STROJNISTVO.com • Poglej temo - Notranji predpis zagotavljanja kakovosti

Notranji predpis zagotavljanja kakovosti

Kako vpeljati kakovost v podjetje?
Vpeljava standardov (ISO, DIN, VDA, BVQI...).
Statistična analiza.
Hiša kakovosti.
Metoda 20-ih ključev. ...

Moderator: -M-

Notranji predpis zagotavljanja kakovosti

OdgovorNapisal/-a Leteči » 6.11.2005 14:17

Pozdravljeni,

Dobil sem nalogo za katero ne vem kako ji naj pristopim in kaj naj bi končni izdelek natančno vseboval.
Skratka kupec od nas zahteva da pripravimo ''notranji predpis za zagotavljanje kakovosti'' ter da se s tem tudi definira strategija kakovosti.

Smo manjše družinsko podjetje v katerem delajo trije ljudje in se ukvarjamo s proizvodno dejavnostjo. Naš glavni program je proizvodnja struženih in rezkanih delov za znanega kupca.

A mi lahko kdo pomaga kako naj se stvari lotim, oziroma kako naj bi vse skupaj zgledalo in kaj naj bi vsebovalo?
Najbolj bi bil vesel kakega primera ker res na tem področju nisem ravno doma.

Hvala za pomoč

LP

Grega
Shit happens, unfortunetly all the time!
Leteči
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a dule » 7.11.2005 7:07

To pač pride, ko ima kupec ISO 9001:2000. To, da zahteva tudi od tebe tak predpis je posledica ocenjevanja dobaviteljev.
Najlažje bi bilo na kak seminarček na to temo, pa boš tam dobil tudi primer. Drugače pa je to kompleksna zadeva in boš težko naredil kar na pamet.
dule
Sodelavec
Sodelavec

Kraj: Kranj

Notranji predpis zag. kakovosti

OdgovorNapisal/-a jernejml » 7.11.2005 18:46

Obrni se na firmo Q techna,inštitut za zagotavljanje in kontrolo kakovosti d.o.o. Sedež imajo v lj. vendar vse delajo v podružnici v KK.
Veliko uspeha.

lp jm
VENI D.O.O.
MLAKAR JERNEJ
EMAIL:mlakar.jernej@siol.net
MOB.:041/312-155
jernejml
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a borutk » 19.11.2005 0:00

Ponavadi kupca zanimajo določena področja. Pokliči na 040 297 613 mogoče se bo dalo kaj pomagat lp Borut
borutk
Novinec
Novinec

Re: Notranji predpis zagotavljanja kakovosti

OdgovorNapisal/-a HB » 12.1.2006 21:07

Leteči napisal/-a:Pozdravljeni,

Dobil sem nalogo za katero ne vem kako ji naj pristopim in kaj naj bi končni izdelek natančno vseboval.
Skratka kupec od nas zahteva da pripravimo ''notranji predpis za zagotavljanje kakovosti'' ter da se s tem tudi definira strategija kakovosti.

Smo manjše družinsko podjetje v katerem delajo trije ljudje in se ukvarjamo s proizvodno dejavnostjo. Naš glavni program je proizvodnja struženih in rezkanih delov za znanega kupca.

A mi lahko kdo pomaga kako naj se stvari lotim, oziroma kako naj bi vse skupaj zgledalo in kaj naj bi vsebovalo?
Najbolj bi bil vesel kakega primera ker res na tem področju nisem ravno doma.

Hvala za pomoč

LP

Grega

Grega!

Žal sem se na forum včlanil šele letos, vendar se mi je vaše vprašanje zdelo zanimivo, zato vam bom odgovoril.

Niste natančno navedli kaj kupec zahteva od vas (ali formalno vspostavljen sistem vodenja kakovosti (podlaga je lahko ISO 9001, VDA, TS, GMP ali kaj podobnega), ali želi samo sistem za nadzor nad kakovostjo izdelave izdelka, ki ga izdelujete.

Jaz se ukvarjam s podobnimi zadevami že vrsto let in hipotetično lahko pogledamo 2 najbolj možni in tipični rešitvi.

1. Vzpostavitev formalnega sistema vodenja kakovosti (certifikacija ni nujna). Ta zahteva je nesmiselna, ki vam jo lahko postavi samo birokrat (kupec). Glede na to, da ste samo trije zaposleni, bi imeli kar nekaj dela, da bi samo vzdrževali sistem. Glede na to, da je vzpostavitev celotnega sistema kar zahtevana za osebe, ki nimajo izkušenj nima smisla izgubljati besed. V tem primeru bi morali najeteti konzultanta, če bi sistem certificirali, bi vas to stalo vsaj dodatnih 500.000 sit letno plus vaš angažma. Vsekakor pa naj vam da kupec (če vstarja pi tem) pisno zahtevo za to kar zahteva od vas.

2. Vzpostavitev sistema nadzora nad izdelavo izdelkov (QC - quality control). Ta zadeva je mogoča in bistveno lažja. Najbolje bi bilo, da kupec pri vas izvede uradni audit (del ocenjevanja dobaviteljev, ki ga je negdo že omenjal). To pomeni, da bi bil rezultat audita zapisnik (poročilo), kjer bi kupec bolj natančno opredelil svoje zahteve. Verjetno bi se zahteve nanašale na: pogoje skladiščenja vhodnih materialov, končnih izdelkov, izvajanje vhode, procesne in končne kontrole, sproščanje izdelkov, izdajanje certifikatov, zapisi in podobno. Ta zadeva bi bila bistveno lažja, to vam strokovnjak uredi v približno 40 urah plus asistenca). Zadeva se ne certificira, sistem pa je predpisan in se ga lahko po želji (kupca)dopolnjuje. Glede na moje izkušnje je to edina pametna rešitev.

Seveda sta tu dve možni rešitvi, možnih je pa še kar nekaj ...

LP

HB
HB
HB
Pripravnik
Pripravnik

Vrni se na Kakovost

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov