Svetujem ti, da ne kupuješ valjanih svedrov, ker je kvaliteta veliko slabša kot pri brušenih. Res je, da so cenovno brušeni dražji ampak z razlogom. Koliko lukenj imaš za zvrtat? Za dodatne informacije oziroma ceno svedra pri nas me pokliči na tel: 041 845 624
Tega ni veliko, delam za hobi - občasno vrtam v okrogel bambus fi 5 mm, zato moram pazit da sveder ne zdrsne vstran.
Če je titanova prevleka samo zaradi trdote da se sveder ne obrabi potem predvidevam da je za vrtanje v les dovolj dober navaden sveder. Po drugi strani pa pri lesu ni vodnega hlajenja. Ne vem kakšna temperatura nastane pri tem vrtanju v les in ne vem če vzdrži sveder, prevlečen s titanovim nitridom,višje temperature.
Sicer običajno nimam navade smetiti tem, tokrat mi pa ne gre Nekateri se gotovo še spomnite pokojnega prof. Puharja. Pri njem si padel izpit, če si samo omenil spiralni sveder. Pravilno je vijačni sveder.
Kupi malo bolšji sveder. Tisti, ki so valjani niso vredni da se jim reče sveder. Iz izkušenj ti lahko povem, da svedri, ki so brušeni in prevlačeni s titanom za vrtanje v les zdržijo 10 000+ lukenj brez brušenja.
A kdo ve kje bi dobil sveder za železo fi 20,3mm, pa da ima spirale od 160 - 180 mm mora pa bit iz materiala HSS ali boljši.
21 sveder daj zbrusit brusilcu. Bo najcenej verjetno. Kar se tice pa 0.8mm v les pa ni treba komplicirat. Tud najcenejsi bo dober za v les samo pregret ga ne
se mi zdi, da boš imel bolj problem z vrtljaji, za les gredo rezalne hitrosti tudi tja do cca 70 m/s !!! , da je rez optimalen, za jeklo tja do 30 m/min ??? (to je za hss)