STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kosilnica Tomos Batuje

Kosilnica Tomos Batuje

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Kosilnica Tomos Batuje

OdgovorNapisal/-a bpod » 26.10.2016 13:21

Zanima me, če kdo uporablja takšno kosilnico: https://www.google.si/search?q=tomos+ba ... 47wT8HM%3A

Pa zanima me še, če je na takšno zadevo mogoče namontirati še kakšen drg priključek razen kosilnega grebena?
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Kosilnica Tomos Batuje

OdgovorNapisal/-a ALG200 » 26.10.2016 17:51

Ne poznam te kosilnice, se pa najde tole:
http://www.agmoto.hr/wp-content/uploads ... BSK-25.pdf

Pri kakšnem serviserju malih strojev povprašaj, verjetno vedo kaj o tej kosilnici, če se da še kaj z njo počet ?
Pozimi ,če bi dodal kašno desko , malo snega lahko odrineš,

viewtopic.php?t=45424

v mokri travi na klancu zna že spodrsavat zato ima še dodatna železna kolesa
http://www.agrooglasi.si/oglas_kmetijst ... ica/894653

Za vzpodbudo je dobro imeti pri košnji še nekaj prijateljev z svojimi....
https://www.youtube.com/watch?v=uqhvMvh5bwc
Strojnik,ki ga zanima tudi elektronika,ter kak zakrit senzorček.
ALG200
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bpod » 26.10.2016 21:01

Tako si se potrudil z iskanjem, da mi je kar malo nerodno zaradi moje malomarnosti pri iskanju. Hvala za trud.
Vidim pa, da tudi ti nisi našel kakšnega podatka o tem kaj bi se še dalo obesiti na ta stroj namesto kosilnega grebena.
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bpod » 27.10.2016 7:16

Pa še komentar na idejo o snežnem plugu na tem strojčku: Mislim, da se ne bi najbolj obneslo, ker je to zelo lahka zadevica in skoraj vso težo predstavlja kosilni greben. Celo ohišje je namreč narejeno iz Alu litine. Tako, da bi bila potisna sila zaradi majhnega trenja koles ob podlago cca nikakršna. Poleg tega ima pogon koles narejen s polžnim prenosom in bi bilo kar malo škoda obremenjevati ga s kakšnimi pretiranimi obremenitvami. Tako čez palec ima agregat brez grebena morda 20kg ali pa še kakšno kilo manj.
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a urek » 27.10.2016 10:39

Kdo jim je delal menjalnik oz. pogon? Sami?
urek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bpod » 27.10.2016 11:36

Motor je standardni Tomosov UMO6 ali UMO8, nadgradnja pa je v sodelovanju Tomos-Batuje. Batuje je bivša Tovarna kmetijskih strojev. Mislim, da so v Batujah naredili samo kosilni greben, vse ostalo pa Tomos. Vsaj po izgledu ulitkov tako sodim.
Sicer pa ta zadeva nima menjalnika. Ima samo reduktor z izhodom za pogon kose in gredjo za kolesa. Povsem enostavna zadevica ampak deluje. Je odlična igračka za košnjo kakšnih vrtov, domačih malih sadovnjakov in podobno. Pa strmina ji je domača, ker je zelo lahka in ima 2T motor.
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bpod » 1.6.2017 8:48

Poznavalce motorjev Tomos UMO prosim za nasvet kakšno svečko uporabiti v teh motorjih. Preizkusil sem par svečk Champion in eno Bosno, pa se mi pri vseh zgodi, da motor po cca 10 minutah ne "potrebuje" več električne iskre in laufa na samovžig. To je vse lepo in prav (neverjetno gladek tek, visoki obrati, velika moč, nezmožnost ugasniti ga tudi, če snameš kapo s svečke) je pa težava v nevodljivosti motorja v tem režimu. Cilinder je očiščen, hlajenje dobro dela zato domnevam, da je težava v tipu svečke. Prosim za nasvete.
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 1.6.2017 11:51

Tole me bolj spominja na predelan motor - zmanjšan prostor nad batom, prevelika kompresija in ko je segret ne rabi iskre, da teče.

Sem nekaj takšnega naredil na Tomosovem mopedu.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a 5'r » 1.6.2017 14:33

Če vzameš kapo z svečke in deluje ;) , ti bo delovalo z vsako svečko. (ni kriva svečka, pa da nisi dizla natankal)
5'r
Prizma..
5'r
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a 5'r » 1.6.2017 14:39

Kakšen drugi prikluček pa bi želel namontirat? Ti motorji so se uporabljali za vse mogoče, ...
Namesto plužne deske lahko narediš vlečnico, pumpo za vodo, itd. A bolje je kupiti že narejeno stvar in ta tvoj strojček uporabiš za košnjo ali pa ga menjaš za namenskega, ki ga bi rabil.
5'r
Prizma..
5'r
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bpod » 1.6.2017 14:59

5'r napisal/-a:Če vzameš kapo z svečke in deluje ;) , ti bo delovalo z vsako svečko. (ni kriva svečka, pa da nisi dizla natankal)

Eh, eh... kr mal na pamet, kaj? :)
Toplotna vrednost svečke je en tak parameter pri svečkah, ki opisuje točno to, kar se dogaja meni. In rad bi vedel kateri tip svečke ima pravo toplotno vrednost za ta motor. Motor ni nič predelan in tudi dizla nisem not tankal. Pa da bi zadeva pri kompresijskem razmerju 7,5:1 laufala na dizel, tudi malo dvomim. :)
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a 5'r » 2.6.2017 15:42

Toplotna vrednost...

Če ti iz svečke vzameš kabel (motor pa še dela), ti toplotna vrednost več nič ne pomaga.
Primerne svečke:
- prva vgradnja BOSNA F80

- BOSNA F75
- BOSNA (ENKER) F100
- Champion L86C
- itd.

https://www.dlib.si/stream/URN:NBN:SI:I ... 2fcf50/PDF
http://mopedist.si/viewtopic.php?f=6&t=17473

p.s. je pa veni velika toplotna vrednost :)
5'r
Prizma..
5'r
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a igorb » 2.6.2017 22:47

jaz imam na barki oz za pogon gumenjaka tomos 4 in brez bosna svečke ne gre,nimam pojma kaj je v tej svečki ampak z bosno ga lahko furaš do nezavesti,z drugimi svečkami stalno nekaj čistiš,sem imel problem z ugašanjem,motor je delal super na obratih,problem je bil zamaknjen magnet.
igorb
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bpod » 4.6.2017 8:04

igorb napisal/-a:jaz imam na barki oz za pogon gumenjaka tomos 4 in brez bosna svečke ne gre,nimam pojma kaj je v tej svečki ampak z bosno ga lahko furaš do nezavesti,z drugimi svečkami stalno nekaj čistiš,sem imel problem z ugašanjem,motor je delal super na obratih,problem je bil zamaknjen magnet.

Sem sprobal več svečk in se res še najbolje izkaže Bosna F80. Čeprav tudi pri tej motor včasih "gre po svoje" ampak res redko in za kratek čas. Pri eni od Championk sem lahko po 15 minutah snel kabel s svečke in eno uro kosil. Motor je ves čas laufal na skoraj polnih obratih, zvok pa čisti 4 taktni, nobenega "prdenja". Po kakšni uri, pa se je odločil, da se ne gre več in v trenutku ugasnil. :lol:
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a 5'r » 5.6.2017 7:22

Verjetno zmankalo pogonskega goriva ;) sicer bi kosil še sedaj :)
5'r
Prizma..
5'r
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov