STROJNISTVO.com • Poglej temo - gradbeno dvigalo

gradbeno dvigalo

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

gradbeno dvigalo

OdgovorNapisal/-a čopi » 16.3.2017 10:43

Pozdravljeni!
V novi hiši bi si rad naredil dvigalo namesto stopnic v zgornje nadstropje zato ker mi stopnice vzamejo preveč prostora in ker bo hiša v stilu industrijskega stila bi rad naredil kovinsko "tovorno" dvigalo. razmišljal sem da bi za pogon vzel gradbeno dvigalo (glej sliko) nosilnosti nekje 800kg pa me zanima ali imajo ta dvigala kakšno varnostno zaščito v primeru izpada elektrike itd.

Hvala
Priponke
download.jpg
download.jpg (7.49 KiB) Videno 1500 krat
Lahko je delati težje je komandirati
čopi
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: gradbeno dvigalo

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 16.3.2017 14:21

Brez stopnic boš veliko riskiral. Iz vsakega prostora mora biti možnost hitre evakuacije, tudi ko ni elektrike.
V skladu s predpisi z enim takim vitlom ne gre. Biti morata dva enaka vitla, od katerih je vsak samostojno predviden za vso obremenitev.
Za osebni lift moraš imeti neodvisno zavoro, ki mora biti v stanju ustaviti in fiksirati položaj kabine tudi ko se utrga vrv ali hitrost spuščanja preseže predvideno max hitrost.
...
...

Za varno življenje ne priporočam samoizdelave.
Morda narediš ožje (60 cm) in bolj strme stopnice za dostop. Za prevoz tovora pa narediš tovorno dvigalo brez spremstva (bo tako vitlo ustrezno).
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ada » 18.3.2017 8:01

:lol:

takšne vitle ne bodo ustrezale.

te vitle imajo zelo slabo zavoro (če jo sploh imajo), pa še te relativno hitro začnejo puščati.

lp
ada
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 20.3.2017 8:16

Papirologija absolutno ne bo šla skozi! Poleg tega čisto brez stopnic ne moreš biti (zmanjka elektrike, požar, . . .).
Ima to dvigalo kar zmogljivo zavoro in za tovorno dvigalo bi ustrezalo, za prevoz ljudi pa jaz ne raskiram!
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost