sem najbolj navajen SolidWorksa in mi je ProE veliko bolj zakompliciran.

Je osnovna licenca za SW za 4000$ dovolj za modeliranje? Brez dodatkov za analize in raznih studiov ki jih nebi potreboval. Ali je potrebno se dokupit kake dodatke za normalno delovanje?

Hvala za pomoc!

Lp
ProMixeR
Sodelavec
Sodelavec

Re: Kateri program za modeliranje (nakup licence)

OdgovorNapisal/-a moi » 16.3.2016 19:56

pomoje bo dost osnoven solidworks ja. ne boš imel sicer knjiznice elementov, ki jo pa itak lahko sam narediš - vzameš začetni model iz piratskega solidworksa, da ti ni treba modelirat še enkrat in samo vneseš dimenzije. alpa dobiš enega študenta za to.
poglej si še solid edge in inventor, je ena projektantska firma tle okol lavfala ta dva, ko sem enkrat delal prek študenta in so bili kar zadovoljni.
so pa imeli seznam standardnih elementov točno tako, kot sem zgoraj napisal, lepo model za vsakega.
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 17.3.2016 0:31

+1 za SW
Vijake, matice sam narediš knjižnico, kakšne ležaje in podobno pa dobiš na internetu.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ProMixeR » 17.3.2016 7:32

Kaj pa Zw3D? Je to vredno kupovanja? Kakšna je sploh cena?

Lp
ProMixeR
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a tehnik » 17.3.2016 7:51

Za strojegradnjo je primeren Inventor; delno tudi SoliEdge. Moraš pa imeti celoten paket z knjižnico standardnih delov. Vsi ostali programi kot so SW, Pro-E... so bolj za modeliranje orodij, kjer izris/načrt ni pomemben, ker je njihov draft bolj podoben skicirki, kot resnemu ISO/DIN načrtu. Je pa res, da če želiš amortizirat nakup programske opreme, boš moral letno zaslužiti vsaj 25k€, da boš zraven še preživel z minimalno plačo. Uradne verzije uporabljajo večinoma velika podjetja in podjetja, ki spremljajo razpise za EU/SLO subvencije.
tehnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ProMixeR » 17.3.2016 8:00

Če prav vem bi nekako po ceni licence šlo po vrsti tako:

1.) Zw3D (cena?)
2.) Creo (ProE) (2500e)
3.) SW (3500e)
4.) Inventor (cca 8000e?)

Imam prav glede cen?
ProMixeR
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a moi » 17.3.2016 9:33

mah, ne kupuj zw3d.

tehnik, zakaj pa delno solid edge? sem mislil, da je ta močan ravno na strojegradnji in dokumentaciji.
ker na površinah vsekakor ni.
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 17.3.2016 11:17

tehnik:
tega ne razumem najbolje???
Vsi ostali programi kot so SW, Pro-E... so bolj za modeliranje orodij, kjer izris/načrt ni pomemben, ker je njihov draft bolj podoben skicirki, kot resnemu ISO/DIN načrtu :o
lahko malo razložiš
delam tako z enim kot z drugim, pa??? :roll:
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a borisk » 17.3.2016 11:31

tehnik napisal/-a:Uradne verzije uporabljajo večinoma velika podjetja in podjetja, ki spremljajo razpise za EU/SLO subvencije.

uradne verzije imamo praktično vsi, ki pošljemo kakšen dokument izven podjetja, pa tudi tile programi se radi pogovarjajo z domačimi in lahko hitro dobiš kakšen obisk.Subvencije pa še nismo dobili, oziroma so zmeraj za takšne stvari, ki jih v tistem trenutku ne potrebuješ, trenutno ni nič kaj uporabnega zunaj.
pri nas imamo SW, smo kupili ko je bila akcija, pa si dobil 2 licenci za ceno ene. Za osnovne zadeve je čisto v redu, ne delamo pa nekih površin, večinoma sheetmetal in podobno.
me pa zanima kaj je narobe z SW, proe načrti? :o
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tehnik » 17.3.2016 11:33

vili; klasična strojegradnja potrebuje delavniške načrte za katere še ogromno podjetij uporablja AutoCAD. Z ACAD-om lahko delaš načrte, ki so recimo enaki načrtom, ki smo jih delali še na risalne deske. To je recimo klasično risanje načrtov po DIN ali ISO normativih. Vsi 3D programi kar sem jaz z njimi delal (SW,Creo, Solid Edge, Catia) imajo draft zelo okoren, to je narejen za načrte v obliki skicirk. To je ameriški način risanja, kjer je veliko stvari prikazano z opombami, da ni potrebno veliko prikazati z detajli, izseki... 3D programi so v prvi vrsti narejeni za modeliranje; drafti so zelo poenostavljeni. Nič narobe; težava je le v tem, da si lahko opombe vsak delavec predstavlja drugače, če res ni jasno opisana.
tehnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tehnik » 17.3.2016 11:39

moi napisal/-a:mah, ne kupuj zw3d.

tehnik, zakaj pa delno solid edge? sem mislil, da je ta močan ravno na strojegradnji in dokumentaciji.
ker na površinah vsekakor ni.

Saj je v redu; Inventor mi je najbližje, ker lahko idwg enostavno pretvoriš v navaden dwg in delaš naprej brez vsakih težav ( vnos atributov v glave, opombe, kote so vezane na izris-niso mrtve, itd. ). Dwg format je svetovno razširjen in ga lahko odpre vsak tako na Kitajskem kot Mehiki.
tehnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 17.3.2016 11:50

no, da ne gre izdelati risbo kot na dobri stari tabli ali v acad-u ali po din ali pa po iso???, ti kakšno pošljem tako creo.tovo, kot sw-jevo ali del ali sestav, no, res nevem, gre brez vsakega problema, gre prav lepo, dobro ali pa jaz neznam,,, :o , res mi ni jasno, kaj misliš???...
če ti je inventor najbližji, je pa tako vse jasno, vsak cigan svojega... :lol:
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ProMixeR » 17.3.2016 11:56

Lepo da ste se razpisali, vendar mi še noben ni pomagal na kaj naj bi se obrnil.

Kaj bi vi kupili glede na price/performance? SolidWorks?
ProMixeR
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a tehnik » 17.3.2016 12:07

vili, ni problema. Želim veliko uspeha še naprej.
tehnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 17.3.2016 12:12

tehnik, tudi tebi enako, hvala :D
je pa tako, da so te stvari delali ljudje za ljudi, in so dobre samo toliko, kot so dobri uporabiki, največkrat... :o
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Ostali programski paketi

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov