STROJNISTVO.com • Poglej temo - CNC rezkalni stroj - pomoč

CNC rezkalni stroj - pomoč

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

CNC rezkalni stroj - pomoč

OdgovorNapisal/-a Husky » 21.4.2015 20:13

Lep podzrav,

Sem nov na forumu, zato se opravičujem v naprej za verjetno že zlajnano vprašanje: kateri stroj naj kupim. Bom kar prilepil link do slike, kaj točno bi želel izdelovati:
http://shrani.si/f/2E/vA/1YCZMxOn/typetwo-e3-center.jpg

Dimenzije tega so fi 420 x 30. Sedaj me pa zanima, če je za take izdelke potrebo gledati po tistih ogromnih strojih, ali bi bil primeren tudi kakšen bolj manjši, oziroma tisti, katere izdelaš "sam"? Popolnoma mi je jasno, da so tisti ogromni stroji (ki ga še v garažo nebi dobil :)), bolj primerni za take izdelke, vendar me zanima, če bi kaka manjša, ter seveda žepu bolj prijazna mašina bila tudi primerna? Zaenkrat hitrost izdelave ni pomembna. Recimo, da bi bil pripravljen dati max 5k. Je to sploh dovolj, ali naj rajši gledam za kakšnimi rebljenimi maho-ti? V sosednji temi je eden omenil, da je alg200 stroj z veliko začetnico, bi bil ta stroj primeren recimo, oz. se to da predelati, da ima y os daljšo? Ali pa, če so tudi kakšne takšne zadeve primerne: http://www.marchantdice.com/wp-content/uploads/2012/02/2a1.jpg ?

Priznam, da prvič tipam po tem področju (CNC stroji), zato tudi tako splošna vprašanja, vendar sem samouk, imam čas in voljo, da se naučim.

Bil bi zelo hvaležen za kakeršenkoli nasvet.
Zadnjič spremenil Husky, dne 21.4.2015 21:12, skupaj popravljeno 2 krat.
Husky
Novinec
Novinec

Re: CNC rezkalni stroj - pomoč

OdgovorNapisal/-a dakomat » 21.4.2015 20:45

Živjo. Bi ti zelo rad odgovoril, vendar ne odpre povezave kaj bi ti želel izdelovati. Lahko prilepiš kakšno sliko ali opišeš kaj bi izdeloval in iz kakšnega materiala.

Lep večer...
Nič na svetu ni razdeljeno bolj pravično kot inteligenca - vsak misli da je ima dovolj!
dakomat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Husky » 21.4.2015 21:03

Se opravičujem. Sedaj bi se morala slika odpret. Pozabil se dodati seveda material: aluminij (6082T6).
Husky
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Husky » 23.4.2015 19:41

Anyone??
Husky
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a dakomat » 23.4.2015 20:01

Spet jaz. Takle komad je kar zanimiv za izdelavo. Boš moral pogledati kar za enim cnc strojčkom. Verjetno bi tisti, ki si ga prilepil, ustrezal. Tudi doma si ga lahko izdelaš, vprašanje je samo natančnost stroja in kasneje natančnost izdelave. Pa saj za 5 jurjev bi že dobil kak 2,5/3D cnc rezkalni stroj, po možnosti še z delilno mizo. To bi bila najboljša varianta, se mi zdi, za ta denar. Poglej malo na
https://www.maschinensucher.de/Werkzeug ... hinen/ci-2
Nič na svetu ni razdeljeno bolj pravično kot inteligenca - vsak misli da je ima dovolj!
dakomat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 23.4.2015 20:03

saj ne vem ali je to felga, ali pa samo felga za baureja za mojega jako (jaka je moj vnuk 3 leta), ja potem bi šlo, če je pa to konkretno ne vem 15, 16, 17 col potem pozabi, dobro saj tudi gre probaj...

to so strojički za graviranje značk in medalj, da boš pa izdelal "felgo" "feltno", mislim da je misija nemogoče, kje so materiali, al legure, mg legure, (natezne trdnosti in s tem pogojene spec. rezalne sile) samo previdevam ali poznaš njihove lastnosti, orodja, s čim, kakšni frezerji, svedri, rezalne sile, momenti, moč motorja, glede na režime rezalnih orodij, bla bal bla....

aj samo še to, no tehnologija ni tako "ajnfoh", ja je samo, če hočeš biti konkurenčen gre vse v destinke sekunde, no, če se hecaš je pa tako in tako veseeno
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Husky » 2.8.2016 9:28

Tako, po malo manj kot enem letu dela, mi je ratalo skonstruirati in izdelati svoj mali cnc obdelovalni center. Več kot zadovoljen!

Slika

Seveda 18" feltna ni problem:

Slika
Husky
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a vili » 2.8.2016 12:19

kje je tu kakšna "feltna", to je samo ratkapna"????, je pa vseeno lepo, bravo...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Husky » 2.8.2016 12:51

Za 3 delne feltne še niste slišali? Uporabljajo se predvsem v motoršportu...Zunanji obroči še pridejo seveda. Ni nikakršna "radkapa".
Husky
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a vili » 2.8.2016 13:10

ja prvič slišim, vedno je najprej prvič, ne more biti kar drugič... :o , ja lepo..., sem še malo stara šola, vsak dan izvem kaj novega... :o, sem imel vedno ali jeklene ali al enodelne...
ja sem malo pogledal so enodelne, dvo, dve varianti in tri delne, res je... :oops:
Zadnjič spremenil vili, dne 2.8.2016 13:16, skupaj popravljeno 2 krat.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 2.8.2016 13:14

Lepo.

Kakšne so pa dimenzije obdelave in okvirna cena rezkalnega stroja?
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 2.8.2016 13:21

ja to pa je za afne guncat - opice zibat, boš imel lahko vsake štirinajst dni nove felne... :lol:, zažigalno..., res...gate trga... :evil:
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum44 » 2.8.2016 13:51

Vse pohvale, če si sam skonstruiral in izdelal tak CNC v enem letu iz nule. Končno eden, ki lahko pokaže rezultate, ne samo besede.
Če lahko zaupaš, koliko približno te je vse skupaj stalo, pa delovne gabarite, pa razred natančnosti (mikroni-stotinke, desetinke mm?), moč in vrtljaje delovnega vetena, krmilje, skratka malo več podatkov.
magnum44
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Husky » 2.8.2016 15:13

Eno leto predvsem zaradi čakanja na znanca(6mesecev!!), da mi je narisal elektro shemo, saj nisem imel pojma kako zvezati elektro dele, ter 3 mesece čakanja na rezkanje alu kosov ter ploskovno brušenje okvirja, na kar se je izkazalo, da je njihovo ploskovno brušenje 0.3mm plusminus :)

Delovni gabariti so 1000x500x200mm. Za natančnost ne morem še povsem zanesljivo reči, saj je potrebno še nekaj stvari "poštimat". Cilj je čim bližje 0.01mm, vendar je vse pogojeno z €. CNC poganjajo 4x 400w servoti (2 za x os), max hitrost pomika je 7.5m/min (1:2 ratio). Spindle je kitajski 2.2kw vodno hlajen (24k rpm). Upam da kmalu zamenjam. Sicer je ok, vendar kitajska kvaliteta. Krmilje je pa Cslab csmio ip/s. Izdelava ni poceni, saj 5k, katerih sem omenil v prvem postu nikakor ne zadostuje (samo kontoler je 800€), vendar je bil cilj kvaliteta. Rabljenjega obdelovalnega centra pa nisem vzel, ker so še vseeno dražji ter predvsem vdrževanje le teh bi me pokopalo :D

Še video kako deluje (na koncu):

https://www.youtube.com/watch?v=UdrPlHok1Cw
Husky
Novinec
Novinec

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov