STROJNISTVO.com • Poglej temo - Avtomobil na plin

Avtomobil na plin

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Avtomobil na plin

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 7.10.2016 10:52

Pozdravljeni,
Zanima me vaše mnenje o predelavi avtomobila na plin.Ne zanima me toliko finančna plat ,pa katera firma je boljša......Bolj me zanima kaj to pomeni za sam motor, saj nekateri navijajo strogo za drugi pa proti.Poznam mehanika,ki mu samo omeniš plin pa že dobi mozolje, argumentirati zakaj je proti pa ne zna.Skratka, zanima me kakšno strokovno mnenje,če se je kdo ukvarjal s tem vprašanjem.Mislim,da bi bila debata kar zanimiva.
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Avtomobil na plin

OdgovorNapisal/-a ManiaC » 7.10.2016 11:23

Zdravo,

sam imam predelano kia pro ceed 2011 letnik 1,4 90KM bencin.

Lahko rečem, da je finančno nekje 30% ceneje, kot bencin (25% večja poraba).

Z plinom sem naredil cca. 130k kilometrov. imam dodatno mazanje ventilov, mašina po zvoku še vedno lepo laufa sedaj je pri 170k.

Probleme sem imel z vžigalno tuljavo (ne vem ali je to zaradi plina ali pa je že prej bila slabša)
Svečke menjam nekje na 40k (prisilno, ker začne avto "cukat" in lučka za napako prične utripat).
Zamenjal sem katalizatorja pred cca. 10k. Ne vem ali ima plin na to kakšen dodaten vpliv.
Potem pa je še bilo nekaj manjših napak na samem sistemu za plin.
ManiaC
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a bobr » 7.10.2016 14:20

Plin izgoreva pri višji temparaturi, zato so ventili motorja veliko bolj izpostavljeni in jih rado "sežge" sploh Opel je znan po teh težavah. Če je v vozilu plinska napeljava so potrebne prilagojene vžigalne sveče, ki so veliko dražje(cca 40€ kos), ali menjava navadnih na 10K kilometrov, nasprotnem primeru ni pravilnega izgorevanja in trpi katilizator, ki je že tako obremenjen z večjo temparaturo izgorevanja(pregrevanje katalizatorja). Zaradi izrabljenih svečk poslednično trpi tudi vžigalna tuljava pri kateri se življenska doba krajša.
Če dodamo še stroške homologacije( v Sloveniji je obvezna), težave zaradi slabe montaže(Objemke cevi, ki prenucajo druge instalacije, prekratke in nekakovostne cevi),ker ne snemajo sesalnega kolektorja opilki ko prevrtajo sesalni kolektor padejo v motor in lahko povzročijo rise na cilindru ali pridejo pod ventil in še kaj bi se našlo proti montaži v vozilo, za montažo pa je samo tistih 30% manši strošek porabe.
Vozila, ki imajo serijsko vgrajen plin ne spadajo v zgoraj napisano, saj so ustrezno prilagojena, razen svečk.
bobr
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 7.10.2016 18:55

To sem že slišal,da kar z bormašino prevrtajo sesalni kolektor brez,da ga snamejo.Upam,da so to samo govorice,ker če je to res ............ :o
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Karl Benz » 10.10.2016 10:39

Nekateri avtomobili lahko delujejo s plinom zelo dolgo, preden se pojavijo kakršnekoli težave. O tem je na netu napisanega že veliko.
Je pa pri nektarih motorjih precej kritična predvsem obraba sesalnih ventilov. Zasnova motorja namreč predvideva, da gorivo brizgano iz injektorja v sesalno cev skrbi tudi za hlajenje sesalnega ventila. Sesalni ventil je zato lahko iz slabšega materiala kot izpušni.
Z namestitvijo plinske naprave, takega hlajenje več ni. Sistem za mazanje ventilov pri tem ne zadostuje. Pri vožnji na plin se lahko poškodbe sesalnih ventilov pojavijo že po 7.000 - 10.000 km.

Nekoč sem zasledil neko študijo Škode, da jim ni uspelo kvalitetno predelati motorja, da bi lahko trajno deloval brez poškodbe nad 3.000 obrati. Zato so naredili nek interni sistem preklopa, ki je pri 2.500 obratih pričel dodajati bencin, pri 2.700 pa povsem preklopil na bencin.

Verjetno precej bolj trajno delujejo na plin motorji, ki imajo že neposredni vbrizg bencina v cilindre - je pa sama plinska naprave za take motorje precej draga (in jih tudi ni prav veliko na trgu)

Sam sem s plinom prevozil 120.000 km. Tega avta nimam več in se na plin tudi ne vrnem več.
Karl Benz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Mate07 » 19.2.2018 9:08

Imam avto na plin 1.4.8v
Prej sem imel porabo 7l
sedaj imam 8l poraba plina. Med samo vožnjo nobenih težav, matra ga mal prosti tek motorja, ker oljnega mazanja nimam, ampak vžge vedno v prvo.
Se pravi 9 evrov/100km na bencin in
5 evrov na plin. Razlika je torej 3.5 evra/100km (odvisno od hladih zagonov, poleti se da tud direkt na plin štartat), to pa je 350 evrov/10.000km

Servis pride 30-40 evrov/30.000km, menjava svečk 12 evrov za vse 4 so LPG.
Mate07
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Vrhnika

OdgovorNapisal/-a kruster » 19.2.2018 19:56

Plin izgoreva pri višji temparaturi, zato so ventili motorja veliko bolj izpostavljeni in jih rado "sežge"

Res je, da plin v zgorevalnem ciklu doseže višje temperature, ker vsebuje plin večji delež vodika kot bencin ampak to ne pomeni , da bi zaradi tega zgoreli ventili, saj razni turbo polnjeni motorji dosegajo bistveno višje temperature in tlake pa ni teh problemov, glavni vzrok za tovrstne okvare je nepravilno mešalno razmerje (gorivo-zrak) in nehomogena mešanica , če se kisik ob zgorevanju ne veže z gorivom , ob visokih temperaturah "oksidira" z k temu podvrženimi materiali (podobno ko ob kovanju razžarjenega železa).
Katalizator ne "trpi" zaradi visokih temperatur, saj šele razgret - razžarjen "katalizira" izpušne pline, spet je kisik glavni uničevalec le-tega.
Vžigalna tuljava - visokonapetostni transformator pa seveda trpi zaradi "kratkega stika" prebite svečke , sicer pa je namenjena , da ustvarja obločno iskro primerno razdaljo iskrišča.
Argumentirano lahko zatrdim, da plin ne škodi in ne uničuje motorja , uničuje ga plinska instalacija , ki nepravilno predpripravi zmes v vseh pogojih delovanja, če se spomnimo malo nazaj , so se podobne okvare dogajale tudi pri raznih vozilih na bencin,...
kruster
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vajenec32 » 20.2.2018 18:09

Tako je ja,največji problem so tu inštalaterji,kateri nimajo pojma kaj delajo in kako pravilno plinsko napravo nastavit
vajenec32
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 20.2.2018 21:09

Jaz sem imel zlo slutnjo in sem takrat prodal stoenko na plin. Bal sem se, da bi se ob morebitni nesreči pretrgala cev med rezevoarjem in motorjem, in bi bila tekoča faza plina neustavljiva. Potem je treba samo iskro in je požar nepogasljiv. Kupil sem star Renault 11, seveda brez plina.
Potem se je na ovinku Rex zaletel pijan policaj s 120km/h čelno v mene. S težkimi poškodbami smo preživeli in predvsem nismo zgoreli. Sedaj me zanimajo samo dizli!
Sedaj ima sodobni plinski sistem gotovo ventil za hitro zapiranje jeklenke v primeru nesreče, pred 26 leti tega ni bilo.
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov