STROJNISTVO.com • Poglej temo - Zamenjava peči na drva?

Zamenjava peči na drva?

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Zamenjava peči na drva?

OdgovorNapisal/-a VELIKI UM » 3.12.2016 11:33

Ker imam občutek da v hiši ni več tako toplo kot je bilo nekdaj in ne morem ugotoviti zakaj se obračam na vas za pomoč. Imam buderus peč namenjeno za ELKO/koks, kjer kurimo drva. Ravno letos je dosegla 30 let. Ker naj bi bile življenjske dobe peči nekoliko krajše sem začel sumiti na to da je na peči preveč korozije/oblog in je zato prehod toplote preprosto preslab. :roll:
Drva sem tudi preveril in le malo katera doseže več kot 20 % vlage.

Slika
Slika
Slika
Slika
VELIKI UM
Sodelavec
Sodelavec

Re: Zamenjava peči na drva?

OdgovorNapisal/-a gobar » 3.12.2016 11:43

Preveri tlak v ekspanzijski posodi, zrak v radiatorjih in ceveh .

:roll:
gobar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a VELIKI UM » 3.12.2016 11:56

Radiatorji so odzračeni, imamo pa odprt sistem. Gre se za to da se voda v peči za moje pojme zelo počasi greje, črpalka se vžge na vsakih ~10 min, kar se mi zdi prepočasi (črpalko vžge pri ~80° vgasne pa pri ~45°).
VELIKI UM
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 3.12.2016 14:26

Vsaka stara peč je uporabna, dokler ne začne spuščati vode. Verjetno se je zaradi oblog nekoliko zmanjšal izkoristek. Poleti, ko se bodo obloge pošteno posušile, pa upirabi žično krtačo, ter odstrani obloge povsod, kjer lahko dosežeš.

Ne vem, kako imaš narejeno inštalacijo, bi pa priporočal:
- termostatski mešalni ventil, da z njim nastaviš temperaturo dvižnega voda ne glede na temperaturo v kotlu. Sedaj bi bilo bolje, če je štiri kraki, pozneje, če boš dogradil zalogovnik, pa je bolje trikraki.
- Vklop / izklop obtočne črpalke s sobnim termostatom ter blokado z cevnim termostatom na izstopu iz kotla, da črpalka ne laufa, če je voda mrzla.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost