STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kotel na polena - težave

Kotel na polena - težave

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Kotel na polena - težave

OdgovorNapisal/-a cyk » 4.2.2017 17:42

Zdravo,

ker sem ob prebiranju ostalih tem videl, da je na forumu aktivnih dosti uporabnikov, ki imate res dosti znanja o tej temi bi prosil za pomoč, če lahko pogledate moj problem.

Imam kotel na polena od WVTERM LT 25 zvezan po shemi, ki jo prilagam. Izvajalec zagotavlja da je vse ok zvezano.
Težave, ki se mi pojavljajo so:
1. včasih se zgodi, da se peč hladi, kljub temu da spodnji del zalogovnika ni segret (v bistvu se mi zdi da sta večinoma ogreta samo vrhnji in srednji sloj.
2. včeraj se je zgodilo, da se je peč hladila, segret pa je bil zgolj vrhnji del zalogovnika.
3. ko je sistem polno segret, se dogaja, da kljub temu da imam npr. nastavljeno temperaturo na termostatu 23 stopinj, pride temperatura tudi na 25,5 stopinj - naj bi bilo zaradi termodinamike - vroča voda gre gor.. tudi če obtočna črpalka ne laufa.

Točka 1 in še bolj 2 me najbolj frustrirata saj se to ne bi smelo dogajati :(.

Ogreva se cca. 210 m2.
Glede izolacije.. hiša je starejša.
Kurim dve leti stara drva dolžine 50cm (jesen, hrast).
Peč na olje se ne uporablja.

Če je vse vredu z vezavo me zanima, če so možne še kakšne izboljšave na sistemu.

hvala že vnaprej.
Priponke
Legenda.png
To pa je legenda, kaj je uporabljeno in koliko se ogreva
Legenda.png (262.35 KiB) Videno 6348 krat
Sistem.png
To je shema kako je zvezano
Sistem.png (161.28 KiB) Videno 6348 krat
cyk
Novinec
Novinec

Re: Kotel na polena - težave

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 5.2.2017 10:06

3. ko je sistem polno segret, se dogaja, da kljub temu da imam npr. nastavljeno temperaturo na termostatu 23 stopinj, pride temperatura tudi na 25,5 stopinj - naj bi bilo zaradi termodinamike - vroča voda gre gor.. tudi če obtočna črpalka ne laufa.
V ta namen se v dvižni vod namesti namenski nepovratni ventil, ki ima ustrezen odpor odpiranja, da ga termodinamičen obtok ne odpre, črpalko pa le malenkost ovira.

Za prvi dve točki pa je verjetno napaka v avtomatiki peči. Malo podrobneje opiši položaj toplotnih senzorjev, tip regulatorja ter izvršilne organe, katere regulira (ventili, zračne lopute, ...).
Kaj pomeni, da se peč hladi? ima še neizgorelo kurivo, vendar zaprte dovode zraka? Morda je vso kurivo pogorelo, še vedno je pretok zraka skozi peč v dimnik?.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a cyk » 5.2.2017 10:56

V ta namen se v dvižni vod namesti namenski nepovratni ventil, ki ima ustrezen odpor odpiranja, da ga termodinamičen obtok ne odpre, črpalko pa le malenkost ovira.

Hvala se bom pozanimal. Če prav razumem se to potem namesti pred črpalki P2 in P3?

Malo podrobneje opiši položaj toplotnih senzorjev, tip regulatorja ter izvršilne organe, katere regulira (ventili, zračne lopute, ...).

Tule verjetno misliš Seltron mešalni ventil? Na skici označeno kot S.
Bom danes "dežural" pri peči in vse popišem.

Tip regulatorja.. to je mišljen termostat?

Če ja je tale.. http://www.lontech.si/salus-t-150-rf. Isti model za spodnjo etažo in zgornjo. Če prav razumem deluje tako, da požene in zapre črpalko P2 (oz. P3). Na hranilniku pa je poleg tega še senzor in ko temperatura pade pod 45 stopinj izklopi elektriko na obeh termostatih, Zato da ne vleče mlačno vodo v radiatorje.

V zgornji etaži je 5 radiatorjev od tega sta dva vezana zaporedno, + en kopalniški in pa talno gretje v kopalnici.
V spodni etaži pa je 8 radiatorjev + en kopalniški in talno gretje v kopalnici.
V kurilnici je en radiator, ki je nastavljen na minimalno ( skrbi da ne gre v minus) - v kurilnici se to nikoli ne zgodi - že zaradi peči.
V delavnici je še en radiator, ki je tudi nastavljen na minimalno (ta se ogreje toliko da ohranja +).

Na vseh radiatorjih so nameščeni termostatski ventili.

Kaj pomeni, da se peč hladi?

Peč ima varnostno rešitev pred pregretjem, če bi bil hranilnik poln in nima kam odvajati odvečno toploto, potem se peč ko doseže temperaturo 88 stopinj celzija hladi.. na prikazovalniku piše HLAD H20. Ko pa se temperatura zniža za 3 stopinje se spet vklopi. V navodilih sicer ne piše, samo po moje se to ne bi smelo zgoditi v nobenem primeru, če je v hranilniku spodnji del še neogret.

Še to:
Včeraj je potem ostalo tako.. zgornji in sredinski del ogreta, spodnji ne. Rano zjutraj sem vstal in šel gledat situacijo. Srednji in spodnji del sta bila na enaki temperaturi. Kot da bi se ponoči ta dva dela nekako pomešala med sabo.
cyk
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 5.2.2017 15:06

Tule verjetno misliš Seltron mešalni ventil? Na skici označeno kot S.
Ni treba. Ta ventil samostojno skrbi, da v peč ne prihaja preveč mrzla voda. Dokler je povratni vod in spodnji konec zalogovnika preveč mrzel, omogoča le termodinamični obtok v peči = topla voda iz peči gre skozi ta ventil zopet v peč. Ko se voda dovolj segreje, Začne mešalni ventil mešati toplo vodo peči s povratno vodo, da je povratek v peč dovolj topel. S tem je nekaj viška tople vode ki ogreje vrh zalogovnika in termostat dovoli vklop obtočne črpalke.

Iz opisanega predvidevam, da je spodnji del zalogovnika nižje, kot spodnji del vode v kotlu. Se ne more vsa voda zalogovnika segreti, ker ni termodinamičnega obtoka. Problem reši črpalka za obtok vode iz kotla v zalogovnik.
Peč ima varnostno rešitev pred pregretjem, če bi bil hranilnik poln in nima kam odvajati odvečno toploto, potem se peč ko doseže temperaturo 88 stopinj celzija hladi..
Atomatsko hlajenje vode kotla sproži termostat v kotlu. Ni važen razlog, zakaj se je voda pregrela. Tudi če je zalogovnik ves hladen, ker je nekaj preprečilo vtok vroče vode, se bo ob pregretju kotla začelo ohlajanje.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a cyk » 5.2.2017 16:19

Iz opisanega predvidevam, da je spodnji del zalogovnika nižje, kot spodnji del vode v kotlu. Se ne more vsa voda zalogovnika segreti, ker ni termodinamičnega obtoka. Problem reši črpalka za obtok vode iz kotla v zalogovnik.

Humm.. peč je dejansko res cca 3-5 cm višje od zalogovnika.
cyk
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 5.2.2017 16:46

cyk napisal/-a:Humm.. peč je dejansko res cca 3-5 cm višje od zalogovnika.
Primerjaj višini priključka za povratno vodo.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a cyk » 5.2.2017 23:19

priključek je v hranilniku cca 15 cm nižje.
cyk
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 6.2.2017 6:52

priključek je v hranilniku cca 15 cm nižje.
Spodnjih 15 cm zalogovnika ne moreš niti teoretično segreti.Kako pa je višje pa je odvisno predvsem od preseka, dolžine in ovir v povezovalni cevi. Občasno vklapljanje obtočne črpalke tudi zmanjšuje obtok skozi zalogovnik, ker je v delu cevi nekaj časa tok v eno smer, nekaj časa pa v drugo.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a cyk » 6.2.2017 7:31

Občasno vklapljanje obtočne črpalke tudi zmanjšuje obtok skozi zalogovnik, ker je v delu cevi nekaj časa tok v eno smer, nekaj časa pa v drugo.

A to je dobro?

Problem reši črpalka za obtok vode iz kotla v zalogovnik.

Kje je najboljše da se namesti?

15 cm razlike sem mislil tule (glej priponko):
Priponke
Popravek.png
Popravek - razlika višine med spodnjima priklopoma hranilnika in peči
Popravek.png (318.25 KiB) Videno 6041 krat
cyk
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a tehnik » 6.2.2017 8:14

Bi se samo toliko vmešal, da bi vprašal za tale zalogovnik. Ima tri vhode in en izhod ? Torej tri registre, ki med sabo niso povezani ?
tehnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 6.2.2017 8:19

cyk napisal/-a:A to je dobro? :
Slabo z vidika pregrevanja kotla, ko zalogovnik še ni poln.
Problem reši črpalka za obtok vode iz kotla v zalogovnik.
Kje je najboljše da se namesti?
Če imaš v dvižnem vodu štirikraki mešalni ventil, potem na hladni vodi iz zalogovnika spodaj. Pri trikrakem mešalnem ventilu dvižnega voda pa v povratno vodo pred mešalnim ventilom za vzdrževanje toplega povratka.
Ta črpalka je lahko zelo majhne moči. Na vročo vodo iz kotla se namesti termostat, ki to črpalko vklaplja le takrat, ko voda kotla preseže določeno temperaturo - recimo 5 do 10°C prej, kot se vklopi prisilno hlajenje kotla.
15 cm razlike sem mislil tule (glej priponko)
Tako sem tudi jaz mislil.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a cyk » 6.2.2017 10:44

tehnik napisal/-a:Bi se samo toliko vmešal, da bi vprašal za tale zalogovnik. Ima tri vhode in en izhod ?

Mislim, da ja.

tehnik napisal/-a:Torej tri registre, ki med sabo niso povezani ?

To pa ne bi vedel. Mislim da med sabo so povezani. V prilogi še slika kako tole izgleda.
Priponke
Hranilnik.png
Hranilnik 1960l
Hranilnik.png (684.69 KiB) Videno 5994 krat
cyk
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a cyk » 6.2.2017 10:52

Žerjavar napisal/-a:Če imaš v dvižnem vodu štirikraki mešalni ventil, potem na hladni vodi iz zalogovnika spodaj. Pri trikrakem mešalnem ventilu dvižnega voda pa v povratno vodo pred mešalnim ventilom za vzdrževanje toplega povratka.
Ta črpalka je lahko zelo majhne moči. Na vročo vodo iz kotla se namesti termostat, ki to črpalko vklaplja le takrat, ko voda kotla preseže določeno temperaturo - recimo 5 do 10°C prej, kot se vklopi prisilno hlajenje kotla.

Mislim da je trikraki. Je takšen: http://www.instal.si/web_slike/3016_me% ... ogonom.jpg

Prilagam še sliko:
Seltron mešalni ventili.png
Seltron mešalna ventila
Seltron mešalni ventili.png (786.84 KiB) Videno 5989 krat

Žerjavar napisal/-a:Tako sem tudi jaz mislil.

V priponki še slika kako tole izgleda.
Hranilnik spodaj.png
Shranilnik spodaj - razlika v višini med pečjo in hranilnikom
Hranilnik spodaj.png (851 KiB) Videno 5989 krat
cyk
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a tehnik » 6.2.2017 12:26

*
tehnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a cyk » 6.2.2017 14:55

tehnik napisal/-a:tehnik napisal/-a:
Bi se samo toliko vmešal, da bi vprašal za tale zalogovnik. Ima tri vhode in en izhod ?
Mislim, da ja.

Pravzaprav obratno ?! Maaah meni ni več nič jasno :cry:

Mojster mi je rekel, da dam levi Seltronov mešalni ventil v manual mode in ga zavijem desno. In dejansko se zdaj (ko se je napolnila zgornja in sredinska polovica) začela polniti še spodnja (temperatura narašča).
cyk
Novinec
Novinec

Naslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov