STROJNISTVO.com • Poglej temo - Prednosti opravljene Fakultete za Strojništvo?

Prednosti opravljene Fakultete za Strojništvo?

Mojstrski, tehnični, univerzitetni, visokošolski, podiplomski, ... študij

Moderator: -M-

Prednosti opravljene Fakultete za Strojništvo?

OdgovorNapisal/-a Enely » 19.1.2017 21:32

Zdravo,

Jaz bi pa samo rad vedel, kakšne so prednosti če se odločiš it delat FS-fakulteto za strojništvo v primerjavi s tem da greš takoj po srednji šoli delat (jaz hodim na srednjo strojno v Lj). Ali lažje dobiš zaposlitev, a je boljša plača?... Ubistvu me use to zanima, ker se sam nespoznam na te zadeve, oz. se še nisem natančno poglobil v to. :)

Lp. :wink:
Enely
Novinec
Novinec

Re: Prednosti opravljene Fakultete za Strojništvo?

OdgovorNapisal/-a prednapet » 20.1.2017 11:43

Res je, da se na faksu veliko novega naučiš. Res je pa tudi, da je vse odvisno od tega kako se znajdeš in koliko znaš. Lahko si bog z srednjo šolo, lahko si luzer z faksom in obratno. Verjetno z fakulteto lažje dobiš delovno mesto, ki je primerno za višjo stopnjo izobrazbe in je tudi plača boljša. Imam več prijateljev, ki z 3 letno šolo služijo nemško plaču pri privatniku. Dosti krat kdo reče, da te z višjo stopnjo izobrazbe nočejo vzeti v službo, vendar sam menim, da vsak vzame kar potrebuje.
Pomojem se ti kar splača iti na fakulteto. Na koncu itak znaš kar se sam naučiš in v tem si lahko najboljši.
Življenje je učenje...

lp
prednapet
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a MartinD » 21.1.2017 12:11

Enely.
Bi si upal trditi, da je višja verjetnost (poudarek na verjetnost), da z višjo izobrazo pride tudi višja plača.
Iz mojih izkušenj pri iskanju zaposlitve sem ugotovil, da si določeni zaposlovalci želijo višjo (tehnično) izobrazbo zaposlenega, ker naj bi ljudje s tako stopnjo izobrazbe znali kritično in sistematično razmišljati. Vsaj večina.
Moj predlog oz. če bi jaz še enkrat šel na faks s tole pametjo, ki jo imam sedaj: Že v prvem letniku bi začel z učenjem na raznih simulacijskih programih (ANSYS etc.), več bi se učil programiranja na račun ležanja v postelji z mačkom :lol: Znanje uporabnih veščin je zelo dobrodošlo. Poleg tega pa čim več druženja, spoznat čim več ljudi, izmenjave v tujino (praksa/delo) itd. Tako da, pojdi na fakulteto.

Pa ne gledat na plačo v absolutnem smislu. A bi raje delal 14 ur na dan za 3000 €/mesec ali 8 ur na dan za 1500 €/mesec (in imel še nekaj od življenja)?
MartinD
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Enely » 21.1.2017 12:36

Hvala lepa za odgovore! :)
Enely
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a dm84 » 21.1.2017 13:25

Ma glej, v prvi vrsti je tako, da faks delat ni samo to da hodiš tja (kot na šiht - kar tudi ni enostavno). Prehod iz srednje na fakulteto zahteva tudi določen preskok v razmišljanju, načinu dela, organizacije časa ipd... preskok na višji nivo. Da to opraviš in od tega nekaj imaš, te zadeve morajo zanimat. Ker ni enostavno, sploh če se to spraviš delat le iz želje po večjem zaslužku in (kao) udobnejšem delu - to se bo slabo izšlo, čeprav študij končaš, ker potem se vse šele začne ;)
Izhajati moraš iz želje po novih znanjih, izkušnjah, načinu razmišljanja, neki širini. Tega ti direktna zaposlitev po srednji šoli ne more dati v taki meri.
dm84
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a 33test » 21.1.2017 19:19

Če misliš na fax hoditi zato, da boš imel boljšo plačo............vedi, da je tu tudi druga plat medalje - služba se zate ob 15:00 ne konča. Tudi če boš kaj zaj***** ne boš mogel samo skomigniti z rameni.

V teh časih se je morda za vprašat, če bi ne bilo bolje začeti delati in pridobiti tehnično/praktično znanje in potem morda kaj nadgraditi. Počasi prihajajo časi, ko bo to, da če znaš nekaj narediti zopet cenjeno.
33test
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a six10 » 22.1.2017 13:55

No, jaz pa do sedaj nisem videl korelacije med izobrazbo in višino plače, žal. Res je, da sem delal in delam pri privatnikih, kjer nas je bilo zaposlenih med 5 in 35 ljudi, in ne v velikih podjetjih, ampak izobrazba ni imela pomena.

Iz tega vidika se mi zdi študij zapravljanje časa. Prej kot se zaposliš, bolje je. Imaš plačo, dobivaš izkušnje, v vsakem primeru pa moraš za svoje področje veliko narediti sam doma, da se naučiš, pa četudi se s tem srečaš na faksu (večja verjentnost je, da se sploh ne srečaš).

En primer je programiranje strojev. Na faksu ne obdelaš 1% tega, kar moraš potem dejansko znati. Govorim tako z vidika stroja, kot z vidika softwarea. Drug primer je konstrukcija. Ista pesem. Zelo malo je preračunavanja in razvojnega dela, kar forsira faks. Da ne govorim o orodjarstvu. Tu je pa itak sama akcija, sami pritiski, samo riši, riši sine!
six10
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a grega09 » 22.1.2017 17:26

To sem se tudi jaz vedno spraševal. Imamo kolikor toliko močno orodjarsko industrijo a o praktični izdelavi orodja ne slišiš na nobeni smeri na fakulteti nič. Pa kakor vem ni razlike med vsš, uni oz. med zdajšnjimi stopnjami bolonjskega študija.
Potem pa prideš malo v prakso in vidiš, da ima vsak od profesorjev skoraj neke "fuše" v industriji in sem si to začel razlagati tako, da dobesedno zanalašč ne povejo nič. Da jim potem slučajno diplomanti ne bi bili konkurenca.
Ne vem no, nek razlog mora biti. Še 95% ljudi, ki so končali študij, srednjo šolo ali katero koli obliko izobrazbe, mi je reklo, da so bili potem bosi, ko je bilo potrebno skonstruirati orodje v praksi. Nekaj ne "štima" tu po moje.

Če se pa vrnem na temo, bi ti priporočal vseeno, da greš na faks. Kar se danes naučijo v 4 letih srednje šole, se naučiš, če malo pretiravam, v enem mesecu sam. Boš pa dobil večjo širino razmišljanja, kot je bilo omenjeno že zgoraj. Potem naprej je pa vse odvisno od tebe. Možnosti obstajajo, pri nas in v tujini...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 22.1.2017 20:49

grega09 napisal/-a:Ne vem no, nek razlog mora biti. Še 95% ljudi, ki so končali študij, srednjo šolo ali katero koli obliko izobrazbe, mi je reklo, da so bili potem bosi, ko je bilo potrebno skonstruirati orodje v praksi. Nekaj ne "štima" tu po moje.

Kaj misliš, da je faks kot konstrukcijski oddelek kjer 4 leta štance, brizgalna orodja, preoblikovalna orodja, žerjave, space shuttle konstruiraš?

Na koncu zraven diplome lahko pa še sp odpreš...

:lol:

http://www.emka.si/moc-svetih-krav/PR/1050717

Zgodba opisuje skoraj petletno tavanje idealista po pašniku svetih krav, ki ga tu imenujemo strojna fakulteta. Lahko bi ta pašnik imenovali tudi z drugim imenom, vendar je to vseeno, ker so vsi igralci v tej žaloigri izmišljeni, čeprav je zgodba popolnoma resnična. Da se kaj takega lahko dogaja, je zasluga izredne moči svetih krav na pašnikih v lasti univerzitetnih ustanov.
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dm84 » 22.1.2017 23:27

six10 napisal/-a:No, jaz pa do sedaj nisem videl korelacije med izobrazbo in višino plače, žal. Res je, da sem delal in delam pri privatnikih, kjer nas je bilo zaposlenih med 5 in 35 ljudi, in ne v velikih podjetjih, ampak izobrazba ni imela pomena.

Iz tega vidika se mi zdi študij zapravljanje časa. Prej kot se zaposliš, bolje je. Imaš plačo, dobivaš izkušnje, v vsakem primeru pa moraš za svoje področje veliko narediti sam doma, da se naučiš, pa četudi se s tem srečaš na faksu (večja verjentnost je, da se sploh ne srečaš).

En primer je programiranje strojev. Na faksu ne obdelaš 1% tega, kar moraš potem dejansko znati. Govorim tako z vidika stroja, kot z vidika softwarea. Drug primer je konstrukcija. Ista pesem. Zelo malo je preračunavanja in razvojnega dela, kar forsira faks. Da ne govorim o orodjarstvu. Tu je pa itak sama akcija, sami pritiski, samo riši, riši sine!

:lol: :lol: :lol:
govoriš kot si razumeš... vse kar si napisal iz tvojega zornega kota zdrži, ampak le iz tvojega.
Itak da te teh podrobnosti faks ne nauči, ni to namen študija - zato se temu tudi tako reče.
Vseh teh stvari se lahko po študiju lepo priučiš, male in večje specialnosti...
Tistega kar ti (lahko!) da študij (ni samoumevno) ti pa šiht ne bo nikoli. Pa lahko oddelaš 80 let :roll: :P
dm84
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 23.1.2017 6:43

six10 napisal/-a:No, jaz pa do sedaj nisem videl korelacije med izobrazbo in višino plače, žal.
Direktno to ni vidno. Plača je načeloma (bi naj bila) odvisna od hitrosti in kvalitete opravljenega dela.
Če je to kontrola avtomatske štance, ni važno, ali je ob njej priučen delavec ali dr.mag. strojništva. Oba bosta enako hitro pritisnila rdeči gumb ob zapletu in enako preprečila večjo škodo. Bo pa nekaj razlike, če je treba še napako odpraviti.
Tudi pri konstruiranju orodja je nekaj razlike. Orodje za brizganje plastike. Nekdo konstruira orodje iz predloženega modela, nekdo drugi pa iz skice oblike, ko je treba tudi oblikovati model ter določati osnovne mere.

Prav gotovo ti več šole daje več možnosti za višjo plačo. To pa je dejanska korelacija med izobrazbo in plačo. Nimajo visokih plač samo šefi (organizatorji dela). Je kar nekaj delovnih mest, kjer zaposleni ni šef nikomur, pa ima za količino, kvaliteto in zahtevnost svojega dela višjo plačo od njegovega šefa.
Iz tega vidika se mi zdi študij zapravljanje časa. Prej kot se zaposliš, bolje je. Imaš plačo, dobivaš izkušnje, .
Se popolnoma strinjam s tem, če človeka veseli določeno specialno delo in niti ne pomisli, da bi za ljubi kruhek moral delati še kaj drugega. Takšen bo v času eventuelnega višjega šolanja že z delom ob dobrem šefu (mentorju) pridobil bistveno več znanja s svojega področja in s tem za isto delo dobival višjo plačo kot nekdo drugi z ustreznim (ali še višjim) šolanjem.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tehnik » 23.1.2017 7:52

Ne pozabit, da z končano fakulteto lahko opravljaš poklic učitelja v osnovni ali srednji šoli. To pomeni 20ur dela na teden za plačo 1400-1600€. In 3 mesece dopusta na leto. Kvaliteta življenja neprimerno na višjem nivoju, kot če si vpet v proizvodni proces.
tehnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 23.1.2017 20:39

Zdravo!

Sem trenutno študent 2. letnika UNI programa strojništvo vendar približno imam vizijo kako za naprej. Sam sem se dostikrat isto vprašal kot ti, saj bi lahko doma direktno delal v domači obrtni dejavnosti. Če ti ne bo odveč prebrat bi ti podal moj vidik situacije 8)

Fakultetna oziroma vsaka izobrazba ti zna zelo koristiti. Poleg izpolnitve formalne zahteve pri veliki večini delodajalcev ti bo študij dal nekoliko bolj razširjen pogled nad osnovnimi znanji iz tega področja. Znanje, pa naj bo kakršnokoli ni za odmet. Bo pa v največji meri odvisno od tebe, koliko boš odnesel od študijskih let. :D

Vkolikor ne loviš krivin in si nagnjen k samostojnemu reševanju problemov, bo nejvečji doprinos fakultete definitivno sposobnost, da boš dejansko znal samostojno poiskat literaturo, poštudirat in rešit problem s katerim se boš srečal. To se bo pokazalo sploh pri poročilih in projektnih nalogah od katerih lahko zelo veliko odneseš, če se jih lotiš samostojno (brez prepisovanja z lastnimi unikatnimi rešitvami in odgovori). Bratranec ki ima opravljen magisterij na FGG mi je pred cca osmimi leti dejal, da ti faks ne da niti pol toliko znanja kot je potrebno da bi lahko že samostojno delal v nekem profesionalnem timu. Realno se boš seznanil z osnovnim naborom znanj ki ti bodo izhodišče za nadaljnjo karierno rast.

Če te skrbi za izgubljena leta in to koliko bi lahko v tem času že zaslužil... Malo naredi matematiko in primerjaj povprečno plačo nekoga s srednjo in nekoga s fakultetno izobrazbo. (če odmislimo blesteče Sp. je) . Če si priden, ti ostane čas tudi za poletno delo/prakso itd. Če boš redno študiral imaš 3 letni program opravljen že tam pri 21ih. Če se odločiš za magisterij... prištej še 2 leti. Torej pri 23ih si magister strojništva. Koliko si zamudil? Realno poglej koliko let je še pred teboj in videl boš da je tistih 5 let v katerih boš nabiral znanja s katerimi boš služil kruh praktično nula. :wink:

Je pa tako. Na tebi je kakšne cilje imaš za naprej in ti se sam odolči in preceni kaj je zate bolje. Najslabše kar boš naredil je, da se boš vpisal zato ker so drugi rekli. Vpiši se, če imaš voljo in željo. Nikar pa ne nekaj na silo. Ker verjemi da boš brez vztranjanja in vsaj kančka entuziazma obupal še preden boš dobro začel študirati. Zakaj misliš da je tolikšen osip v prvih letih? Ker bo treba ogromno delati sproti in mnogi tega niso vajeni. Enostavno te tempo lahko hitro povozi, sploh pa prvi semester ko si še zelenec in ti je še vse novo. Način dela, način podajanja snovi, način izvajanja vaj... Kar se prisotnosti na faksu tiče boš moral imeti red, če ne boš izvisel. :roll:

Upam da te v zadnjem odstavku nisem prestrašil :lol: fakulteto se da narest, le delat je treba :)

ps. Nasvet za v bodoče: ne poslušaj izjav v smislu: "kdaj ti bo pa to koristilo? " , "To je itak brezveze" , "Un profesor je tak... " Samo tega jambranja je poslušaj, ker je škodljivo, predvsem zate. Od tistih ki veliko takšne izjave pripomnijo se distanciraj ker boš z njimi potonil. Drži se takih ki bodo bolj kot jamranju nagnjeni reševanju in timskemu delu. S temi ljudmi boš rasel. Pomembno pa je tudi da začutiš nek timski duh in uvidiš prednosti dela v skupini.

Lp! :D

Ne verjemi vsemu, kar piše na internetu. (France Prešern, 1845)
Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dm84 » 24.1.2017 11:12

Bravo @Duroplast! V 2. letniku razumeš bistvo, točno tako je. LP
dm84
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 24.1.2017 11:15

duroplast ja tako nekako, pa naj vzame kdo kakor hoče, napisal si za desetko... :D
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Izobraževanje

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 5 gostov