STROJNISTVO.com • Poglej temo - Vroče stiskanje aluminija

Vroče stiskanje aluminija

Tehnologija in ekonomija obdelave, predelave...

Moderator: -M-

Vroče stiskanje aluminija

OdgovorNapisal/-a FINDSOL » 31.8.2017 9:01

Lep pozdrav,

Potreboval bi nekaj informacij in sicer glede možnosti vročega stiskanja aluminija.
Da na hitro razložim situacijo.
Ukvarjam se z izdelavo kovanih aluminijastih platišč (2 pc. forged alloy wheels), ki so namenjena predvsem estetski predelavi vozil (do 22 col premera in 14 col širine)
Do sedaj sem polizdelke dobival iz azije in sem jih tu dodelal. Ker pa se povpraševanje povečuje, logistika naročil pa traja ca.2 meseca in tudi prevozi se dražijo sem prišel na idejo, da bi polizdelke z pomočjo drugih izvajalcev delal v slo ali bližnji okolici (hrvaška....)
Po mojih kalkulacijah bi lahko z optimizacijo odkovka prišel tu na enake cene ali celo morda nižje, ker azijska podjetja pretiravajo z predimenzioniranjem (računajo na kg). Kot primer, odkovek, ki tehta 35kg ima končno težo ca.12-13kg (končni produkt) torej je 20kg odpada. Z optimiziranjem teže odkovka bi sigurno prišel na enako ceno (cena odkovka me trenutno pride 8€/kg).
Postopek, ki mi je trenutno znan je sledeč:
alu surovec dimenzije fi300 l300 (mere govorim na pamet) dajo v peč in ga segrejejo na XY C
segret surovec dajo pod prešo in sploščijo , da se dobi oblika diska dimenzij premera 600mm in debeline 50mm (mere zopet govorim na pamet).
Zanima me, če je kdo tu, ki se spozna na to zadevo (forging) in bi bil proti plačilu narediti tehnologijo obdelave/predelave.
Druga zadeva je pa izvedba. Pozna kdo podjetje v slo ali hr, ki so opremljeni z takšnimi prešami, da bi lahko to izvedli?
Sam imam trenutno možnost segrevanja do 500C in 300t prešo vendar mislim, da bo preša preslaba.

Lp
Marko
051339314
FINDSOL
Sodelavec
Sodelavec

Re: Vroče stiskanje aluminija

OdgovorNapisal/-a CADfreak » 31.8.2017 16:54

Pozdrav

Trenutno mi na misel prideta dve firmi:

http://www.impol.si/izdelki/odkovki

http://www.kovinar-vitanje.si/sl/domaca-stran/

Mislim pa, da pri vas ne gre za serisjko proizvodnjo, to bi lahko predstavljalo težavo....

LP

Jože
CADfreak
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 31.8.2017 21:38

Pred leti sem gledal TV oddajo o izdelavi Lamborginija. Platišča so iz valjastega surovca odtisnili v Ameriki na ogromni hidravlični stiskalnici, odkovek pa potem obdelali na CNC rezkalniku. Za ostale pa platišča tlačno lijejo veliko bližje.

Pozdrav
Čiro
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a FINDSOL » 1.9.2017 7:21

Pozdravljeni,

Hvala vam za informacije.
Vitanje nima možnosti izdelave takšnih dimenzij.

Slabost litih platišč je ta, da so precej težje in za vsak model potrebuješ kalup.

lp
marko
FINDSOL
Sodelavec
Sodelavec

Vrni se na Proizvodno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost