STROJNISTVO.com • Poglej temo - Posoda za vakumiranje kompozitov

Posoda za vakumiranje kompozitov

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Posoda za vakumiranje kompozitov

OdgovorNapisal/-a grega09 » 3.11.2005 12:04

Ali ima kdo izkušnje z vakumiranjem kompozitov pod pritiskom v t.i. avtoklavu?

Nameravam nekaj takšnega narediti doma za vakumiranje tja do 5 barov in zraven še toplotno obdelovati kompozit. Ciljam pa na velikost tam nekje do 50l.

Študiral sem pa na predelavo kakšne rabljene posode od kompresorja.

Se pa zavedam da so to nevarne stvari, pa me tudi zanima kako se to testira.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tadejsterk » 3.11.2005 15:54

Posoda sama po sebi ni zahtevna, rabi pa ustrezno regulacijo, grelni in ponavadi še hladilni sistem, ter sistem za ventilacijo. Posoda mora biti predvsem varna, za 5 barov je sistem zapiranja lahko z vijaki in prirobnico, vendar je to precej zamudno. Vsak avtoklav ima izolacijo vsaj znotraj, boljši pa še zunaj.
Najvažnejše pri vsem pa je časovni cikel, to je pa že drugo poglavje.
Tadej Šterk
tadejsterk
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a grega09 » 3.11.2005 19:38

Hvala za razlago!
Zanima me pa, kakšno vlogo ima sistem ventilacije?

Pri koliko barih pa ponavadi obratujejo avtoklavi?
Zanima me še časovni cikel. Lahko to malo bolj obrazložiš?
Slišal sem pa da se izdelek da najprej v vrečo za vakumiranje, se iz nje izvleče ves zrak in vse to se potem da v avtoklav. Je to res?
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tomo1 » 3.11.2005 20:37

Priprave za vakumiranje prodaja nemško podjetje R&G.
Njihov naslov je www.r-g.de
Ponujajo tako pumpe kot vsa priključni materijal.

Lep pozdrav,

Tomaž
tomo1
Novinec
Novinec

Kraj: materija

OdgovorNapisal/-a Miha » 3.11.2005 21:22

Grega, a imaš ti že kakšne izkušnje s laminiranjem? Že samo z vakumiranjem boš dobil bistveno boljše rezultate kot poprej. V kolikor ti je to dopustno, poiskusi sprva tako in boš videl, če izdelek ustreza zatevam. Pa poglej si skripte na strani r&g!!

Autoklav ti ne bo kaj prida oz. ti bo zelo malo koristil, če ga ne boš znal uporabljati oz. pravilno nastaviti. Zato pa moraš dobro poznati parametre smole & vlaken in temu primerno nastaviti regulacijo.
Miha
Miha
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a grega09 » 4.11.2005 9:02

Imam že kar dosti izkušenj z laminiranjem tkanin, kakršnihkoli, karbonskih, kevlar in steklenih.
A lahko svetuješ potem vsaj kako dobro vakumirati. Se da to narediti doma na kakšen enostaven način. Katero črpalko uporabiti?....
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tadejsterk » 4.11.2005 9:24

Ventilacija v avtoklavu služi za enagomerno distrubucijo dovedene/odvedene toplote, da je proces povsod enak.
Kar se ciklov tiče, se ponavadi razlikujejo od izdelka do izdelka, od ozvedbe orodja, materialov in lastnosti preprega.
Res je, da že z ročnim laminiranjem in vakumiranjem dosežemo precej bolj kvalitetne izdelke. Vendar pa vakumiranje ne odpravimo mikro poroznosti, ki nastane z impregnacijo, pa tudi zaradi vlage v laminatu. R&G daje dovolj dobro izhodišče.
So pa izdelki, ki zahtevajo še višji nivo kvalitete, ponovljivosti, serijo, pa še kakšne tehnične zahteve. Takrat pa pride na vrsto avtoklav.
Tadej Šterk
tadejsterk
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a grega09 » 4.11.2005 23:18

Zanima me tehnika vakumiranja zaradi izdelave karbonskih cevi, ki se uporabljajo za ohišja povečevalnih leč v lokostrelstvu. Cevi so premera 50mm/42mm in 40mm/32mm.
Najprej sem jih delal iz vlaken in nekaj zunajnih plasti karbonska tkanina.
Zdaj bi pa preizkusil samo tkanino, ker nisem zadovoljen z vlakni (struženje kompozita iz vlaken je težje kot struženje kompozita iz tkanine).
Rad bi pa preizkusil kvaliteto cevi, ki bi bile vakumirane.
Če ima še kdo kakšen nasvet pri izdelavi cevi, kar....

Slika
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tadejsterk » 8.11.2005 13:04

Ne vem, čemu struženje kompozitov. Običajno se izdeluje izdelke z gotovimi merami in primerno geometrijo, tudi cevi.
V primeru struženja utorov se vlakna prerežejo, tako da kompozit nima več takšne veljave.
Za izdelavo kvalitetne cevi je potreben trn (aluminij), na katerega se navije trak iz karbonske tkanine, ki se sproti laminira. Debelina stene cevi je odvisna od števila ovojev. Trak tkanine naj bo v enem kosu. Vse skupaj postavimo na temperaturo 40-50 °C, da se cev lažje sname s trna. Na tak način je možno izdelati zelo kvalitetno cev iz kompozitov.
Za zunanjo površino lahko uporabiš fino hrapalno tkanino. Če pa namesto tega uporabiš poliestrsko folijo debeline 40 -60 mikronov, potem dobiš izjemno gladko površino brez napak in brez dodatne obdelave.
Tadej Šterk
tadejsterk
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a grega09 » 8.11.2005 17:05

Struženje zato, ker je lažje izdelovati kose iz narejene cevi. Pa tudi zato, da se kosi izdelka (karbonski kompozit+pleksi steklo) lahko sestavijo skupaj, prvotni razlog.
Nisem pa rekel da je edini način,...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov