epošta: info@strojnistvo.com
(C) 2001 - 2012 STROJNISTVO.com
Moderator: -M-

Je pa še druga možnost: pokažeš svoj izračun, pa ti nekdo drugi pove, kje si vsekal mimo.Rad bi dobil primer izračuna, da preverim kje sem mimo vsekal.

urek napisal/-a:- mu_G = 0,12 (zveza je jeklo/jeklo, suho/suho in osnovno
- ro` = atan mu_G/ cos beta/2 oz. namesto beta je alfa, dobim atan 0,12/cos60/2 = 7,88°(torni kot)
Moment privijanja navoja = F_PM * tan (alfa +- ro` )*d_2/2
- tan(ro +- alfa)!!! Moment trenja je odvisen od vzpona navoja glede na privijanje ali odvijanje - spremenljivi predznak ima alfa.
To je le moment trenja v navoju
F_PM je natezna sila v vijaku. + v enačbi za privijanje in - pri odvijanju dobim 222160 in 115990
- Za kateri moment privijanja?
V prvi fazi odvijanja je natezna sila vijaka enaka kot zaključek privijanja. Iz te sile lahko poračunaš moment odvijanja, ki je nekaj manjši od momenta privijanja.
- nekje v literaturi se pojavlja mu_P. a je to isto kot pa mu_G? Jaz pravim, da sama oznaka ni važna, važno, da je jasno kaj pomeni
- kolikšen je d_m? na tej razdalji je sila (nekje sredi matice oz. glave vijaka je. kako se jo določi oz. ali je to iz tabele?
- Trenje pod vrtečo se glavo (matico) sem vedno računal za srednji premer med izvrtino in zevom ključa (S).

urek napisal/-a:Kot sem navedel v prvem prispevku.
Moment privijanja je vsota momentov trenja in momenta za premagovanje sile natega vijaka. Ko vijak privijaš, ne smeš izkoristiti natega do meje dopustnega, ker bo po privitju zaradi zunanje obremenitve nateg vijaka še nekoliko narastel. Tabele dopustnih momentov privijanja to upoštevajo.Pri določitvi momenta privijanja vijaka imamo še kaj poleg:
- moment privijanja navoja
- moment trenja naležnih površin
- celotni potrebni moment privijanja
Tega še nisi povedal.Ali želiš izračunati moment privijanja za tip navoja in kvaliteto materjalov, za katero nimaš tabel?
Morda šolska (domača) naloga?

Prikazan je le eden od možnosti uporabe vijaka, kot ti želiš.Mogoče bi celo pripravil izračun: http://inventortrenches.blogspot.si/201 ... olted.html

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov