STROJNISTVO.com • Poglej temo - Vrtanje - povrtavanje in grezenje

Vrtanje - povrtavanje in grezenje

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Vrtanje - povrtavanje in grezenje

OdgovorNapisal/-a PEME » 27.10.2016 6:18

Pozdravljeni,

imam sledečo težavo. Imam trakove pločevine (S235 )6x120x3000mm z luknjami fi 9mm narezane u plazemskim rezalnikom.

Moja naloga je da te luknje fi 9 povrtam da bodo "lepe" jih poravnam da izgubijo koničnost in jih pogrezem na fi 17/90°
Tu se mi pojavljajo težave ker je rez trdi in mi vsako orodje, sveder grezilo, zelo hitro okruši.
Ima gdo kakšen predlog z kakšnim orodjem to izvesti.

Hvala

Lp
PEME
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Vrtanje - povrtavanje in grezenje

OdgovorNapisal/-a vili » 27.10.2016 9:46

če moraš luknje povrtavati, zakaj jih režeš s plazmo, s plazmo samo zatočkaj in potem vrtaj, bo šlo se mi zdi bolje, tako in tako moraš dajati na vrtalnik, kaj misliš..., probaj, jaz bi...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tucko » 27.10.2016 17:30

Dobijo se sverdri za vrtanje kaljenih materialov, samo so dragi kot žafran :roll:

Če boš tega delal veliko upoštevaj predhodnikov nasvet.
Sem enkrat tudi jaz naletel na tvoj problem in je blo polomljenih svedrov uh zelo veliko, pol smo pa samo punkte delali kjer naj bo luknja in smo bili vsi zadovoljni :lol: .
tucko
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a PEME » 28.10.2016 13:37

Hvala za predloge.
Problem je v tem da moram zagotovit natančnost med luknjami 0,5mm.Če bom zatočkal in potem vrtal sem kar hitro lahko mimo. Laser ne pride v poštev ker je preveč "oster" rez, plazma naj bi mela bolj "mehak"rez. Je pa tega kar nekaj, 460kom, na vsakem komadu pa 18 lukenj kar je na koncu 8280 lukenj.
Sem izdelal 6 vzorčnih komadov in sem na plazmo narediti luknje in potem pogrezil z navadnim 90° grezilom. Uspelo mi je narediti 54 lukenj brez problema potem pa katastrofa.

Če ima še gdo kakšno idejo se priporočam.

lp
PEME
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 28.10.2016 13:54

no, da nebi bilo točkanje - "kirnanje" na plazma rezalniku in potem vrtanje dovolj natančno, kar malo dvomim, luknje, ki jih izreže plazma tudi niso nevem kako "natančne", oblika je kar "nekaj", ja pa koničnost zaradi zanašanja plamena, to je jeba pri plazmah v kombinaciji z luknjami, če si na tak način ujel toleranco jo boš tudi s "kirnanjem", a si probal...???, probaj, pa potem povej..., pojdi v delavnico delat :evil:
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a urek » 28.10.2016 18:05

Za v bodoče, laser ali dober vodni rezanik. Primer, ko je šlo za razrez 8mm debelega železa je rez svetleč, se ga rjavina sploh ne prime, iglic ni, luknje so u piko, rez je pa gladek k steklo. Plazme se sploh ne prtaknemo več. Da ne govorim o tolerancah lukenj itd.
urek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 28.10.2016 19:41

urek:
glej ne vemo kaj ima fant v hiši ali mu to reže kooperant, ja imajo pa načini rezanja tako dobre kot slabe lastnosti, to pa, imajo pa tudi vsaka svojo ceno, plazma in avtogeno zelo produktivno in za najdebelejše reze, potem laser in pa voda, voda se po hitrosti rezanja in debeline (gre tudi 20...30...in več mm) ne more primerjati z avtogenim ali plazmo, vsaj kolikor poznam, ja rez je pa takšen kakršen je, brezhiben, to pa...
plazmo (40 mm) in avtogeno (40 +) smo imeli v hiši, vodo pa je imel sosed za nr jekla..., krasno za al zlitine in barvne kovine..., za črno jeklo je predrago, dobro zopet odvisno od nadaljne tehnologije in še od česa...
ja je pa bilo včasih na plazmi odrezano kot bi rezal navadno salamo, ko se ivetu ni ljubilo očistiti in zamenjati šobe gorilnika...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a M38885 » 30.10.2016 14:22

Pozdravljeni,
najprej me zanima, ali ste Vi strojniki ali "cimpermanni" ali kaj? Zgovarjate se o lepih luknjah in "natancnisti" 0.5 .
Mat. XY, verjetno je potreba po Rz16 z vgrezitvijo Km 8 v toleranci +- 0.5 /3000 ali samo +- 0.5 .
Ko bi uporabnik PEME zastavil strojnik vprašanje in kakšen stroj ima na razpolago, bi mu lahko strokovno svetovali. Tako se samo ugiba in intrepetira ko bi, če bi, da bi....
Obstajajo orodja za vse mogoče materiale in obdelave.
Torej PEME: Kaj imate na voljo?
Lep Pozdrav
M38885
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 30.10.2016 14:55

Eh, brezveze. Če jih je s plazmo rezal, je jasno da je groba šlosarija. Kako jih naj sedaj povrta, pa pojma nimam. Tudi mi kdaj ustrelimo kakšnega kozla, tako pač je. :roll:

Speskaj luknje, če bo potem kaj manj svedre žrlo. Za drugič si boš pa itak zapomnil :roll: .
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ALG200 » 30.10.2016 19:41

Luknje fi 9 mm z plazmo, ja ta je dobra in ni vrag da ne bo rezila lomilo, .Če je kaj strojnika bi že prej pomislil, da je ta tehnologija nepremišljena.
Pravi vajenec v nekdanjem EX YU izobraževanju v drugem letniku , ki je imel v letniku pol leta prakse , bi se izognil takemu načinu. V tretjem letniku proti koncu prakse ,pa bi znal to narediti .
Zadnjič spremenil ALG200, dne 31.10.2016 6:05, skupaj popravljeno 1 krat.
Strojnik,ki ga zanima tudi elektronika,ter kak zakrit senzorček.
ALG200
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 30.10.2016 20:28

pazi "alg", v bivši ... smo imeli dva sistema "lerpobov", en je bil tisti stari dobri "dualni", en pa šuvarjev "usmerjen", katerega si mislil???... :o
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ALG200 » 31.10.2016 6:10

......v 70-tih letih prejšnega stoletja, ko je imel < Krauta > tako rad kot punco, ter pri obeh vedel kje je.........
ALG200
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a PEME » 31.10.2016 7:29

Pozdravljeni,

nimam glih mazohističnih nagnjen da bi si sam oteževal delo kjer to ni potrebno, vse kar se dela je po zahtevah našega naročnika.
Seveda smo ga opozorili na vse kar pomeni rezanje z plazmo. Izdeali smo tudi vzorce rezane na plazmo, vzorce rezane na laser, navadno ploščato jeklo obdelano na borwerk.....
Ampak tako kot ponavadi se je naročnik odločil za najbolj "zaj..." varianto.

Na razpolago pa imam plazemski rezalnik,vertikalni obdelovalni center X= 1000mm, steberne vrtalne stroje, ročne vrtalne stroje, klasični rezkalni stroj. Po potrebi pa lahko še kaj nabavimo.

Oblika luknje ni problem ker se pogrezi z obeh strani tako globoko da ostane samo 2mm materiala.

Je pa res da sem sedaj omejen z proračunom. Ko smo delali vzorce rezane na plazo je z navadnim grezilom šlo brez problema (18 lukenj) in na podlagi tega smo tudi oblikovali ceno z neko rezervo katera pa mi ne dopušča obdelave na borwerku. Ko pa smo naredli predhodno vzorčno serijo za naročnika pa so se začele težave.

Trenutno pa tudi iščem strojček za brušenje grezil, bomo pač vsaki 3. kom brusili grezilo.

No če ima gdo kakšno konkretno idejo se še vedno priporočam.
PEME
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ALG200 » 31.10.2016 9:02

.......
ALG200
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 31.10.2016 16:18

???
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani