STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kalkulator

Kalkulator

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Kalkulator

OdgovorNapisal/-a Kalkulator » 11.11.2005 10:16

Trenutno sem študent II. letnika strojništva in napočil je čas, da bi bilo dobro kupiti kakšen boljši kalkulator. Na inernetu sem malo pregledal kako in kaj. Zanmivi se mi zdita dve varianti. Ena je klasična - torej kalkulator od Texas instruments (83 in nazgor ali HP), druga varianta pa je dlančnik na katerega bi namestil program, ki zna simulirat več boljših kalkulatorjev. Razlika v cenah je nekje 20.000sit (zelo dober kalkulator in srednje dober dlančnik), s tem, da pri drugi varianti dobiš še mnogo več.
Zanima me, kakšne imate kaj izkušnje glede tega in če je že kdo preizkusil varianto z dlančnikom?
Mislite, da bi prof. težili, ker bi z dlančnikom imeli še boljše pogoje za "švinglanje"?

Hvala za odgovore!

Gregor
Kalkulator
Pripravnik
Pripravnik

Ha!

OdgovorNapisal/-a eustahije » 11.11.2005 10:51

Profesorji ne pač pa asistenti... oni so na izpitnih rokih...odvisno je še od tega kaj je tvoj prvotni namen, a bi rad 'švinglal' ali ne :) ? Glede tehničnega vidika, dlančnik je res malo dražji in omogoča dosti več kot kalkulator vendar se ti dlančnik mora izplačati oziroma ga moraš optimalno izkoriščati, kar se na faxu težko da zgodi. Jaz sem imel samo kalkulator z osnovnimi funkcijami (sin, cos, log, sisteme bin, hex,...) pa je še vedno šlo brez komplikacij. Z drugimi besedami imaš za potrebe fakultete več kot preveč Texas Instruments kalkulator!

Upam, da sem se vsaj približal željenemu odgovoru, končna odločitev je pa vsekakor tvoja. :P
eustahije
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a Kalkulator » 11.11.2005 11:59

No, mislil sem vse skupaj. Logično je, da so na izpitih in kolokvijih asistenti in ne prof.
Moj prvotni namen ni švinglanje, tak da to ne bi bil problem. Samo drugo pa je to razložit asistentom.
Z enim asistentom sem se glede tega pogovarjal in je rekel, da ni problema, da lahko imam kar želim (celo podpira inovativne možnosti), samo v kolikor ne bom uporabljal tole za švinglanje.
Drugi asistent nam je svetoval, naj si nabavimo kak boljši kalkulator, da nam bo matrike in druge stvari računal in ne bomo rabili računati "peš".
Res je, da so navadni kalkulatorji čisto dovolj in da se da tudi samo z njimi diplomirat (vsaj nekaj ljudi mi je tak zatrdilo :lol:). Samo če pa pogledaš, da lahko z boljšim kalkulatorjem zračunaš npr. neko matriko v nekaj sekundah napram peš računanju, ki ti vzame veliko več časa in še imaš veliko možnost se zmotit, je to vsekakor vredno denarja. Vsaj jaz tako mislim.
Kateri kalkulator oz. varianto bi izbral pa sprašujem zato, ker smo se v razredu zmenili, da bi naredili skupinski nakup, kjer bi dobili še kaj popusta na količino.
Sedaj pa katero varianto izbrati? Jaz sem se pogovarjal z enim sošolcem in njemu bi tudi bolje ustrezala dlančnik varianta. Tudi meni bi, saj bi kasneje lahko uporabil tudi za GPS in še kaj (WLAN,divx,...). Edini problem je, ki se tukaj pojavi je ta, da me skrbi, kako je to kaj funkcionalno. Najbolje bi bilo vsekakor dobiti kakšen dlančnik, namestiti gor kalkulator in stestirati. Žal pa ne poznam noebenega z dlančnikom in je problem. Zato me zanima, če že ima kdo kaj izkušenj.
Tukaj pa je še spletna stran do enega programa za dlančnik, ki zna simulirati nekaj kalkulatorjev:
http://www.mobilevoodoo.com/power48.htm

Prosim za pomoč.

Lp Gregor
Kalkulator
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a eustahije » 11.11.2005 12:17

Mislim, da teče beseda in odločanje med kalkulatorjem in dlančnikom, ne pa med slabšim in boljšim kalkulatorjem. Sem ti zatrdil, da je Texas v redu nakup ker ne boš dlančnika uporabljal toliko, da bo izkoriščen, ne bo se ti povrnila investicija, sicer se ne bom ponavljal, sem ti poiskal eno ponudbo za TI 92 Plus!
Če pa nameravaš dlančnik imeti non-stop v rokah...potem pa je enostavna odločitev. Probaj biti prvi, ki preizkusi dlančnik v te namene, kot reklamo recimo, naj ti ponudijo en teden preizkušnje!

Mislim pa, da se nam bo moral pridružiti še kakšen lastnik dlančnika, da bo razjasnil in obelodanil nejasnosti 8) !
eustahije
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a tlozej » 13.11.2005 17:59

Mislim, da je kar pri večini izpitov in kolokvijev uporaba dlančnikov prepovedana! Tako da se dobro pozanimaj, da ne boš potem na izpitih na roke računal...

LP
tlozej
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fogl » 13.11.2005 20:25

Ne vem če boš dobil tako dober program za dlančnik, ki bo imel finkcije kot npr. TI92, povrhu pa taki programi niso zaston. (če veš za kaj takega pa prilepi tukaj)
Lep pozdrav,
Klemen
fogl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Pablic » 14.11.2005 10:19

Jaz in velika večina kolegov s strojne fakultete v LJ smo diplomirali s običajnim kalkulatorjem ki je imel sin, cos potem se je pa počasi končalo. Matrike, analitične odvode in integrale sem izračunal hitreje na roke kot kolegi ki so imeli boljši računalnik, ki jim je dopuščal analitično računanje odvdov... Seveda so bile matrike majhne in mišljeno je bilo da jih rešimo na roke.
Dlančnik je super za plonkanje, a je pri veliko izpitih uporaba prepovedana, kar je logično. Kateri asistent pa bo vrjel študentu da nima enačb in rešenih nalog na dlančniku. Tudi če boš imel dlančnik ti priporočam da imaš poleg še en kalkulator za 2.000 SIT ker boš imel vrjetno težave pri izpitih.
Pablic
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a zupi » 14.11.2005 10:25

Če te slučajno mika TI 92, ti priporočam nakup TI 89, ki ima identično programsko opremo, le zgleda ne kot vesoljska ladja :wink: Pa še za prenašanje naokoli je primernejši.
Dlančnika ti pa zagotovo nihče ne bo dovolil uporabljati.
I wish I was a messenger and all the news was good.
zupi
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a Kalkulator » 14.11.2005 22:21

Hvala vsem za odgovore. Koliko sem se kaj pogovarjal z asistenti, so rekli, da dlancnik ne bi bil naceloma problem. Je pa vprasanje kako je kaj zadeva funkcionalna, zato smo se s kolegi odlocili, da bomo raje nabavili navadne graficne kalkulatorje.
Odlocamo sem med modeli Hp49g+, TI84 plus in TI89 Titanium. Kateri ponuja za svojo ceno najvec in je hkrati zmogljiv, hiter, funkcionalen, enostaven za uporabo,...???
Bomo pa se verjetno odločili za nakup v Nemčiji, saj se da tam dobiti TI89 Titanium za 37.000 sit. V Sloveniji pa je cena nekje 62.000 sit.

Hvala za odgovore.

lp Gregor
Kalkulator
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a MC » 15.11.2005 7:09

Kalkulator napisal/-a:Hvala vsem za odgovore. Koliko sem se kaj pogovarjal z asistenti, so rekli, da dlancnik ne bi bil naceloma problem. Je pa vprasanje kako je kaj zadeva funkcionalna, zato smo se s kolegi odlocili, da bomo raje nabavili navadne graficne kalkulatorje.
Odlocamo sem med modeli Hp49g+, TI84 plus in TI89 Titanium. Kateri ponuja za svojo ceno najvec in je hkrati zmogljiv, hiter, funkcionalen, enostaven za uporabo,...???
Bomo pa se verjetno odločili za nakup v Nemčiji, saj se da tam dobiti TI89 Titanium za 37.000 sit. V Sloveniji pa je cena nekje 62.000 sit.

Hvala za odgovore.

lp Gregor

Kaj boš pa računal s tako zmogljivo "mašino"!

LP :(
MC
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Kalkulator » 15.11.2005 15:48

Vse kaj bo prišlo. Kolikor sem kaj gledal zmožnosti kalkulatorjev, imajo samo ti možnost računanja diferencialnih enačb, 3d grafov, integracije (s postopki),...
Še vedno me zanima, kateri izmed teh kalkulatorjev se splača najbolj?

lp Gregor
Kalkulator
Pripravnik
Pripravnik

Kalkulator

OdgovorNapisal/-a frenki » 17.11.2005 9:40

Mislim, da se ne izplača kupiti neko super mašino. Kolikor jo rabiš za izpite lahko izračunaš tudi s slabšim.
Za bolj obsežna računanja pa obstajao programi za PC. Ne vem pa koliko se bojši kalkulatorji še uporabljajo v delu po zaključku študija.
Moje skromno mnenje
frenki
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fogl » 17.11.2005 10:06

Jaz pa predlagm da kupiš boljši kalkulator. S takim kalkulatorjem se skoraj da ne moreš zatipkat, ker ti lepo izpiše kaj si računal in rezultat. Izračuna pa več kot običajni. Če ozameš ti92 oz ti89 lahko zraven iz neta potegneš dodatek za strojnike in dodatek za elektrotehnike...fajna zadevca. Potem imaš še en kup specialnih programčkov...npr. lahko rešuješ sisteme linearnih enačb. itd...

Lahko gor naložiš tud tekst...npr. v wordu neki napišeš, preneseš na kalkultor in bereš...uporabna zadevca :lol:
Lep pozdrav,
Klemen
fogl
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov