STROJNISTVO.com • Poglej temo - HSS materiali za rezkarje, svedre, ...

HSS materiali za rezkarje, svedre, ...

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

HSS materiali za rezkarje, svedre, ...

OdgovorNapisal/-a reber » 16.3.2017 13:22

Nekajkrat sem na ebayu kupil 4 rezne rezkarje (4 flute end mill cutter) in na moje veselje dobil zavidljivo kvalitetne rezkarje za to ceno. Seveda sem vedno najprej kupil en kos za vzorec, stestiral in če se je rezkar izkazal za dobrega, sem naročil še.

Primer: 10mm 4 rezni rezkar za cca 3,5eur se mi zdi zelo dober nakup, ker je pri nas podobna zadeva 2x dražja, zelo primerljiv rezkar od npr Garant v Merkurju je 4x do 5x dražji.

Na rezkarju Garant je oznaka HSS-Co8
Na rezkarjih iz WD-tehnik je onaka HSS-Co5 so pa rumeni (neka titanova prevleka???)
kitajski rezkar na videz svetlo gladko brušen, videti kot Garant, oznaka M2Al
http://www.ebay.com/itm/231047014536?_t ... EBIDX%3AIT
Kaj je to za en HSS material M2 ?

https://en.wikipedia.org/wiki/High-speed_steel

Kaj pa M2Al ne vem ali je AL ali Al ali AI

pri kitajcih sem zasledil še oznako HSS-AL ???

Kaj rezkam?
Predvsem aluminij, razni polni profili iz Al-Cu, tudi debela alu pločevina raznih zlitin, pogosto 5083, potem naprej medenina, jeklo (najraje avtomatno in druga čim manj trda jekla), potem rezkam še pleksi in druge plastike, vezano ploščo, MDF, ... za nekovinske materiale so ostri HSS rezkarji po mojih izkušnjah zelo v redu, kitajčki presegajo moja pričakovanja tudi pri rezkanju kovin. Za moje manj zahtevne potrebe je to to, ampak želim vedeti več.

Ali lahko kdo malce razloži o teh materialih prosim?

In še rapidni noži za stružnico, je to v bistvu HSS-Co10 ???
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Bled

Re: HSS materiali za rezkarje, svedre, ...

OdgovorNapisal/-a marincspeedshop » 18.3.2017 17:21

Za struznco hss "palce" so ponavadi 5%cobalt ce se prov spomnem
marincspeedshop
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 18.3.2017 21:05

kaj ti ni jasno???..., pomembne so rezalne hitrosti + podajanja, tu je vsa umetnost ali pa "znanost", če želiš to..., oziroma toplota, ki se sprošča pri obdelavi in nič drugega, če bo toplote več bo orodje popustilo prej, če je bo manj bo kasneje..., dobro pa še kaj....
hss-i pa gredo tja do za jekla max 30, za baker do 60 , za al in zlitine pa tja do 400 m/min...???

za božjo voljo, kaj mislite, da "kitajčki" tega ne vedo..., ma lepo vas prosim, pa ti so študirali tako v evropi in v ameriki..., pa še kje..., oni vedo vse ne se bat, pa še več..., dobil boš pa točno tisto kar boš plačal...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a reber » 19.3.2017 13:39

Na strojniškem področju mi še marsikaj ni jasno, sem samouk in se sproti učim kar potrebujem. Zaenkrat sem zadovoljen s tistim kar imam in kar znam, za svoje potrebe mi kar uspe in lahko naredim večino stvari.
Večkrat je problem, da nekaj ne vem in za lažjo rešitev problema ne znam pravilno vprašat ali opisati problema.

Da so rezalne hitrosti zelo pomembne sem že spoznal, točno kakšne so še ne vem dobro, zato pogosto delam z nižjimi hitrostmi, da ne pregrejem orodja. Pred leti, ko sem kupil rezkalni stroj in stružnico sem zelo hitro spoznal da s prevelikimi hitrostmi hitro uničim rezkar. Če obdelujem vroče valjane jeklene profile najprej škajo pobrusim dol. Tudi eloksiran aluminij vidno uničuje ostrino, ker je eloksirana plast zelo trda.

Glede materialov HSS sprašujem zato, ker jaz ne vem kaj pomenijo oznake.
Za kitajce sem prepričan, da dobro vedo kaj delajo, tudi tisti ki ponarejajo in prodajajo ponaredke.

Če je bilo moje vprašanje na začetku nejasno, bom poskusil vprašat še nekoliko drugače:

Rapidni noži ali palice so kaj? HSS, HSSE, HSS-Co5, HSS-Co8, HSS-Co10

Kaj je HSS-AL in kaj M2Al ? je vrsta HSS, kakšna in za kakšen namen?
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Bled

OdgovorNapisal/-a D. » 19.3.2017 15:00

Rapid noži ali palice so: HSS hitro rezno jeklo
Na palici ti piše koliko % Co je notri 5 ,8 ali 10%

HSS so ponavadi navadni svedri, rezkarji, povrtala, grezila itd.malo boljši so hss e in vse je lahko še kombinirano z raznimi prevlekami ki dajejo orodju se boljšo obstojnost.
D.
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 19.3.2017 17:16

vili
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 1 gost