STROJNISTVO.com • Poglej temo - Nakup trdokovinskih rezkarjev

Nakup trdokovinskih rezkarjev

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Nakup trdokovinskih rezkarjev

OdgovorNapisal/-a masinist » 19.4.2017 23:29

Zanima me ali kdo nabavlja trdokovinske rezkarje za Aluminij iz Kitajske ali pa Taivana? Kakšna je cena, kvaliteta, dobavni rok in če je možno kakšen kontakt?
Jaz bi jih naročil cca 50 kosov in iščem kakšno ugodno razmerje med ceno in kvaliteto. Pri naših prodajalcih in brusilcih se mi cena zdi previsoka.
Rabim pa z vogalnim radijusom, z ostrim robom in kugle. Pa podaljšano verzijo.

lp, masinist
masinist
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Nakup trdokovinskih rezkarjev

OdgovorNapisal/-a 33test » 20.4.2017 17:39

Odvisno kaj rezkaš in na čem.
33test
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a šemz » 20.4.2017 21:03

Zdravo,

Mi imamao trdokovinske rezkarje od WIDIN, dobavlja jih BTS. So price/performance. Vendar če veliko rezkaš Al se ti splača dati malo več za namenski rezkar za Al.

Zakaj? Primer:
Rezkal sem Al kos fi350x150. Z trdokovinsim rezkarjem sem pošropal 2 kosa, pa je bil rezkar za stran. Isti kos sem rezkal z namenskim rezkarjem za Al z diamantno prevleko od GARANT-a, pa sem naredil 10 kosov. Ko sem pogledal rezkar na njemu ni bilo videti večjih sledi obrabe kot pri trdokovinskem rezkarju.

Je razlika v ceni. Vendar, če na koncu pogledaš, da imaš hitrejšo obdelavo in večjo produktivnost ter večjo obstojnost orodja se ti zadeva splača.

Z rezkarji, svedri iz Tajvana in Kitajske jih na CNC-ju nisem uporabljal. Sem jih pa kakšno leto nazaj na klasiki pa so bili za en k. Mi je uspelo celo sveder poravnati.

Bodo še drugi povedali, ki imajo malo več kilometrine za seboj.

LP Uroš
šemz
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a masinist » 21.4.2017 7:08

Rezkal sem Al kos fi350x150. Z trdokovinsim rezkarjem sem pošropal 2 kosa, pa je bil rezkar za stran.

To je pa zelo zelo malo zdržal. A si močil z emulzijo? Kakšne parametre si imel? Jaz imam vidia šropar premera 16mm že cca 3 leta in ga skoraj vsak dan uporabljam, pa je še vedno v dobrem stanju. Tudi na ponovnem ostrenju še ni bil. Je pa od Globevnika in je za aluminij. uporabljam ga na CNC frezalnem stroju. Šropar vrtim z 5000 vrt/min, pomik cca 1200 mm/min, globina 1-2mm. Material: Al5083, Al7075, certal.
Je brez prevleke, samo poliran je.

lp, masinist
masinist
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum44 » 22.4.2017 12:53

jaz sem enkrat za poskus naročil 10 kosov, fi 3, ravno čelo. Po teži izgledajo karbidni rezkarji, po barvi so bolj podobni HSS, vzdržljivost pa točno tako kot njihova cena - nula od nule, preprosto se med "vožnjo" zlomi, enaka oblika, isti parametri, vendar kupljeno pri BTC ali Dolinšku dela in dela.
Enako sem poskusil s karbidnimi povrtali, tolerance H7 ne naredijo, ker so preprosto narobe izdelani-kot spirale pozitiven, namesto negativen, so pa res bili cenejši, cela serija od fi3 do fi8, kot en sam HSS pri nas. Na žalost, nekateri Kitajci znajo iti v vesolje, drugi pa niti krampa in lopate ne znajo skovati.
magnum44
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a 33test » 22.4.2017 16:21

Imam enako izkušnjo glede povrtal (Sicer HSS komplet od 3 do 12), H7 tolerance ne naredijo. Toliko za info., kdor pozna Tvornica alata Trebinje (Najbrš ne več veliko strojnikov dandanes), no ti naredijo H7.
Z očetom se ponavadi zafrkavava, da vzameš kitajski H7 in narediš "H14" luknjo.

Dejansko je tako, kar se kitajcev tiče, delajo super stvari. Samo če so 10% cene, izdelka v Sloveniji, je taka tudi kvaliteta.
33test
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 22.4.2017 17:34

33test:
ja ej stari :D Trebinje, čačak, sem bil v čačku, ja prava produkcija, sem imel privilegij videti vso njihovo produkcijo, super, fantje so vedeli kaj počnejo, pa zastava, mol..., pa še kdo, ti so vedeli kaj je orodje, ti so znali izdelati, dobro se mi ravno ne joče za bivšo ju...,..., ampak, kar je res je res...

no na koncu pa ne morem iz svoje kože, da nebi omenil "trdokovinski", ko to slišim me kar strese, kje je tu kaka "kovina", vse skupaj je en "gemišt", ali so "sintri" (po kruppu) ali "steliti" (amerikanci, litje se redko uporablja, vrtanje kamnin) - kompoziti - praškasta tehnologija, ker je poudarek na karbidih, ker ti dajejo lastnost izdelku, ne vem od kdaj je lahko karbid kovina, ja je pa karbid spojina kovine in ogljika, to pa ja , (kovina je samo kobalt kot vezivo) ali pa preprosto "karbidi", kot pravijo anleži - ameriji, ja nemci pa nekritično "hartmetal", dobro nemci imajo kar nekaj čudnih poimenovanj v strojništvu..., ampak jebi-ga...

sem pred leti malo sprovociral nadebudnega "prodajnika" orodij znane slo firme, če mi razloži sestavo "trdokovinskih" orodij, pa je počepnil..., no imel sem tudi to srečo videti produkcijo v "sintal" zagreb in njihovo razlago - edukacijo praškaste tehnologije, bili so res dobri enako kot sandvik ali seco..., škoda, da jih ni več ali pa tudi ne...
pri obdelavi luknje H7, ra 0.8, špon je trajal več kot pol ure, me je je rešila "Sintal" rezalna ploščica je bila edina, ki je zdržala režime obdelave, to je kakovost površine in toleranco, vse ostale so prej "crknile"...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a 33test » 24.4.2017 11:06

Ja pri nas je "živih" še kar nekaj starih HHS rezkarjev, svedrov.....JAL, Trebinje,...... Ni OSG, ampak dela.
Glede poimenovanja rezkarjev....Kar se orodjarjev tiče, mislim da vsi uporabljamo "Hardmetal" in Wr N za oznake materiala.... Navada, najbrš. In tisto, starega psa novih trikov učit.......

lp
33test
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov