STROJNISTVO.com • Poglej temo - Proizvajalci robotov

Proizvajalci robotov

Problemi in rešitve na področju avtomatizacije procesov, robotike, mehatronike, on-line in off-line merjenja, ...

Moderator: -M-

Re: Proizvajalci robotov

OdgovorNapisal/-a igorb » 17.2.2017 11:19

pri varjenju pride robot na koncu, prej pride natančna sestava komada,pravilno vpetje komada,varilna miza,fiksiranje rotaciske mize ....eliminacija vibracij..pri tig varjenju tankih materialov...potem pride izbira robota,tig varjenje,robot mora bit tog in natančen tukaj roka iz aluminija nima kaj iskat,roka mora bit iz sive litine ostanejo rumeni,ostalo varjenje so več ali manj vsi dobri,in tudi dober software za varjenje ki ga ne proizvajajo proizvajalci robotov.
igorb
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zenf » 17.2.2017 13:23

igorb napisal/-a:pri varjenju pride robot na koncu, prej pride natančna sestava komada,pravilno vpetje komada,varilna miza,fiksiranje rotaciske mize ....eliminacija vibracij..pri tig varjenju tankih materialov...potem pride izbira robota,tig varjenje,robot mora bit tog in natančen tukaj roka iz aluminija nima kaj iskat,roka mora bit iz sive litine ostanejo rumeni,ostalo varjenje so več ali manj vsi dobri,in tudi dober software za varjenje ki ga ne proizvajajo proizvajalci robotov.

Se pravi vse kar ima Fanuc :)
zenf
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a igorb » 17.2.2017 16:31

nima vsega Fanuc,ljudje ki kupujejo robota so premalo seznanjeni in kupijo robota večina čim ceneje,ker so roboti itak vsi isti.Kupijo robota in potem razmišljajo o pripravi,kupit robota je dokaj enostavno 20 jurjev in ga imaš,opcije niso potrebne, 60% sistemov v Sloveniji je tako kupljeno, potem ugotovijo da nimajo nič in začnejo študirat zakaj ne morejo nič naredit.pri tig varjenju tankih materialov (To poznam z drugim nimam izkušenj),je dobra priprava vredna več kot robot in tudi stane več kot robot,(tudi manj ljudi jo zna naredit kot robota)notranje hlajenje maske,podpih plina,togost vpetja,skeniranje spoja kjer je mogoče,pravi aparat,ki komunicira z robotom.pnevmatska menjava pištole,avtomatska odstavitev scanerja da pištola lahko gre v zajebane položaje,dobro čiščenje šobe,potem pride robot,na podlagi dosedanjih izkušenj so mi všeč rumeni,čeprav tudi sivi niso slabi le z njimi nimam izkušenj.
potem pride tisto najbolj važno dober Varilni tehnolog,in Dober operater in spoštovanje krivulje učenja če tega ni je robot razočaranje.....ker ni pravih rezultatov in se ga počasi opušča
jagoda na torti dober software za programiranje ker teach-in za komplicirane kose traja v neskončnost in takrat robot ne proizvaja.
igorb
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Coha » 27.8.2018 19:03

igorB kot programer, operater, robota Fanuc, se popolnoma strinjam. Popolne avtomatizacije v varilni stroki, še en lep čas ne bo.
Coha
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a planinc425 » 28.8.2018 3:53

igorb napisal/-a:nima vsega Fanuc,ljudje ki kupujejo robota so premalo seznanjeni in kupijo robota večina čim ceneje,ker so roboti itak vsi isti.Kupijo robota in potem razmišljajo o pripravi,kupit robota je dokaj enostavno 20 jurjev in ga imaš,opcije niso potrebne, 60% sistemov v Sloveniji je tako kupljeno, potem ugotovijo da nimajo nič in začnejo študirat zakaj ne morejo nič naredit.pri tig varjenju tankih materialov (To poznam z drugim nimam izkušenj),je dobra priprava vredna več kot robot in tudi stane več kot robot,(tudi manj ljudi jo zna naredit kot robota)notranje hlajenje maske,podpih plina,togost vpetja,skeniranje spoja kjer je mogoče,pravi aparat,ki komunicira z robotom.pnevmatska menjava pištole,avtomatska odstavitev scanerja da pištola lahko gre v zajebane položaje,dobro čiščenje šobe,potem pride robot,na podlagi dosedanjih izkušenj so mi všeč rumeni,čeprav tudi sivi niso slabi le z njimi nimam izkušenj.
potem pride tisto najbolj važno dober Varilni tehnolog,in Dober operater in spoštovanje krivulje učenja če tega ni je robot razočaranje.....ker ni pravih rezultatov in se ga počasi opušča
jagoda na torti dober software za programiranje ker teach-in za komplicirane kose traja v neskončnost in takrat robot ne proizvaja.

Kdor ve, ve. In prav je tako. Ne more vsak vse delat.
planinc425
planinc425
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Coha » 3.10.2018 14:25

Za robota je potrebno ogromno znanja, kar pa mislim da se ne ceni dovolj s strani delodajalcev. Mislijo, da je to kot da poješ sendvič. Sem tudi iskal če bi še kje v kakem podjetju potrebovali kakega roboterja/ programerja, pa je vseskupaj bolj togo.
Coha
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a lenivc » 5.10.2018 9:23

Coha napisal/-a:Za robota je potrebno ogromno znanja, kar pa mislim da se ne ceni dovolj s strani delodajalcev. Mislijo, da je to kot da poješ sendvič. Sem tudi iskal če bi še kje v kakem podjetju potrebovali kakega roboterja/ programerja, pa je vseskupaj bolj togo.

Žal se moram popolnoma strinjati s tabo ... imam tudi sam slabe izkušnje.
lenivc
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a igorb » 5.10.2018 17:02

za Robota ni potrebno ogromno znanja za robota je potrebno OGROMNO volje do učenja z strani operaterja in RAZUMEVANJA z strani delodajalca,kar se išče pri Robotih je Fleksibilnost,ta je odvisna od operaterja,dober operater bo videl kaj se da naredit z robotom,slab operater bo rekel saj smo vse naredili danes ni dela ali pa bo zmanjšal hitrosti in robot bo delal točno x ur,večina robotov v Sloveniji dela kot avtomatski manipulatorji ker so pač cenejši od specialnega manipulatorja vendar to ni smisel robotike.
Robot je robot dela točno tisto za kar ga programira operater,robot ni Čudežna tabletka za rešitev proizvodnje,Rešitev je Kreativen operater,ne priden,ampak Kreativen.
igorb
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a strojnix » 10.10.2018 18:39

Se večinoma strinjam z napisanim, dodajam še eno opazko. Sam poznam delo z ABB, predvsem varilnimi roboti že kar vrsto let. Opažam, da v podjetjih mnogokrat dajo na mesto robotskega programerja človeka, ki je lahko zelo dober računalničar oz programer, zmanjka pa mu še cel kup znanja o varjenju. Vedno pravim, da bi programer moral znati ali vsaj poskusiti ročno varjenje, da vidi in razume, kaj se med varjenjem dogaja (položaji varjenja, koti gorilnika,...).
Je pa pri samem delu potem tako, da je teorija eno, praksa pa skoraj nekaj drugega. Pri tem imam v mislih predvsem dostopnost do varov v varilnih orodjih, omejitve z dosegom samega robota, ponovljivost pozicije in dimenzije kosa in še in še.

LP, Matjaž
strojnix
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a igorb » 10.10.2018 22:24

enkrat ko sem bil še mlad in sem se nekako učil,robotsko varjenje je bilo v povojih sem delal v eni firmi v tujini in opazoval človeka,ki ni delal skoraj nič oz nisem opazil rezultatov njegovega dela,čeprav so vsi spoštljivo ravnali z njim,po nekaj dnevih sem ga vprašal kaj dela odgovor je bil
vidiš tisto roko bila je roka od dvigala ki so jo varili roboti,odgovoril sem vidim in kaj,odgovor je bil
jaz jo edini znam tako zavarit,oz naredit program,da jo ne zvije po končanem varjenju.enak problem sem srečal pred dvemi leti v slovenski firmi,ko so me vprašali za nasvet ker je bilo že malo hudo,sem odgovoril vprašaj varilca kako jo je varil do sedaj in kopiraj njegovo delo,so šli po varilca ki je povedal kako naredili progam po njegovih nasvetih in roka je bila točna.
igorb
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Josephino » 28.12.2018 20:58

igorb napisal/-a:pri varjenju pride robot na koncu, prej pride natančna sestava komada,pravilno vpetje komada,varilna miza,fiksiranje rotaciske mize ....eliminacija vibracij..pri tig varjenju tankih materialov...potem pride izbira robota,tig varjenje,robot mora bit tog in natančen tukaj roka iz aluminija nima kaj iskat,roka mora bit iz sive litine ostanejo rumeni,ostalo varjenje so več ali manj vsi dobri,in tudi dober software za varjenje ki ga ne proizvajajo proizvajalci robotov.

Delajo roboti iz aluminijevih zlitin dosti bolj natančne stvari kot je varjenje, pa ni težav. Tudi če je robot zelo tog, ni pa varilna pištola oz. njeno vpetje.
Josephino
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a mmd » 15.5.2026 21:43

Sem dokaj novi pri robotih
Zanima me kateri software za programiranje varilnega robota uporabljate, predsem me zanima za Fanuca.

Hvala
lp.
mmd
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Avtomatizacija, robotika, mehatronika, senzorika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov