Še par stvari bom naložil tule gor na to temo (grrr, mater si me razkuril s tisto, da je material zakonsko ustrezen!

)
V časih, ko je Slovenija še uporabljala JUS standard, je bila napredna, tehnološko in strokovno odlično razvita in konkurenčna zahodnim sosedam. JUS standard je bil namreč dober!
Po 91. letu je stanje krepko drugačno. Strokovnost ni več pomembna, pomembni so samo še dobički in družboslovje. Kako je to res, si kar sami preverite: odprite si portale npr.: rtvslo.si ali 24 kur.com in zavihek "tehnologija". Kaj je tam - izključno računalniški trač in telefonija. So nam jo kar dobro pobuzerirali, tehnologijo, se strinjate?
Gremo na aktualno zakonodajo: zakaj je AMC posoda iz 316 jekla, poceni italjanski piskri pa zgolj iz 304? Morda zato, ker nemec ve, da bo v njegovi posodi solata, ki je običajno pripravljena s kisom in soljo? Kaj pravi naša zakonodaja na to?
Takole pravi: V 90 letih je Krka postavila zdravilišče v Strunjanu z bazeni itd. Preko 2 toni rostfreja je šlo na gnoj, vse 304 kvaliteta.
V Laškem so naredili Termano. Kot ponavadi v Sloveniji so inženiringi požrli večino denarja za svoje (riti, kaj pa drugega!), izvajalci pa šparali kjer se je dalo. Po dveh mesecih obratovanja so kopališče zaprli, ker je kpl rostfrej zacvetel. Vse v rjavih sragah in v zelenkasti patini. Sem že zgoraj nekje nekajkrat napisal, kaj je ta patina. Metalurška preiskava je potrdila, da je bil uporabljen material W.Nr 1.4301 (po AISI 304) in da je ustrezen.
Fino, ne!

Zavarovalnica je plačala, najmanj trem izvajalcem pa ni bilo treba iti se obesit na drevo.
Še pred nekaj leti so precej množično vlačili čolne iz Madžarske k nam - Juu, veš kako je bil ugoden, vsaj pol cenejši kot pri nas!
Potem me po enem tednu počitnic na morju pelje v hangar, kaj narediti, ko so vse ograje zarjavele. Nimaš kaj narediti drugega, kot nove!

Konzole so se svetile kot nove (seveda, saj so bile kupljene iz navtičnega programa, torej 316 kvaliteta), vse vmesne cevi pa zopet - rjave in v zelenkasti patini. Jasno, čoln je bil delan za Blatno jezero in ne za morje

.
Super, tako poceni je bil čoln. Kdor hitro da, dvakrat da. Katera hitro da - pa rada da.
Sva se zahakljala pred nekaj leti z enim Markom ja, proizvajalcem ravno NR sodov za vino, ki mi je rekel natančno tako kot si ti zgoraj, da zakonsko je pa material v redu itd. Morda si bil celo ti. Zakaj naša zakonodaja dovoljuje tako oslarijo, ki je dokazano kancerogena? Morda zato, ker je vino pri nas nekako stigmatizirano? Medtem ko pivo pa ni, saj je Laška pivovarna preveč pomembna za Ljubljano in njene pijavke?
Toliko o strokovnosti. NR legure niso takšen čudež, kot si predstavlja povprečen družboslovno izobražen slovenec. Žal. Ko se bo začelo pri nas poslušati pa še strojnike in kemike, se nam bodo pa vremena počasi začela nazaj jasniti.
Howk, govoril sem!

Delo krepeli človeka.