STROJNISTVO.com • Poglej temo - Cevni termostat

Cevni termostat

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Cevni termostat

OdgovorNapisal/-a bjan » 21.1.2017 20:03

Pozdravljeni, v stanovanju imam električno peč AB Thermosolar 6 iz katere je narejen razvod na radiatorje. Takoj zraven peči je montirana pumpa in ekspanzija ter cevni termostat ITIM. Peč je nastavljena, da segreje vodo na približno 55°C, cevni termostat pa na 40°C.
Problem se mi pojavlja v tem ko se peč segreje na 55 stopinj in cev poleg cevnega termostata tudi (je ne moreš prijeti), potem moram počakati minuto da se cevni termostat odloči da se bo vklopil in dal pumpi signal za vklop. Prav tako je pri ohlajanju, cev je že minuto mrzla ko termostat dojame da bi se moral izklopiti.
Mi lahko kdo razloži ali je to normalno ali je kaj narobe s tem termostatom?

Hvala za odgovore.
bjan
Novinec
Novinec

Re: Cevni termostat

OdgovorNapisal/-a vili » 21.1.2017 20:19

mislim, da ni nič narobe, pač stik med cevjo in termostatom je pač kakršen je - slab in s tem tudi prestop toplote in pride do zamika...

morda bi lahko namazal s prevodno mastjo - gelom kot je to pri procesorjih in hladilnikih v kompih
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jan.23 » 22.1.2017 12:28

Za boljši prenos toplote med cevjo in cevnim termostatom se uporablja pasta za prenos toplote, ki je običajno že priložena zraven cevnega termostata.
V kolikor pa želiš vklop oz. izklop črpalke v realnem času, uporabi kapilarni delovni termostat.
http://www.seltron.si/imit-termostat-de ... ISVjRvhCM8
Kapilaro direktno v peč, pa ne v ogenj, ampak v tulko za kapilare, ki se nahaja nekje zraven regulatorja vleka.
Lep pozdrav, Janez
jan.23
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bjan » 24.1.2017 18:50

Tega kapilarnega nimam kam vstavit, ker ta električna peč najbrž tega sploh ne omogoča.
Malo mi je neumno da se pumpa izklopi po več kot minuti kot bi se mogla, s tem da mi posledično radiatorje polni z mrzlo vodo, ker prepozno dojame.
Obstaja še kakšen drug termostat?
bjan
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a jan.23 » 24.1.2017 22:00

Katero električno peč imaš? ...napiši tip, slika, ...
Na peči je 99% neka "luknja" komor se da vstavit kapilaro.
Lep pozdrav, Janez
jan.23
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zaspanc » 25.1.2017 5:10

bjan napisal/-a:...imam električno peč AB Thermosolar 6...

Sicer pa menim, da je vili popolnoma zadel že v prvem stavku.
Zaspanc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bjan » 25.1.2017 16:02

Sem prilepil kar sliko, bo še najbolj vidno. Kot sem pa že omenil je peč AB Thermosolar 6, kaj več mislim da niti nima oznak.

Slika
bjan
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a vili » 25.1.2017 16:32

kot smo rekli, slab stik, slab prestop toplote, histereza... in kaj zdaj, če hočeš zmanjšat to zaostajanje, stik namaži z neko toplotno prevodno snovjo in ne pametuj preveč... :evil:

sicer pa niti nevem čemu bi to stikalo v tvojem primeru služilo, kaj naj bi varovalo, običajno so to stikala za varovanje kotlov na trdna goriva da v kurišču dimni plini ne kondenzirajo (problem je ŽVEPLO)..., kaj vem, sem že malo pozabil... :o

če bi jaz delal, bi stikalo odstranil, pumpo pa vezal na vklop kotla-grelnika in to je to...

sem nekje tu gori prilimal sliko kaj se zgodi pri vodnem kaminu na pelete, če "laufa" na prenizki temperaturi - zagonu, se "uščije" v kurišču in to je strup (žveplo) za kotle na trdna in tudi na druga goriva (žveplo), za tvoje el. gretje pa ne vidim težave...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sop » 25.1.2017 17:12

Če se ne motim je pri tem termostatu možno nastavljati histerezo - snemi pokrov, pod njim naj bi bil nastavitveni vijak in nastavi na min.
sop
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 25.1.2017 18:58

Moraš najprej zagotoviti čim bolj direkten prehod toplote. Torej termostat krepko pričvrstiti k cevi. Običajno to zadostuje, če pa ne - se pa histereza štela, ali pa termostat zamenja z novim.

(Sem jo štelal samo enkrat, sicer uspešno in zadeva deluje še danes po več kot 20 letih, ampak to je po moji pameti predvsem zasluga finomehanske tehnike, ki so jo nekoč naši očetje še obvladovali. Tisti šibki "klik" mi še danes ni prepričljiv, čeprav čudovito deluje :roll: .
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jan.23 » 25.1.2017 21:12

Res je, sploh nisem v celoti prebral prvega posta in s tem tudi spregledal, da je omenjena elektro peč.
Se pa popolnoma strinjam z Vilijem glede uporabe cevnega termostata. Dodal bi le, da bi črpalko lahko krmilil tudi s sobnim termostatom.
Če pa že vztrajaš pri cevnem oz. kapilarnem...
Po mojem mišljenju je v tvojem primeru cevni termostat preveč oddaljen od peči. Potrebno bi ga bilo montirati na izhod peči, pred črpalko.
Kapilarni delovni termostat (glej povezavo v prejšnjem prispevku)...
Na komandni plošči peči imaš termometer s kapilaro in termostat s kapilaro. Poglej v katero "luknjo" sta vstavljeni ti dve kapilari. Če je prostor, zraven vtakni še kapilaro delovnega termostata črpalke.
Lep pozdrav, Janez
jan.23
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 11 gostov