Žerjavar in Demz, hvala za odgovore.
Ker zaradi začasne lokacije nimam prostora za samostoječo zadevo, razne velike zadeve, kot so kolovrati, odpadejo. Izdelujem torej nekaj v velikosti 50x50x10-15cm, da se lahko enostavno pospravi na balkon, pod posteljo, oziroma prenese na drugo lokacijo. Izdelek torej ne bo samostoječ, ampak se ga bo postavilo in pritrdilo na delovno površino (mizo, pank, tla, ...).
Ena izmed idej za ležaj je uporaba ležajev iz prednjega kolesa kolesa (hehe

). Mogoče celo iz zadnjega (torej z zobniki) in za prenos med elektromotorjem in kolesom uporabim kar ketno. Me pa malce skrbi varnostni vidik te izvedbe (lahko bi se sicer poigral tudi z varnostnimi elementi, ampak se mi zdi, da obstajajo boljše rešitve). Je pa rešitev z zobniki in ketno dokaj straight forward.
Ideja z vrtalnim strojem tudi ni slaba, ampak zaradi izvedbe vrtalni stroj ne more bit pod podstavkom. Tu bi ga verjetno moral postavit navpično in ponovno razmislit o prenosu. Mi je pa izvedba z jermenom bolj všeč kot s ketno. Mogoče obstaja rešitev kjer je mogoče elektromotor postavit direktno na dno in nanj pritrditi podstavek tako da se s tem znebim problema prenosa?
Kje bi torej v Zagrebu lahko kupil (in mogoče najprej stestiral) elektromotor moči ~50W? Glede na nizko moč lahko verjetno iščem DC elektromotorje? Kako se potem kontrolira hitrost teh elektromotorjev, katere elektronske komponente bom še potreboval? Nekaj znanja elektrotehnike sicer imam, ampak očitno daleč od tega, da bi iz glave vedel kaj in kako.

Bom še malce pregledal posnetke z različnimi izvedbami, da dobim malce boljšo sliko o tem česa se sploh lotevam. Hvala še enkrat.