STROJNISTVO.com • Poglej temo - Vodni kamen zadelal dovod vode pri ventilu

Vodni kamen zadelal dovod vode pri ventilu

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Vodni kamen zadelal dovod vode pri ventilu

OdgovorNapisal/-a sanka » 17.4.2016 22:16

Pozdravljeni,

v nadstropju so zmontirali kuhinjo, zdaj sem pa priklopil pipo in pomivalni stroj. Super dokler nisem poskusil odpreti pipe in glej ga zlomka mrzla voda ne teče. OK. Najprej sem pogledal kje v hiši imamo vse ventile za dovod vode v nadstropje. našel en ventil ga odprl in srečen mislil problem rešen. FIGO. Voda ne teče, zato me je začelo skrbeti saj vem da je lahko zaradi trdote vode kar velik problem vodnega kamna. Zaprl sem vodo, odstranil ventil v nadstropju in poskusil z žico za čiščenje odtokov, ki jo lahko zavrtiš. Vser lepo in prav, cev od nadstropja do ventila nadstropje nižje je čista ko solza, problem se pojavi pri tem ventilu. Pod ventilom je vodni kamen zadelal pot vodi, žice pa ne morem spravit nikakor v to majhno odprtino pa da bi jo lahko nekako tiščal in obračal da bi razbil vodni kamen. Prilagam sliki kakšen je ventil in kje je težava:
Slika
kako bi voda naj potovala
Slika
kje je dejansko težava

Ali bi se dalo kako s kakšno kislino rešit težavo?

LPS
sanka
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Vodni kamen zadelal dovod vode pri ventilu

OdgovorNapisal/-a skakac » 18.4.2016 10:13

pred 4-5 leti sem mehansko očistil bojler na viessmanovi peči, ker je topla voda nehala teči. Kamna v bojlerju je bilo za 2- DVA vedra. Dela sem se lotil z zidarskim orodjem ( kladivo, majzl, itd.) prirobnica na bojlerju je takšna da komaj porinem roko v bojler. Ko sem mehansko očistil sem se ga pa lotil še s kislino (solna 18%), kupil v tehn. trgovini. POZOR pazi se opeklin , hlapov (kupi v lekarni brizgalko - natančno lahko doziraš) OBVEZNO -gumi rokavice, očala , odprta okna. Porabil sem 10 l kisline, ampak bojler je bil kot nov. 8)
skakac
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hine » 18.4.2016 14:56

sanka napisal/-a:Ali bi se dalo kako s kakšno kislino rešit težavo?

Citronska kislina.
hine
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavc » 18.4.2016 17:05

sanka@ najprej odstrani pokromano zaščitno rozeto. Nato pa poizkusi odviti del ventila, ki gleda iz zida. Ne verjamem, da se je na hladni vodi nabral vodni kamen. Le ta se nabere večinoma na topli vodi. Prej bi rekel, da se je na ventilu snela tesnilna gumica in zamašila odprtino.
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 18.4.2016 17:06

Mravljična kislina. Solna kislina naredi v NR jeklu interkristalno korozijo in je nevarna.
Tudi ocetna kislina je v redu, le da jo je težko dobiti v višjih koncentracijah. Pa tudi 9% je ok, je daš pač več oz. ponoviš postopek. Je namreč dokaj poceni :)
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sanka » 18.4.2016 18:15

Pozdarv,

sem odvijačil tisti del ventila ki štrli ven in ugotovil da je gumica oz. tesnilo skoraj kot novo. Potem sem poskusil s to kačo za odtoke od zgornje etaže do tega ventila- je popolnoma čisto, od tega ventila navzdol do kleti kamor ta cev vodi,pa se zataskne že na začetku ko hočem to kačo spravit v kr veliko luknjo od ventila.
Torej ocetna 9% ali večja, ali mravljična kislina. Predvidevam da bo najboljše da ta medeninasti del ventila odvijačim, pritrdim eno koleno in vanj začnem nalivat kislino do te mere da bo kamen v cevi popustil in posledično odprl dovod vode....Ali bo kislina čež noč razjedla kamen? Problem je namreč ker drugega ventila kot glavnega za celoten vodovod v hiši nimam na tej cevi, torej če zaprem glavni ventil, sajonara voda po celotni bajti-to nix gut......Kakšne so vaše izkušnje z delovanjem teh kislin?

LP
S
sanka
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a skakac » 18.4.2016 19:22

je pred montažo tekla voda po teh ceveh? če se ne motim se kamen nalaga šele okrog 60" :evil:
skakac
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 18.4.2016 21:10

Ja, jaz tudi še nisem slišal, da bi se ventil zabil zaradi vodnega kamna. Pri nas imamo zelo trdo vodo, 24 dH in so problemi vsepovsod drugje.
Ventil ven vzeti (žal :roll: ) in se bo pokazala resnica.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sanka » 18.4.2016 22:15

Hmmm do trenutka ko je bila kuhinja v zgornji etaži zmontirana je bil ta ventil zaprt, to pomeni da je voda bila samo do tega ventila in nič več naprej. Da pojasnim, imamo svoje zajetje vode, iz pohorja prinese žila dovolj vode ampak na žalost z veliko veliko železa v sebi. Na vhodu v hišo imam montirana dva filtra, enga za mehansko filtriranje trdih delcev, in takoj zraven še drugega z aktivnim ogljem, v naslednjih mesecih bom dodal še filter z soljo, tako da bom vsaj malo omilil trdoto vode. Filtri se sedaj obnesejo zelo dobro, vendar je ta voda po ceveh v hiši tekla leta in leta....
Če je tako da se kamen nabira šele pri višjih temepraturah, potem je možnost da je svinjarija zadelala cev.
Najlažja možnost je vzet vse narazen, nardit en kup svinjarije in še večji kup stroškov pa bo. Pa je to res edina možnost odpravit težave?
sanka
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavc » 19.4.2016 10:11

Prepričan sem, da v cevi ni vodni kamen. Če do sedaj nisi uporabljal ta del cevi in je bil ventil vseskozi zaprt, se tudi umazanija, pesek, ni mogla nabrati pred ventilom. Mogoče ti je pri montaži cevi vanjo prišla malta ali gips.
Poizkusi iz nasprotne strani cevi priklopiti vodo ali celo s kompresorjem zrak. Mogoče ti bo premaknilo čep.
Vprašanje je tudi, ali imaš črpalko dovolj močno, da ti dvigne vodo. Upoštevati moraš, da ti filtri lahko zadušijo tlak.
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sanka » 19.4.2016 14:54

Težava je ravno da ne morem iz druge smeri priti v cev, saj so cevi pod ometom in nikakor ne morem dostopati do ravno te cevi.

LP
S
sanka
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 19.4.2016 15:06

Žal, čudežev ni :roll: . Bo treba odpreti in odstraniti ventil. S kemijo tega ne rešiš.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 19.4.2016 15:19

Bom dal za ilustracijo primer, ki se je zgodil pri nas pred 30 leti:

Poklicali smo instalaterja, naj doda en radiator v sistem, pač v eni sobi v pritličju. Je izpraznil sistem in z avtogenim izrezal luknje v dvižnem in povratnem vodu. Ker mu je iz njih še vedno cedila voda, je luknje zamašil s plutovinastim zamaškom in privaril odcepe za nov radiator - računajoč, da bodo med varjenjem zamaški zgoreli. Pa niso!

Radiator ni grel pa ni grel, dve leti smo bili slabe volje in klicali še nekaj mojstrov, ki so menjali od črpalke do ventilov, pa nič! :roll:
Dokler nismo našli tapravega, ki se je zadeve lotil sistematsko in odrezal tanovo cev poleg vara. Notri pa plutovinasti zamašek! :o

Morali bi posneti naše frise, od nas in od mojstra, bi bila prav gotovo uspešnica na jutubu :evil: !
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 19.4.2016 15:52

snami rozeto in preveri, če lahko odviješ gornji del ventila (potreben bo cevni ključ), lahko ga odviješ, če ni popolnoma zazidan, običajno naj bi se dalo odviti, da se da menjati tudi tesnila in boš videl..., na Google (podometni ventil) poglej kako je sestavljen..., boš s tem izločil en element za katerega sumiš, da je fuč, da bi bil kamen, če voda stoji, ja izloči se ga samo toliko, kolikor ga je v tisti količini, potem pa, od kod naj pride... :lol:, malo "iončki" že laufajo po vodi, ampak zelo malo...
meni so "majstori" vgradili take, da ga lahko zgrabim s ključem na delu, ki gleda iz stene
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 19.4.2016 16:03

Saj je reku, da je to že naredil in da so tesnila kot nova.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov