STROJNISTVO.com • Poglej temo - Zamenjava motorja na stružnici za močnejšega?

Zamenjava motorja na stružnici za močnejšega?

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Zamenjava motorja na stružnici za močnejšega?

OdgovorNapisal/-a mackrispi » 19.8.2016 22:24

Pozdravljeni,

Imam struznico 3 fazno 750W .... pa me cisto informativno zanima ali v primeru ce bi enkrat pozneje
zamenjal motor z recimo mocnejsim 3 faznim ala 3200-5000W ali lahko to storim tako da se samo motor zamenja ali je potrebno tako rekoc pol struznice zamenjat oz kaj je kljucno da se se zamenja.

Hvala,
Lep pozdrav.
Kristijan
mackrispi
Pripravnik
Pripravnik

Re: Zamenjava motorja na stružnici za močnejšega?

OdgovorNapisal/-a ALG200 » 20.8.2016 5:31

mackrispi napisal/-a:Pozdravljeni,

Imam struznico 3 fazno 750W .... pa me cisto informativno zanima ali v primeru ce bi enkrat pozneje
zamenjal motor z recimo mocnejsim 3 faznim ala 3200-5000W ali lahko to storim tako da se samo motor zamenja ali je potrebno tako rekoc pol struznice zamenjat oz kaj je kljucno da se se zamenja.

Hvala,
Lep pozdrav.
Kristijan

Verjetno ti ne bi mogel noben preprečit ,če bi hotel menjat motor iz 750 W-ov na 5 KW-no mrcino, kajne ?
Če je proizvajalec vgradil tako moč motorja je verjetno imel argumente, zamenjava s kakšnim 1KW-nim bi bila še morda smiselna.
Dobro jutrooooo , odpri okno ,svež zrak bo gotovo pomagal, zamisli si sedaj kako bi 5 KW-ega spravil na to mesto , instalacija –presek kablov, ……………..najbolj sigurno bo ,da stružnica zamenja strugarja. ( ministre za šolstvo zadnjih 25 let )
Strojnik,ki ga zanima tudi elektronika,ter kak zakrit senzorček.
ALG200
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mackrispi » 20.8.2016 7:03

ALG200 napisal/-a:
mackrispi napisal/-a:Pozdravljeni,

Hvala,
Lep pozdrav.
Kristijan

Verjetno ti ne bi mogel noben preprečit ,če bi hotel menjat motor iz 750 W-ov na 5 KW-no mrcino, kajne ?
Če je proizvajalec vgradil tako moč motorja je verjetno imel argumente, zamenjava s kakšnim 1KW-nim bi bila še morda smiselna.
Dobro jutrooooo , odpri okno ,svež zrak bo gotovo pomagal, zamisli si sedaj kako bi 5 KW-ega spravil na to mesto , instalacija –presek kablov, ……………..najbolj sigurno bo ,da stružnica zamenja strugarja. ( ministre za šolstvo zadnjih 25 let )

:) Kaksno vprasanje taksen odgovor a ne ? :) ... Vprasanje je bilo hipoteticno zastavljeno "kaj ce" ... ima pa ta isti prozvajalec oz kar nekaj proizvajalcev ki ima bi lahko rekel identicne struznice v enako struznico vgrajen 1500W motor .... tak da me je zanimalo to samo iz vidika moci motorja ...
mackrispi
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Demz » 20.8.2016 8:14

Hja, to se že lepše sliši. Mnogo bolj kot 0,75 kW proti 5 kW, kajne.

Po moje lahko motor mirno zamenjaš, tudi s 15 kW še bi že hotel ... ko boš pa kasneje delal s tistim, se bo pa itak pokazalo, do koliko konjev lahko greš. Geštel je tisti, ki bo povedal, koliko konjev je primerno zanj.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 20.8.2016 9:51

moč motorja je funkcija uporov pri rezanju in hitrosti, kakšni pa so ti upori pa veš ti, da se jih tudi izracunati, kakšen "gempel" imaš in kaj in kako stružiš..., če je do zdaj moč ustrezala, nevem zakaj 5x večja moč...???
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 20.8.2016 10:51

me cisto informativno zanima ali v primeru ce bi enkrat pozneje
zamenjal motor z recimo mocnejsim
Si že zvedel, da je moč motorja, sila rezanja in hitrost rezanja neposredno povezano.
Večja moč motorja bo omogočila večje sile rezanja - kakšne so lahko posledice?
-Elementi prenosa moči od motorja do vrtečega predmeta struženja so primerni tej moči motorja. Pri večji moči bo njihova obremenitev večja, lahko pride do loma katerega koli elementa v tej verigi.
- Večja sila rezanja se neposredno prenaša na ogrodje stroja, posledično večje vibracije = manj točna obdelava.
- ....
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 20.8.2016 12:17

Pa, saj je menda jasno, da če ima geštel primontiranih fabriških 750 W moči, da - torej geštel ni bogve kaj. Lahko gor obesi karkoli močnejšega, ... lahko eno celo jedersko podmornico, pa bo ob delu točno videl, koliko sme pritisniti :roll:
Kakšen kilovat, kilovat in pol, kaj več pa zelo dvomim.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ALG200 » 21.8.2016 6:46

Menda si imel v šoli kakšno uro elektrotehnike, si malo predoči , če bi delal stroj z 0,75 KW-a, ali s 5 KW-nim motorjem, koliko KWh bi dodatno nabil

Sem pred desetletji menjal motor na pol manjšo moč (15 na 7,5 ) tudi kdaj zahteven material- groba obdelava , šponi veliki, zelo masiven nož z lotanimi ploščicami ( preko 40 cm dolžina nosilnega dela ) , da je arhimedova špirala popuščala ,( izhlapevanje emulzije ……)..kje so tisti časi ,ko se je stroje delalo z rezervo ,da bodo čim dlje vzdržali…..
Strojnik,ki ga zanima tudi elektronika,ter kak zakrit senzorček.
ALG200
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mackrispi » 21.8.2016 16:52

Hvala vsem najprej za odgovore ....

Zdaj vidim da sem vprasanje malo "nerodno" postavil ....

Zakaj sem dejansko hotel vedet kako je s povecanje moci je ...

Sedaj bom imel struznico 750W 3 fazno brez tiste Vario opcije ki digitalno nastavljas obrate struzne glave, torej imam jermene in 6 stopenj ampak bi tudi rad imel to digitalno regulirano.... kolko mi je bilo receno pa prebrano si to vsi resujejo z nadgradnjo s frekvencnim regulatorjem ... katerega slabost pa je da v nizkih obratih struznice to tudi pomeni zelo nizko moc motorjo (baje z izjemo FR ki imajo boost funkcijo ,,,)

No in jaz sem razmisljal v to smer da ce dam torej enako moc motorja kot jo firme dajejo v tako ogrodje torej zraven 750w tudi 1500W .... bi potem verjetno imel pri enako nizkih obratih na 1500W motorju verjetno 2x toliksno moc kot bi jo dal 750W motor pri istih obratih ...

Tak da moj namen imet mocnejsi motor ni bil v tem da bi pa sedaj jaz preteraval ogrodjo struznice in sel v neke extreme struzenja ...

Hvala vsem.
Lep pozdrav.
mackrispi
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a vili » 21.8.2016 21:11

to je tvoja prva stružnica ja???, torej, najprej kar s tem motorjem "nadrejat" kakšno tono špen, da boš slišal kako noži režejo, potem boš pa tega "gempla" prerastel in boš začel razmišljati o kaki "prvomajki", tnp-jki, vdf-ki, pa kaki adi, ki imajo vsaj približno eno tono +-, to so pa že produkcijski stroji za resno produkcijo...in ne zacvilijo - počepnejo pri malo resnejšem "šponu" in se ne stresejo, ko boš lovil stotinke...
kakšne so pa približno rezalne sile pa imaš v ata krautu, sem prilimal stran v enem postu pred dnevi...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov