33test:
ja ej stari

Trebinje, čačak, sem bil v čačku, ja prava produkcija, sem imel privilegij videti vso njihovo produkcijo, super, fantje so vedeli kaj počnejo, pa zastava, mol..., pa še kdo, ti so vedeli kaj je orodje, ti so znali izdelati, dobro se mi ravno ne joče za bivšo ju...,..., ampak, kar je res je res...
no na koncu pa ne morem iz svoje kože, da nebi omenil "trdokovinski", ko to slišim me kar strese, kje je tu kaka "kovina", vse skupaj je en "gemišt", ali so "sintri" (po kruppu) ali "steliti" (amerikanci, litje se redko uporablja, vrtanje kamnin) - kompoziti - praškasta tehnologija, ker je poudarek na karbidih, ker ti dajejo lastnost izdelku, ne vem od kdaj je lahko karbid kovina, ja je pa karbid spojina kovine in ogljika, to pa ja , (kovina je samo kobalt kot vezivo) ali pa preprosto "karbidi", kot pravijo anleži - ameriji, ja nemci pa nekritično "hartmetal", dobro nemci imajo kar nekaj čudnih poimenovanj v strojništvu..., ampak jebi-ga...
sem pred leti malo sprovociral nadebudnega "prodajnika" orodij znane slo firme, če mi razloži sestavo "trdokovinskih" orodij, pa je počepnil..., no imel sem tudi to srečo videti produkcijo v "sintal" zagreb in njihovo razlago - edukacijo praškaste tehnologije, bili so res dobri enako kot sandvik ali seco..., škoda, da jih ni več ali pa tudi ne...
pri obdelavi luknje H7, ra 0.8, špon je trajal več kot pol ure, me je je rešila "Sintal" rezalna ploščica je bila edina, ki je zdržala režime obdelave, to je kakovost površine in toleranco, vse ostale so prej "crknile"...