STROJNISTVO.com • Poglej temo - Sobni termostat

Sobni termostat

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Sobni termostat

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 21.10.2017 7:17

Prosim za mnenje.
Imam kotel Centrometal na pelete na katerega mi je serviser zvezal sobni termostat.Jaz sem predvideval, da bo termostat zvezan na pumpo in da ko je potreba pumpa pač požene vodo v radiatorje peč pa ves čas vzdržuje svojo nastavljeno temperaturo tudi ko ni potrebe po toploti.Sedaj pa termostat izklopi gorilec in pumpo tako,da voda v peči pade na 30stopinj ali še manj, ker je zunaj pač toplo in se ne vklaplja pogosto. Tovarniški minimum temperature kotla mislim da je 62 stopinj.Ko termostat zazna padec nastavljene temperature se vklopi gorilec in peč greje iz 30 na 70 stopinj pri cca.62 se vklopi pumpa in tako dalje....Na peč imam priklopljeno samo ogrevanje brez sanitarne vode.Več serviserjev mi je zagotovilo,da je to edina prava vezava termostata,če hočeš kaj prihraniti pri peletih in da peč ne kondenzira.Moje mnenje je da to ni dobro za peč iz vidika kondenzacije serviserji pač trdijo drugače.Najbrž tudi ni brez veze določena min. temp.kotla, res pa je,da ima peč tudi možnost nastavitve timerja,ki lahko trikrat na dan vklaplja in izklaplja gorilec.Prosim za mnenje ali naj pustim tako zvezano ali naj prevežem samo na pumpo.Kakšni so prihranki pri eni ali drugi vezavi,da ne bi zaradi 100kg peletov menjal prežrt kotel čez dve leti.
Na inštalaciji je tropotni meš. ventil brez dodatnih pogonov in regulacij.
Hvala in lp
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Sobni termostat

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 21.10.2017 8:27

Teoretično pravilno za naseljeno stanovanje:
1. V kotlu ali izhodu iz kotla je tipalo temperature vode, ki stopenjsko krmili gorilec - višja je temperatura - počasnejše je dovajanje goriva. Za max ogenj vsaj 70°C.
2. Verjetno ti manjka kontrola temperature povratka. V bistvu mešalni ventil tople vode in povratka iz ogrevanja, da bo vtok vode v kotel iznad 62°C (preprečuje kondenz v kurišču in izmenjevalcu).
3. Ročni trikraki mešalni ventil meša toplo vodo kotla s povratno vodo iz ogreval, da se v dvižnem vodu pridobi ustrezna temperatura glede na zunanjo temperaturo. Ročno se nastavlja glede na izkušnje morda 1 x tedensko ali še manj. Bistvo tega ventila. Nima smisla v prehodnem obdobju poganjati 80°C vode v radiator (prah na radiatorju se žge in smrdi), če že 40°zadošča.
4. Kontrola dotoka tople vode v ogrevala. Sobni termostat vlaplja obtočno črpalko, da bo pri nižji temperaturi poganjala vodo. Pri višji temperaturi od nastavljene črpalka ne deluje, gretje je le še iz skoraj mirujoče toplejše vode in minimalnega termodinamičnega obtoka.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 21.10.2017 9:19

To mi je vse jasno.Če bi imel vremensko regulacijo ki krmili vse od mešalnega vent., gorilca pumpe...bi imeli radiatorji vedno vodo primerne temp.glede na potrebe.Ampak jaz tega na žalost nimam.Pri meni je v bistvu funkcija on/off gorilca.Ročno lahko reguliram meš.ventil,da pumpa ne rine 70 stopinj v radiatorje in so prevroči ko pa gorilec in pumpa ugasneta so pa mrzli.
Po kmečki logiki je za kondenzacijo kotla vseeno ali se shladi preko riklaufa ali pa skozi stene peči v prostor.Ampak serviserji trdijo,da je tovarniško predpisana in edina smiselna vezava na sobni termostat preko pumpe in gorilca on/off.
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 21.10.2017 11:24

.Pri meni je v bistvu funkcija on/off gorilca
Ad1. Malce neobičajno, da gorilec ne more delovati z zmanjšano močjo. V vsakem primeru delovanje gorilca ne more biti vezano na zunanjo ali sobno temperaturo. Gorilec mora zagotoviti v kotlu vedno dovolj toplo vodo. Nujno je vsaj termostat temperature izhoda iz kotla, ki prižge ali ugasne gorilec.

Ad 2. Sem ti povedal kakšne so možne posledice manjka kontrole povratka.
.Če bi imel vremensko regulacijo ki krmili vse od mešalnega vent., gorilca pumpe...
AD 3. Vremenska regulacija (tipanje zunanje temperature) vpliva le na mešalni ventil obtoka, da ti ni treba ročno nastavljati temperature dvižnega voda. Je pa v škatlici vremenskega regulatorja tudi povezava za gorilec in obtočno črpalko, ki pa nima zveze z vremenom.
je za kondenzacijo kotla vseeno ali se shladi preko riklaufa ali pa skozi stene peči v prostor.
Ni problem, ko se eno ali drugo skladi. Problem kondenza je ob gorenju, ko se v procesu gorenja ustvarja vodna para. Če so stene izmenjevalca dovolj hladne, bo na njih nastal kondenz. To je lahko ob začetku kurjenja, ko je voda v kotlu hladna ali med kurjenjem, če vstopa v kotel preveč hladna voda. Ko se neha kuriti in se voda shladi, ne pride do kondenza, ker se v kurišču ne ustvarja vodna para, vlaga iz zraka, ki potuje skozi kurišče in dimnik pa na bolj topli steni izmenjevalca ne bo kondenzirala.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 21.10.2017 14:42

Se razumeva pri vseh točkah.
Torej, vsakič ob zagon gorilca če bo imel kotel recimo 35st bo kondenziral.
Pelet gre res precej manj zdaj ko peč ne vzdržuje svoje delovne temperature ampak to ni prihranek če bom moral čez dve leti kupiti novo peč.
Kako pa naj to dopovem serviserju je pa druga stvar.
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 21.10.2017 14:48

Kako pa naj to dopovem serviserju je pa druga stvar
Ni treba dopovedati, ampak zahtevati. On dela po naročilu - ali pa bo delal kdo drugi.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 21.10.2017 15:42

To je res kar praviš jaz plačam jaz govorim.
Pri njemu sploh ni problem prevezava termostata samo na pumpo ,to mi lahko naredi kadarkoli zastonj.To lahko naredim tudi sam ampak bo sigurno problem pri garanciji.
Mogoče se bo javil še kdo in povedal svoje mnenje.Mislim da je en serviser gorilnikov na forumu.Tebi Žerjavar pa vsa čast ,da si vzameš čas in pomagaš.
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 21.10.2017 17:38

imam sistem tudi na pelete, kamin - toplovodni, mislim da ni nobene bistvene razlike ali pač..., ne ni nobene razlike, ja, če se bojiš kondenzacije, pa ne, da se je ti bojiš, ta bo nastajala, v sistemu bi moral imeti varovalo proti prenizki temperaturi v kurišču - kotlu, to je en čisto navaden termostatski ventil, ki odpira topli tok vode iz kotla pri 50 ali pri 60 st C in ne pusti prehladni vodi vstop v kotel, ja jaz tega imam,

sem se pa igral: mrzel kotel - kamin (20...stC, sem na forumu tudi obesil slike, me je kap...)), sem naložil polno peletev, zakuril brez podpiha, dobro vem da je to ekstremno, po stenah kurišča se je "uscalo" grozljivka, sama kislina, ki mi je prežrla barvo..., sem moral potem poštrihat...,

regulacijo imam črpalka v kaminu se vklopi pri 40 st, sobni trmostat kaminski imam nastavljen na 30 st, sploh ne razumem teh sobnih termostatov kaj ti sploh gledajo, najtoplejši ali najmrzlejši prostor, kaj pa ostali..., na "vseh radiatorjih pa termostatski regulacijski ventili", brez teh je vse brcanje v temo, (office 23, kopalnica 23, dneva 23, šlafcimer18..., predprostor 16..., kaj ti ni jasno), en sobni termostatski regulator v takšnem sistemu nima kaj iskati... samo jebe stvar, ko pride voda v kaminu na 85 se pa izkolpi in se zažene ko pade temeratura vode v kaminu na 60..., to je vsa znanost..., zelo enostavno...

aha še to: kamin ima dva režima doziranja peletov, na polno in minimalno, odvisno od temperature vode v kotlu, ki sem jo nastavil, še vedno se pa ustavi pri 85, ampak pri minimalnem doziranju, kdaj pa je to pa bog ve...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 21.10.2017 18:37

sobni trmostat kaminski imam nastavljen na 30 st, sploh ne razumem teh sobnih termostatov
1. možnost. Imaš le en sobni termostat v prostoru, ki je najpogosteje uporabljen (dnevna soba). Termostat ti vklaplja obtočno črpalko, da v tem prostoru vzdržuje nastavljeno temperaturo. V vseh ostalih prostorih pa je treba praktično uravnotežiti radiatorje (pripirni ventil na izhodu iz radiatorja), da bo v prostoru želena temperatura.
2. možnost: Imaš en termostat v termično stabilnem prostoru (spalnica, kabinet, ...) in v ostalih prostorih termostatske ventile. Termostat vklaplja obtočno črpalko, da bo v tem prostoru primerna temperatura. V ostalih prostorih se uravnoteži radiatorje, da bo v njih kake 3°višja temperatura pri max nastavljenem termostatskem ventilu.
3. možnost: Na vseh radiatorjih imaš termostatske ventile, črpalka pa je vklopljena non stop, če je na razpolago dovolj topla voda.

V prostoru, kjer je termostat za regulacijo črpalke, ne sme biti termostatski ventil ali pa biti nastavljen na max.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tig » 21.10.2017 20:37

Torej,kurim na drva,naj pustim službo in kurim noč in dan ,da bom vzdrževal temperaturo nad 60 stopinj.Bodimo no resni,prvo peč sem kuril 24 let.Najprej na premog in drva.potem 15 let kurilno olje.Zmeraj regulacija gorilnik on-of,nikoli videl kondenza v kurišču saj se voda nikoli ne ohladi toliko.20 stopinj ima voda v peči samo takrat,ko napolniš sistem z svežo vodo iz vodovoda,potem pa nikoli več.Peč,pa še danes ogreva nek rastlinjak.
tig
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a vili » 21.10.2017 21:16

žerjavar, ja vem zakaj trmostat, imam ga na 30, da se peč ne izklopi, ko so najbolj odaljeni prostori severna stran še hladni itd..., ja imam pa na vseh radiatorjih termoventile in ti regulirajo temp. v prostorih... in to je to edino zveličavno, vse drugo je tako tako...

tig: ko zakuriš mrzlo peč vedno kondenzira, to ti misliš, da ne, ker tega kondenza ne vidiš, imaš zaprta vrata, če bi pa pogledal v kurišče bi bile pa stene vlažne, ja če imaš polno saj na stenah "scanja" ne vidiš, so nam pa kupci toplovodnega kotla na drva "Skurili" steno kurišča v "enem" letu, ker so kotel "šparali" in ga niso gonili na več kot 60..., ob rešetki je bil kotlovski pleh 4 mm kot papir, povratno vodo so imeli pa okoli 40 ali manj, ko smo kotel razrezali nisem mogel verjeti..., smrt za pleh v stiku s plamenom trdnih ali tekočih goriv...ŽVEPLO in ogljikova kislina..., pa če ti je prav ali ne..., ja čuvajte se kondenzacije "dimnih" plinov...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Sobni termostat in plinska peč

OdgovorNapisal/-a Ladybird » 31.1.2018 11:35

Najprej vsem en lep pozdrav. Potrebovala bi pomoč ali nasvet...

Torej. Ogrevamo se z UNP in imamo že leta Immergasovo peč in termostat (17let), ki je lociran v sobi kjer se največ zadržujemo. 14 dni nazaj je peč začela padati v blokado, po resetu je spet delala normalno. Resetiral se je tudi termostat. Ok, se pač naredi. Termostat je bil nastavljen na temperaturo okoli 21 stopinj. Vsa leta je deloval, ko je temperatura padla, je javil peči in ta je grela, dokler se ni dosegla želena temperatura in nato ugasnila. zadnjih 14 dni recimo, pa se je termostat začel non stop vklapljati, čeprav je od zadnjega ogrevanja minila mogoče minuta. Peč se je prižigala in ugašala in na koncu padla v blokado. Nekaj dni sem testirala kaj se dogaja in na kakšen način in nekako prišla do ugotovite, če je termostat na >>piki<<, to je nekje 20 stopinj, vse dela normalno. Če povečam se spet ponovi zgodba. Malo nizka temperatura, ampak se malo bolj oblečemo. Žal za popravilo oz. kakšnega serviserja nimam denarja, ker sem ravno ostala brez službe. Zato se obračam na vas, za kakršno koli idejo. Če je mogoče kriv termostat, da narobe javlja?

Lep pozdrav in hvala že v naprej
Ladybird
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 31.1.2018 19:48

Verjetno, da je kriv termostat in kot ugotavljaš ne dela ravno pri 21 °C. Torej imaš na izbiro 20 ali 22° C.

Dobro bi bilo vedet, kakšen je termostat, proizvajalec, tip. Piše kaj na njem, mogoče fotografija.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov