STROJNISTVO.com • Poglej temo - Montaža klime v delavnico

Montaža klime v delavnico

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Montaža klime v delavnico

OdgovorNapisal/-a masinist » 19.4.2017 13:48

V delavnico (90m2 oz. 320m3) v kateri imam 2 CNC stroja bi rad namontiral klimo, ki bi jo uporabljal za hlajenje in gretje. Zanima me ali lahko uporabim normalno "stanovanjsko" klimo ali je potebno kaj drugega? Pomisleke imam predvsem zaradi oljnih hlapov v zraku. Da bi razjedlo plastiko in bi se razpadla?

lp, masinist
masinist
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Montaža klime v delavnico

OdgovorNapisal/-a ssecnik » 19.4.2017 20:37

Kaj pa tebe,tebe ti oljni ne bodo razjedli ?
ssecnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a šemz » 19.4.2017 22:53

Zdravo,

Mi imamo narejen prezračevalni sistem, ki poleg gretja in hlajenja še filtrira vstopni in izotopni zrak. Vendar ima za hlajenje priklopljeno navadno zunanjo enoto klime. Mislim da je 7,5kW. Prezračujemo pa 200 kvadratov.

Večji problem ki ga imamo pri nas in bo tudi pri tebi, da boš v prostoru ostal brez vlage. Saj klima in emulzija dodatno izsušita zrak. Čutiš na sinusih.

Drugače pa po mojem mnenju nebi smelo biti problemov z klimo. Samo dovolj močno klimo vzemi.

LP Uroš
šemz
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a masinist » 19.4.2017 23:22

kakšno imaš pa notranjo enoto? A je tudi klasična stanovanjska?

lp, masinist
masinist
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a šemz » 20.4.2017 11:47

Zdravo,

Znotraj imamo centralno prezračevalno enoto v kateri so filtri in druge zadeve. Od zunaj zgleda podobno kot industrijske kovinske prezračevalni sistemi. Iz te enote imamo potem razvod po prostoru.

Kako je znotraj priključeno žal ne vem. Ker je sistem zaprt.

Na netu poglej za centralne prezračevalne sisteme, pa boš videl kako so narejeni.

LP Uroš
šemz
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a masinist » 20.4.2017 13:09

torej če prav razumem notri ni plastike.
Ta tvoja zadeva je precej dražja kot stanovanjska klima.

lp, masinist
masinist
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a šemz » 20.4.2017 20:37

Zdravo,

Kako je zadeva narejena znotraj ne bi vedel. Od zunaj je iz pocinkane pločevine, ter obešena pod strop.

Prednost takega sistema je, da imaš v prostoru vedno svež zrak, ter konstantno temperaturo. Poleg tega tudi filtrira zrak na vhodni in izhodni strani.

Taka zadeva zelo pomaga pri sami "klimi" na delovnem mestu. Poleg tega ti hlape emulzije v veliki večini odvaja iz prostora, kar pomeni da se ne dvigujejo pod strop, ter nato prehajajo v zgornje prostore. Mi smo v industrijski coni in je nad nami druga firma.

Reže za dovod in odvod zraka razporediš poljubno po prostoru.

Čeprav smo inštalirali ta sistem in na vsakem stroju je še dodatni sistem za ločevanje emulzije iz zraka, iz druge firme še vedno jamrajo da jih boli glava zaradi emulzije. Mene in sodelavca, ki smo že več kot leto dni v tem prostoru pa ni še nikoli bolela glava zaradi emulzije. Prej zaradi kakšnih drugih stvari, ki jih zakuhajo naši konstruktorji.

Vendar žal taka zadeva ni poceni. Nas je prišla okoli 10keur. Vendar je vredna.

LP Uroš
šemz
Sodelavec
Sodelavec

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov