STROJNISTVO.com • Poglej temo - radiatorji zgoraj vroči, spodaj mrzli

radiatorji zgoraj vroči, spodaj mrzli

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

radiatorji zgoraj vroči, spodaj mrzli

OdgovorNapisal/-a sanka » 26.11.2017 19:25

Pozdravljeni,

imam težavo da so v dvostanovanjski hiši z centralnim ogrevanjem, v pritličju radiatorji v treh sobah napol mrzli, čeprav so termostatski ventili popolnoma odprti. Zadeva je takšna da gre cev z vročo vodo v pritličje, se odcepi za radiator v sobi, nato cev potuje v mansardo kjer živiva z ženo, vendar nama radiatorji popolnoma normalno grejejo z nastavljeno močjo. Če odpremo termostatske ventile na polno, grejejo na polno oz. kako so nastavljeni, vendar so vedno v celoti topli ali vroči. To pomeni da povratni tok normalno pretaka vročo vodo nazaj v sistem, pri čemer pa ta iz pritličja očitno ne deluje ok, saj je radiator na vrhu vroč, od polovice navzdol pa mrzel, kot da vroča voda sploh ne pride do dna radiatorja.
To se mi dogaja v treh sobah, popolnoma naključno bi rekel, saj so v vseh sobah pritličja odcepi za mansardno stanovanje in na vrhu radiatorji delujejo tako kot morajo.
Zdaj pa: smo mislisli ok so krivi ventili zato smo zamenjali termostatske ventile, zadeva ne špila,
ok krive so termostatske glave, zamenjali z novimi, spet ne špila,
potem smo mislili da je zrak v radiatorji, zato smo radiator odprli spodaj pri povratnem toku in doživeli poplavo, ampak zraka ni, torej je radiator v celoti napolnjen z vodo.
Torej težava je da so v pritličju trije radiatorji na vrhu vroči, kar pomeni da vroča voda pride v radiator do polovice, od polovice navzdol pa so popolnoma mrzli, kot da se vroča voda sploh ne vrača nazaj v sistem.
Se mogoče komu svita kaj bi lahko bilo narobe oz. kako rešit to težavo?

Še tole: v sistemu je dovolj vode, pritisk imam zdaj nastavljen na 2 bara. Črpalka očitno lepo dela saj ostali radiatorji po hiši delajo ok.
Sem pozabil še kakšen relevanten podatek? Prosim za malo pomoči oz. ideje kaj bi lahko bilo?

LPS
sanka
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: radiatorji zgoraj vroči, spodaj mrzli

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 26.11.2017 21:13

Radiator, ki je zgoraj topel, spodaj pa hladen in s tem tudi ne greje dovolj, ima premalo pretoka vode.
- Morda je priprt (skoraj zaprt) ventil na povratku iz radiatorja). Odpira se ga z izvijačem.
- Morda je termoventil zaštekal v zaprtem položaju. Z menjavo termoglave ga niste odblokirali.
Če je kotel na istem nivoju kot hladen radiator:
- Morda je obtok termosifonski (brez obtočne črpalke, ne deluje)
- Morda je obtočna črpalka na povratnem vodu in nastavljena na najnižjo hitrost in je termosifonski obtok močnejši od črpslke.
.......
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sanka » 26.11.2017 21:49

Evo, več dejavnikov bi lahko vplivalo:

-ventil na povratku je do konca odprt, tudi to je bilo narejeno, sem vedel da sem prej pozabil napisat da sem to možnost že sprobal, torej vsi ventili na povratku "ritlaufu" so odprti do konca,
-ventile sem vse zamenjal, tako kot naknadno glave, torej novi ventili morajo delovat, glede na to da je na vrhu radiator kr vroč, potem termovetili delajo,
-kotel je v garažnem prostoru in vodo obtočna črpalka šiba v pritličje in mansardo, glede na to da je v kotlu/sistemu pritisk 2 bara, vroča voda potuje v radiatorje z ok pritiskom in temperaturo,

To je pa popolnoma nova spremenljivka, ki zadevo malce zakomplicira-vsaj meni; ali obtočno črpalko namestim kjerkoli na povratnem vodu, ali mora biti specifično določena lokacija kje se naj nahaja?
Katera obtočna črpalka je za povratni vod primerna? Ali jo vklopi oz. izklopi cevni naležni termostat ali kako drugače? Kje naj bo naležni termostat nameščen ter s kakšno temepraturo naj se vklopi oz. izklopi?

Nova vprašanja so prišla na dan, bo pa potrebno nekaj naredit, ker zdaj radiatorji napol delajo.....

LPS
sanka
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 26.11.2017 21:59

tako kot pravi žerjavar, daj črpalko na večjo hitrost, na gornjih radiatorjih pripri spodnje ventile, malo se poigraj kak dan ali dva, oz najprej zapri vse ventile, odprte pusti samo na tistih radiatorjih, ki sedaj dovolj ne grejejo, potem pa postopoma odpiraj spodnje ventile in boš videl - čutil kaj se dogaja..., temu smo rekli včasih uglasitev, če imaš danfosove ventile, ti imajo pod glavo en obroček za nastavljanje toka... čep na ventilu probaj, če lepo teče, če ne ga s kleščami povleci ven in noter, praviš pa, da so novi..., ma fint kolikor hočeš...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hine » 27.11.2017 16:21

sanka napisal/-a:potem smo mislili da je zrak v radiatorji, zato smo radiator odprli spodaj pri povratnem toku in doživeli poplavo, ampak zraka ni, torej je radiator v celoti napolnjen z vodo.

Kam gre zrak v vodi sanka?
hine
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 27.11.2017 16:30

hine: ta je luštna :D :evil: ...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sanka » 27.11.2017 21:06

Na vrh, hine :)

Zrak je lažji od vode zatorej potuje vedno v vrh določenega medija. Razumem. Ampak.....sem tudi za trenutek poštudiral na možnost da se mi je napravil kakšen zračni žep, za kar sem imel kanček razumljivega dvoma.

Kakorkoli, obtočno črpalko sem zdaj nastavil na najvišjo hitrost(pri meni na stari danfoski je to 3) in zadeva zdaj deluje. Ali je to dolgoročna rešitev in pametna? Ali je obtočna črpalka na povratnem vodu bolj smiselna?
Kakšno je mnenje ljudi?

LPS
sanka
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 27.11.2017 21:52

torej je to to..., zadeva rešena, kje pa je pumpa naj te pa ne skrbi, vodo mora porinit skozi sistem in to je to, je še bolje ce je v riklaufu hladnejša voda, mnjša možost kavitacije...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 28.11.2017 6:38

Ali je to dolgoročna rešitev in pametna?
Lahko uravnotežiš radiatorje in bo črpalka lahko delovala na najmanjši hitrosti.
Za uravnoteženje rabiš nekaj dni. Črpalka na min.hitrosti. Odpri vse termo in navadne ventile na radiatorjih na max. V prostorih, kjer se ti temperatura dvigne bolj kot v ostalih, pripiraj ventille (izvijač) na izstopu iz radiatorjev. Ponavljaj, da bo v vseh prostorih približno enaka temperatura, višja od željene. Nastavi termo ventile.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sanka » 28.11.2017 10:04

Hvala, bom poskusil tudi z uravnoteženjem radiatorjev.

LPS
sanka
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a melager » 15.12.2018 19:55

Zdravo!

Da obudim temo. Preselila sva se v blok, nadstropje 3/6, ogrevanje na toplarno Lj. En radiator imam zgoraj topel spodaj hladen. Odzracil sem ze, odprt zgoraj ventil na polno, spodaj pa tudi.

Kaj se lahko storim glede tega? V drugih sobah mi greje vse normalno...

Hvala za odgovor.
melager
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a vili » 16.12.2018 11:15

melager:
kakšne imaš gornje ventile..., običajne - navadne ali termostatske...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 16.12.2018 16:29

Najbrž imaš enocevni sistem in je priprt ventil na radiatorju pred tem ki ne greje.Na radiatorju pred tem ki ne greje imaš spodaj ventil in ga odpri do konca .
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a melager » 16.12.2018 16:54

Radiator je ta na slikah spodaj. Spodnji ventil sem že včeraj odviil ven, pa do danes ni bilo spremembe, zato sem zavil nazaj kot je bil...

https://drive.google.com/open?id=1oS20SyrKFx3dG4eZQYthYPONBSJG5Z7N

https://drive.google.com/open?id=1hWIWkZGSsdqVKzKbARgIy1NEfijcY-B0

https://drive.google.com/open?id=1X19iR-2XAkhuQjIENMNZhrIHXsVcVKAJ

Odračil sem tako da zraka ne bi smelo več biti notri. Kot že napisano, topel je po vrhu, spodaj hladen...
melager
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a vili » 16.12.2018 17:32

torej imaš termostatski ventil, jaz imam danfoseve, ki se jim da nastavljati tok, snemi termostatsko glavo, tok mora biti na polno, če ne ima na ventilu na raditorju kot danfosov??? en obroček, ki se ga da sukati, potegneš ga ven in sukaš in probaj..., to kar imaš ti gor ne poznam..., aha, še to s kleščami probaj kako "laufa" tista iglica..., samo je ne smeš "ronirati", zgrabi jo samo na koncu..., mora gadko teči...

spodnjega, predvidevam si odvil v levo..., nasproti urnega kazalca, gor imaš merilnik porabe toplote in so pred teboj ta radiator dušili..., hebiga €€€...

kurim pelettttteeeee... :evil: :evil: :evil:
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov