STROJNISTVO.com • Poglej temo - Vodni kamen zadelal dovod vode pri ventilu

Vodni kamen zadelal dovod vode pri ventilu

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Re: Vodni kamen zadelal dovod vode pri ventilu

OdgovorNapisal/-a Slavc » 19.4.2016 17:11

sanka napisal/-a:Težava je ravno da ne morem iz druge smeri priti v cev, saj so cevi pod ometom in nikakor ne morem dostopati do ravno te cevi.

LP
S

Priklopi vodo ali zrak nekje nad tem ventilom. Mogoče bi to šlo v kuhinji, kjer ti ne priteče voda. Ali pa na ventilu, če si snel tisti del. ki gleda iz ploščic. Tudi zrak iz kompresorja bi se tu lahko priklopil.
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sanka » 30.4.2016 21:46

Pozdrav,
danes mi je uspelo ves dan porabit za to cev pa še vedno ni prebita. Kupil sem 20% solno kislino in jo malo vlil v cev kamor sem dal koleno in en lijak da je te kisline bilo malo več- vse skupaj cca tolko kolker dobite v štacuni žgane pijače. Po 2 urah ni prebila svinjarije v cevi. Potem sem jo zlil ven, ampak na žalost nisem mogel oprati tega dela z vodo, upam da ne bo prevelikih posledic kisline. Priklopil sem tudi zrak kompresorja, 8 barov in nič...Sem pa kr zelo prepričan da je nekje v tej cevi polno fine svinjarije in ker je ta ventil ki spusti vodo v nadstropje višje bil celo življenje zaprt se ne čudim da je to tak strašno zadelano da na žalost mi ne preostane drugega kot da v kuhinji iz katere sta sliki na začetku, vzamem dol ploščice in odštemam ta del, odvijačim ventil ven in pogledam kje je zadelano.
Sem pa zdaj zelo prepričan da je v cevi zamašek svinjarije- fine obloge, saj je zelo rjavo ko sem poskušal z kačo prebit od spodaj...

Tako samo v vednost da nisem rešil težave in da jo skušam rešit....sem milsil da ne bom rabil delat prevelike svinjarije in dodatnih stroškov pa očitno ne bo šlo drugače. Akoraj vse opcije sem že porabil....
lps
sanka
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a APSS » 30.4.2016 23:38

Zamašek je verjetno nastal zaradi železnih in manganskih oksidov v vodi; le ta se nalaga na stene pocinkanih jeklenih vodovodnih cevi, predvsem na zožitvah, krivinah ipd. Rešitev (če imaš vodo iz domačega zajetja) je napeljava iz plastičnih cevi, fitingi so pa lahko tudi iz medenine (kromane, nikljane ipd.).
Fe in Mn obloge v jeklenih ceveh zmanjšajo premer cevi, povečajo upor, zmanjšajo pretok itd.; v stenah grelnikov (bojlerjev) iz pocinkane pločevine pa v par letih naredijo luknje.
Železne in manganske okside se sicer spravi iz vode tudi z zračenjem vode (pretakanjem), tako da nižji oksidi preidejo v višje in so (kakor se spomnim) v vodi netopni in se dajo iz nje odstraniti. Železo je pogosto v vodi v zajetjih na rjavih tleh (rjav lapor). Voda iz takih zajetij pa nima kamna (apnenca); električni grelci (bojler, pralni stroj) so čisti. Mangan, ki je pogost spremljevalec železa, pa daje vodi neprijeten vonj; sicer, pa kakor se spomnim, sem v neki knjigi prebral, da je voda z vsebnostjo železa in mangana užitna.
Fe obloge v ceveh so na površini rjave barve, na prelomu črne, prime jih magnet. Notranje stene pocinkane cevi se pa kar močno držijo. Sicer pa traja kar nekaj let (od novih cevi), da obloge tako zmanjšajo pretok vode, da je treba iti v sanacijo.
Notranjost cevi z Fe/Mn oblogami ni gladka; obloge izgledajo kot majhni izrastki ali miniaturni kapniki; med njimi je veliko prostora za razvoj bakterij, katerih pa majhen pretok vode (in hitrost; posledica oblog) ne more odplaviti; pa kakor sem nekje prebral, se jih tudi ne da na enostaven način odstraniti.
LP
APSS
APSS
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Demz » 1.5.2016 2:26

@Sanka:
No, lepo. S solno kislino si raztopil ves cink v pocinkanih ceveh in sedaj imaš samo še gole jeklene. :-? Medtem ko oblog po moje nisi niti načel.

@Apss:
Tole s Fe - Mn oblogami je pa bilo pri mojih starših, kjer smo imeli lastno zajetje in zelo mehko vodo - analiza je pokazala trdoto od 0 - 1 dH. Zajetje 200 m nad hišo in v gozdu, teren pa zares rjavi lapor, kot praviš.
Čisto vse pocinkane instalacije v hiši sem moral menjati z novimi, stare so bile po 20 letih komaj še prehodne :-? in pod cevnimi kleščami so se kar drobile. Strašno, na Kemijski fakulteti v Lj so mi prikazovali tudi bakterijske obloge :roll: .
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sanka » 1.5.2016 13:56

Drugega ni kot da sem v kuhinji, nadstropje nižje, tam kjer je tale ventil, z uporabo Renovatorja odstranil 4 ploščice in odbil beton in razkril del cevi in ventila do te mere da lahko vzamem narazen vse skupaj. Na žalost bom moral odrezat ventil, preostanek odvijačit, tako bom zadevi zdaj prišel do dna, kje je težava v cevi. Sam sumim na obloge, ki jih omenjate, včeraj sem moral del cevi v kleti odrezat in nardit holandec in ta cev je bila uffff....groza....komaj še prehodna.
Tako sumim da je tudi pri tej stvari tako, da se je nabrala obloga na del kjer je ventil in je zdaj tako trdovratna da je ne morem z ničemer uničit, razen da zamenjam z novo. Nadaljeval bom jutri, saj če vzamem dans vse narazen sem pečen, ker so vse bau-bau trgvine zaprte....Tako da update jutri.

Dvomim da sem pravzaprav kaj razjedel z kislino saj ni prišla nikamor kolikor je bilo včeraj opaziti....

LPS
sanka
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a robndi » 1.5.2016 17:26

Vodni kamen se nabere.Enako je na kotnih ventilih.Meni ga je tudi zazidalo.Ta ventil,ki ga opisuje avtor se odpre spredaj,ko demontiraš rozeto in kljukico.
robndi
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Demz » 1.5.2016 20:10

@Sanka, mislim da imaš točno ta problem, kot ti ga je opisal Apss in sem ga imel tudi jaz pri nas doma nekoč. Scenarij je točno po Murphiju - najbolj črn, torej menjava instalacij, žal. :cry:
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sanka » 3.5.2016 12:17

Ja zazidalo je pod ventilom. nad in v ventilu pa čisto ko solza. Škoda da nisem poslikal včeraj kako je bilo not. Rja, mivka in skupaj zgneteno kot beton. Zamenjava obstoječega ventila z holandcem in malo kletja vseh svetnikov pa je šlo. Čakam omet da se vredu posuši in da nardim nazaj ploščice.

LPS
sanka
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 3.5.2016 12:33

v starih časih so "slabim" naročnikom v "raufnk" zazidali star zarezan klobuk..., tebi pa... :lol: , šala..., razmisli kje si ga sr.... :-?, pri gradbincih in ostalih je ves čas "sušilo"...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 3.5.2016 17:16

Ne ne, Vili. To je problem mehke vode in ne inštalaterjev. Sem že skoraj pozabil na njega, saj je že več kot 20 let od takrat :roll: .

Precej podobna zadeva se jim dogaja v Savskih elektrarnah. Vendar tam niso omenjali Fe-Mn oblog, ampak bakterijske. Glede na tisto kar sem pa videl, bi pa rekel, da je na izgled zelo podobno, kot je Apss definiral. Torej fine obloge in s tem gojišče bakterij.

Ta zadeva je (mimogrede) požrla tudi steno cevi, saj se je cev zdrobila pod cevnimi kleščami :o . Tako v primeru pri mojih starših, kot v reki Savi.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov