STROJNISTVO.com • Poglej temo - Argon co2 mix

Argon co2 mix

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Argon co2 mix

OdgovorNapisal/-a robndi » 7.5.2016 20:35

Nabavil sem mig mag aparat in sedaj moram kupit plin.Zanima me ,če se splača kupit trikrat dražjo mešanico argon co2 ali sam co2?
Predvsem kakšna je razlika.Gledal sem po netu filmčke in imam občutek,da so pri varjenju bunkice enake z čistim co2 ,kakor tudi mox argon co2.In še nekaj.Imam novo jeklenko na kateri piše da je za omenjeno mešanico.Ali se lahko polni v to jeklenko sam co2?
Tukaj je kar nekaj poznavalcev in bi prosil za kakšen odgovor.
robndi
Sodelavec
Sodelavec

Re: Argon co2 mix

OdgovorNapisal/-a Demz » 7.5.2016 21:26

Za konstrukcijsko jeklo velja, da je pri uporabi zaščitnega CO2 plina koren zvara mnogo globlje prevarjen (globlja penetracija), hkrati pa tudi mnogo več obrizgov po okolici - kot pa ob uporabi mešanice Ar/CO2.

Torej ob uporabi mešanice Ar/CO2 (cca. 80/20%) je penetracija manjša, kar pomeni druge pogoje varjenja za kvaliteten var, obrizgov je pa tudi manj kot pri CO2 plinu.

Sedaj sam presodi, ali boš pucal obrizge, ali boš pa zadovoljen s plitvejšim varom oz. z bolj komplicirano predpripravo varjenja. Pri denarju se pa itak vse začne in neha :wink:

Brez zajebancije, kaj sploh razmišljaš!
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a robndi » 7.5.2016 22:56

Imam delo kjer ni važno ,da je ne vem kako močan var.Mora bit lep .Do sedaj sem vare ,ki sem jih delal z obločnim varjenjem z elektrodo ,kital in lakiral z klasično barvoSedaj po novem bodo prašno barvani in prvi pogoj je,da ne sme biti kita na izdelkih zaradi 200 stopinj pečenja.Denar nima veze.Samo do sedaj sem te izdelke varil z inverterjem in sedaj bom začel z mig mag.Zato tudi sprašujem,če je očitna razlika med mixom in samim co 2.Kakor praviš je razlika v estetiki oziroma ni toliko tistih bunkic pri argonu.
Nisem toliko izkušen pri raznih vrstah varjenja.Ni mi pa jasno kaj misliš z komplicirano predpripravo.Namreč varjenci so v desetinko točno odrezani na stroju in samo ga položim in to je to.Tak,da ni neke priprave.
Hvala na odgovoru.Verjetno se bom odločil za varjenje z mešanico.
robndi
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Demz » 8.5.2016 2:15

To kar si napisal, me skrbi da gre za šušmarjenje. Var je: ali odličen ali ga pa ni! :evil: To kar si napisal, je namreč tako, kot da bi na vrhu sto metrov visoke stolpnice postavil zaščitno ograjo, na katero se ne smeš naslonit, ker se bo zlomila. (Takšno ograjo pojdi delat na vsaj 500 m visoko stolpnico, da bo za pol očenaža, preden priletiš na tla :roll: )

Torej, najprej in čisto najprej je kvaliteten var. Potem je šele lepota! (Presneto :evil: )

Res je pa tudi, da je kvaliteten var tudi lep. (Upam, da si strojnik, grrr!)
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a robndi » 8.5.2016 7:01

Narobe si razumel.Kot si sam napisal praviš,da je var z mixom slabši od vara z samim co2.Se pravi moj izdelek je skoraj brez obremenitve in je lahko zavarjen z slabšim postopkom glede čvrstosti,kakor praviš,da je to z argonom.Jaz sem mislil,da so vari z mešanico močnejši od klasičnega varjenja z co2.
No vsakič zvem nekaj novega.
robndi
Sodelavec
Sodelavec

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost