STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kako izvrtat luknjo z obratnim konusom za sornik?

Kako izvrtat luknjo z obratnim konusom za sornik?

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Kako izvrtat luknjo z obratnim konusom za sornik?

OdgovorNapisal/-a mackrispi » 28.10.2017 9:12

Pozdravljeni,

Prebral sem ze celoten internet pa nikjer nasel "diy" nacina kako bi to lahko naredil....

Namrec... naredil sem varilno mizo za fixiranje/layout konstrukcij kot je to od Demmeler, BuildPro, Siegmund (mize z luknjami kot kaze slika) ...

In za fixiranje se uporabljajo sorniki(kot slika) ki vsebujejo po 3-4 kroglice.... da ko vijak privijas vertikalno se v sorniku te kroglice potisnejo horizontalno navzven in s tem ustvarijo oprijem ...

No kje odkrivam toplo vodo in bi prosil za kakrsen nasvet

"kako je izvrtana luknja" , da kroglica ne pade ven .....

Vem da je narejen notranji konus ....

Jaz imam te sornike in ko to pogledas se vidi da ...

Sornik je FI 16mm
Vijak ki gre v njega ima zivrtino 10mm
torej notranja stena je potem 3mm
luknja za kroglice je fi6.15mm, kroglice same so 6.3mm .... in ima notranji konus v dolzini cca 4mm

Imam te sornike od dveh proizvajalcev, pa se vidi ta razlika:
- tisti ki ima 4 kroglice jih ima zvrtane skozi sornik oz na cetrtine ... in so luknje relativno okrogle
- tisti ki ima 3 kroglice torej na tretine, pa ze malo na jajco vlecejo ...

Seveda ta konus preprecuje da bi kroglica padla ven ko privijas vijak ....

Misterija pa mi je kako naredit ta konus,trapez,pobranje ... kakorkoli se ze temu rece

Razmisljal sem v smeri da si naredim svoj rezkar kot so za "back chamfer" operacije , se opravicujem ker ne vem kako se to rece prav po slovensko .... in na rezkar dam carbidno trikotno ploscico ampak je problem najt tako malo proscico ki bo skupaj s steblom ne vecja od 6mm pa se vedno naredila konus...

Hvala za kakrsni koli nasvet.

Slika
Slika
mackrispi
Pripravnik
Pripravnik

Re: Kako izvrtat luknjo z obratnim konusom za sornik?

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 28.10.2017 10:12

Če je kroglica fi 6,3 , vrtaš npr. fi 6,4 , vstaviš kroglico in deformiraš rob izvrtine s točkalom, da kroglica ne pade ven.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mackrispi » 28.10.2017 10:19

fikus_ napisal/-a:Če je kroglica fi 6,3 , vrtaš npr. fi 6,4 , vstaviš kroglico in deformiraš rob izvrtine s točkalom, da kroglica ne pade ven.

Hvala .. Dobra ideja... sem jo ze poskusil pa mi je 3mm debelo steno bolj slabo uspevalo deformirat ... ce bi morda predtem segrel pa potem deformiral ...

Bom poskusil se enkrat ... hvala.
lp
mackrispi
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a dakomat » 28.10.2017 12:23

Živjo. Da se postružiti. Moraš pa cel kos vpet tako, da je os vrtenja tam, kjer bo luknja/konus. Zvrtaš luknjo, nato pa z malim nožem postružiš notranji konus.

LP!
Nič na svetu ni razdeljeno bolj pravično kot inteligenca - vsak misli da je ima dovolj!
dakomat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mackrispi » 28.10.2017 12:42

dakomat napisal/-a:Živjo. Da se postružiti. Moraš pa cel kos vpet tako, da je os vrtenja tam, kjer bo luknja/konus. Zvrtaš luknjo, nato pa z malim nožem postružiš notranji konus.

LP!

Hvala ...

Najprej sem sam gledal taka rezila kot na sliki, ki bi najbolj elegantno resilo na rezkarju ampak to ni ocitno eleganten problem :) ker pa je spet problem take male noze dobit ki bi imeli doseg za 4mm in prisli v 6mm luknjo ....

Bom deifnitivno probal oba nasveta .... s struzenjem mi najbolj ne "disi" :) ampak naredit nek model da lahko ponavljajoce dele vpenjam brez ponovnega nastavljanja struzne glave bi verjetno bila kar izvedljiva opcija ... seveda pa najprej najt nekaj kar bo slo v 6mm luknjo ...

Slika
mackrispi
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a CADfreak » 28.10.2017 12:51

Pozdrav

Kaj pa če ploščo sestaviš iz dveh plošč, ki jih zvijačiš skupaj? Skoznje luknje vrtaš v sestavu, plošči ločiš, narediš posnetja in plošči zopet sestaviš....

LP

Jože
CADfreak
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a magnum44 » 28.10.2017 16:57

eden od načinov: postružiš bakreno elektrodo z negativnim kotom, največji premer enak ali manjši od najmanjšega premera izvrtine. Potem pa rabiš nekoga s CNC potopno erozijo, ali klasično erozijo z orbitalno glavo: izvrtine na sorniku predvrtane na končno mero, elektroda se spusti na potrebno globino, potem pa erodira orbitalno navzven do želenega premera (spodnjega).
(Upam seveda da se kroglica vstavi skozivzdolžno izvrtino na sorniku)
magnum44
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mackrispi » 28.10.2017 20:30

Verjamem da se z vsemi nacini, da resit.

Hvala vsem za odgovore.
mackrispi
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a borisk » 28.10.2017 20:46

ali pa če zvrtaš lunje z navoji in uporabiš tole:
Slika
Slika

ali pa podrejaš kose, ki ti držijo kroglico, pa potem vse skupaj naprešaš v tvoj štift.
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 28.10.2017 20:59

Da se vmešam: tam stena ni 3 mm ampak stanjšana, npr. 1,5 mm. Dno vertikalne luknje je struženo v navzgor konus, tako da kroglice same tiščijo in iščejo pot navzven proti bočnim luknjam.

Torej, pod iztekom navoja M10 je izvrtina razširjena.

Če imaš prižemo s tremi bočnimi kroglicami, je znotraj še četrta, tista ki pritiska na one delovne tri, da pritiskajo skozi luknje navzven. Spodaj jih razriva konus, zgoraj pa četrta kroglica. Risbe se mi pa pravkar ne ljubi risat ... :-?
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mackrispi » 28.10.2017 21:29

Demz napisal/-a:Da se vmešam: tam stena ni 3 mm ampak stanjšana, npr. 1,5 mm. Dno vertikalne luknje je struženo v navzgor konus, tako da kroglice same tiščijo in iščejo pot navzven proti bočnim luknjam.

Torej, pod iztekom navoja M10 je izvrtina razširjena.

Če imaš prižemo s tremi bočnimi kroglicami, je znotraj še četrta, tista ki pritiska na one delovne tri, da pritiskajo skozi luknje navzven. Spodaj jih razriva konus, zgoraj pa četrta kroglica. Risbe se mi pa pravkar ne ljubi risat ... :-?

Pozdravljen,

Ne bom zdaj pameten , ker ce bi bil ne bi spraseval :) .... sem sel se enkrat gledat ... kaj lahko jaz vidim od dveh prozivajalcev kar imam je da je to vrtana luknja ki je zakljucena na koncu pac kot svedr zakljuci ..., navoj je pri enem od zacetka gornjega dela pa skoraj do zacetka spodnjih lukenj ... kjer pri drugem je navoj samo v sredini en del.... konus na luknjah pa je pri enem vecji kot kot pri drugem (drugi kot) in je dolzina tistega konusa skoraj 4.5mm ....

Glede 4 kroglice ... ja je 4 tudi ampak odvisno od proizvajalca ... imam od Demmlerja kjer so 4 in ni dobro ker 4 tako zagozdi ostale 3 da sploh vcasih ne gredo iz luknje in jih moras pod mizo it tolct da se pogreznejo nazaj ....

imam pa od Yahande sornike kjer so 4 delavne kroglice brez potisne in je vijak narejen tako da je reduciran na zacetku in koncu in potem se "spic" vijaka zarine med 4 kroglice in jih narazen potisne... in so bistveno boljse ...
mackrispi
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 29.10.2017 9:43

Zakaj komplicirate? Enostavno steno toliko stanjšaš, da kuglica gleda ven. Se bo že usedla v luknjo.

Ne verjemi vsemu, kar piše na internetu. (France Prešern, 1845)
Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 29.10.2017 14:17

Ja sej, tako je tudi narejeno, če sem prav gledal. Sicer sem to gledal kakih 10 let nazaj, ko sem nabavil prvo mizo - sedaj me to pač ne zanima, zato sem napisal rešitev po spominu. Tudi ne vem, če bi se splačalo prižeme delat, ker so poceni. Par Ejev kos.

Imam pa mizo od Siegmund. Mimogrede, v 80. letih je neka nemška firma (pozabil ime) razvila te mize z vsemi detajli - ter propadla. Iz tega pogorišča sta nastala Demmeler in Siegmund, dve konkurenčni si firmi, ki imata domala isti koncept.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a gojgl » 30.10.2017 17:45

Firma Demmeler je imela patent na to temo, gl. povezavo:
https://worldwide.espacenet.com/publica ... 8A1&KC=A1#

medtem ko ima firma Siegmund še veljaven patent EP2333357, gl. povezavo:
https://worldwide.espacenet.com/publica ... ale=en_EP#

Morda bo to kaj pomagalo.

Lp,
Bojan
gojgl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a gojgl » 30.10.2017 17:49

Pa še tale bo morda tudi zanimiv:
https://worldwide.espacenet.com/publica ... ale=en_EP#

Lp,
B.
gojgl
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov