STROJNISTVO.com • Poglej temo - Nakup avtomobila

Nakup avtomobila

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Nakup avtomobila

OdgovorNapisal/-a urek » 16.12.2017 20:05

Katere znamke oz. modeli so najmanj pokvarljivi?
urek
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Nakup avtomobila

OdgovorNapisal/-a dakomat » 16.12.2017 20:55

Made in Japan... :)
Nič na svetu ni razdeljeno bolj pravično kot inteligenca - vsak misli da je ima dovolj!
dakomat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 16.12.2017 22:03

Če se rad opreš na statistiko (in upaš, da ne boš del črne :D) je teh seznamov poln internet:
https://www.consumerreports.org/car-reliability-owner-satisfaction/car-brands-reliability-how-they-stack-up/

https://www.consumerreports.org/car-reliability-owner-satisfaction/consumer-reports-car-reliability-survey-2017/

https://www.consumerreports.org/car-reliability/10-most-reliable-cars/

Japonci so res še vedno najbolj pogosti na vrhu teh seznamov (torej Lexus, če si lahko privoščiš ta luksuz :D ).
Kia pa je naredila ogromen napredek v zadnjih 20 letih.
Američani so si pa izgleda zaslužili, da se jim je po krizi 2008 sesula avtoindustrija, pa zgleda ni nič pomagalo, ker jih je država rešila...
Zanimivo bo opazovati, kako se bo iz afere potegnil VW in kdo bo naslednji na seznamu.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Karl Benz » 18.12.2017 11:23

Kupi Mercedes W124 letnik 92-96 z malo kilometri, pa si dober za 0,5 milijona svojih!
Karl Benz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a pujs » 19.12.2017 19:52

Karl Benz napisal/-a:Kupi Mercedes W124 letnik 92-96 z malo kilometri, pa si dober za 0,5 milijona svojih!

Podpišem komentar. Meni je w202 rja požrla prej, kot je kaj crknilo. Z njim sem stalno vlačil prikolico naloženo z 1.5 tone bagrom, tudi na daljše relacije, brez vseh težav. Motor je pa bil 2200 dizel.

Samo on išče verjetno kaj novega. Novi MB z renojevimi motorji me pa ne prepričajo. Sem vzel golfa.
pujs
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 19.12.2017 21:02

Kakšen je pa kaj letni strošek rednega vzdrževanja in registracij s temi Mercedesi?
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a pujs » 19.12.2017 21:13

grega09 napisal/-a:Kakšen je pa kaj letni strošek rednega vzdrževanja in registracij s temi Mercedesi?

Vzdrževanje polovico cenejše od golfa4-pač primerjava na domačem voznem parku. Rezervni deli zanimivo poceni, originalni seveda. Edino kar je, rad dobi luft v prednjem kolesu. Pa zadnji pogon, ali ti je všeč ali pač ne. Jaz ga pogrešam. Zamerim mu le rjo. Pelje se izredno lepo.

Registracija pač od velikosti motorja. Jaz sem imel 2200 cm3 in pa 125 ks.
pujs
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a marincspeedshop » 19.12.2017 22:11

Moj Mercedes W124 250D 1985, certifikat starodobnika. 643.000km pa se je mašina ravno utekla :lol: Je pa to malo drugačen avto od recimo golfa. Velik volan, dolga hauba, kamijonski gas pa frka pozimi z zadnjim pogonom.
Priponke
FB_IMG_1435606440651.jpg
FB_IMG_1435606440651.jpg (19.4 KiB) Videno 8479 krat
mecka.jpg
mecka.jpg (18.46 KiB) Videno 8479 krat
marincspeedshop
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Karl Benz » 20.12.2017 16:17

Moja ideja z MB W124 je malce šala, malce zares. Vprašanje avtorja foruma je postavljeno tako, da se išče avto z absolutno najboljšo vzdržljivostjo. W124 je to dokazal. Danes so primerki z malo kilometri na voljo za okrog 20.000 € in čas je pokazal, da avto deluje.

Seveda pa je odgovor na vprašanje: Kateri od sodobnih, novih avtomobilov na trgu je najbolj zdržljiv veliko težje. Kako naj pa vemo, če se zadeva še ni dokazala? Lahko le ugibamo na podlagi uspehov preteklih modelov.

Dejstov je: sodobni motorji so vsi turbo (b in d), vsi imajo visokotlačne sisteme direktnega vbrizga (b in d), vsi imajo kompleksne izpušne sisteme s filtri trdih delcev (pri bencinarjih so ti še redki), litrska moč motorjev je zelo velika, avtomobili imajo start-stop funkcije, izklapljanje cilindrov, zaradi vsega varčevanje se počasneje ogrejejo do delovne temperature, praviloma so motorji manjši, avtomobili pa težji, itd. itd.
Iz vsega prebranega je hitro jasno, da bodo težko dosegli rekordne razdalje km brez kakšnih servisnih posegov.
Karl Benz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a M38885 » 21.12.2017 7:36

Ker je vprasanje zelo splosno, Vam svetujem nakup GMC Yukon ali GMX Sierra.
So prakticno neunicljivi in to trdim iz prve roke, ker sem po sluzbeni dolznosti veliko v USA in imam opravka z temi in slicnimi avtomobili. Po 700.000 milj na motorju in se nikoli odprt, podvozje kot pri tanku in vse ostalo tudi.
Kar se tice varnostne in luksuzne opreme je prakticno vse serisko.
Cene teh avtomobilov (rabljenih) z EU dokumenti in nekje 100.000km (ne milj) so nekje od € 20.000.-.
Ce gledate po nemskih avtomobilih, je Benz serije W124 z pet valjnim motorjem verjetno prva izbira, kot tudi pet valjni Audi-ji in sest valjni BMW npr. 525, vsi v diesel izvedbi.
Japonci so pri nakupu cenejsi in opremi bljsi, vendar v slucaju, deli so drazji.
Lep Pozdrav
M38885
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Karl Benz » 21.12.2017 16:52

Za vse, ki jih morda zanima malce več o vzdržljvosti avtomobilov. Sicer je reklama, a na nek način pove veliko. Mobil-ov test na BMW E30 325i - bencinar:
https://www.youtube.com/watch?v=gHmMlU8Q-V8
Karl Benz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 22.12.2017 18:32

Samo ne kupiti Renault-a, ko se npr. na Laguni 2 dci pokaže na armaturi napaka na elektroniki, traja leta, da na servisu pogruntajo vzrok.
1. napaka: motor je ugasnil, če si med vožnjo spustil gas.
1.1 Na uradnem servisu očistijo rezevoar. Plačal "kazen" 150 Eur. Nič!
1.2 Bil še nekajkrat na servisu na testerju, zastonj. Nič!
1.3 Po dveh letih najdejo napako s testerjem: zamenjajo elektroniko na visokotlačni tlačilki za gorivo. Yes!
Dvakrat sem sam popravil, pred tem sem že planiral poslovilno vožnjo na odpad:
1. Prva napaka: motor je vrglo v rezervni mod, če si med vožnjo spustil in zatem pohodil gas. Napaka se je resetirala, če si ugasnil motor in se potem zopet pojavila itd.. Na testerju niso našli napake. Izpulil sem vtikač z EGR ventila in je bilo mir. Yes!
2. Druga napaka: Med vožnjo je po petih minutah preklopilo na rezervni mod. Napaka se je resetirala, če si ugasnil motor in potem ponovno pojavila po petih minuta itd.
Ko sem po enem tednu dobil avto s servisa (plačal sem 140 EUR "kazni" za neopravljeno delo), je bilo enako kot prej!
2.1Potem sem postružil kos jekla in ga vtaknil v luknjo EGR ventila. Nič!
2.2.Na odpadu kupil merilec pretoka zraka. Nič!
2.3 Slučajno sem opazil, da ne zapira lopute pred sesalnim kolektorjem, ko ugasneš motor. Snel sem gumi cevko z lopute in pihal v njo. Nekje se je oglasilo šibko piskanje. Vzel sem kos vodovodne cevi, jo prislonil na uho in prisluškoval. Našel sem počeno gumijasto cev nad turbino. Yes!
Potem so mi na servisu velikodušno dali zastonj novo gumi cev. Tudi jaz amater sem porabil en teden!
Sem gledal na tujih forumih: Ob podobni napaki so v Franciji zamenjali na Meganu za 3000 EUR delov, pa še ni delal motor.
Pred kratkim sem bral v Dnevniku, da se nepooblaščeni serviserji Renault avtomobilov pritožujejo, da jim tovarna ne da pravih informacij za servisiranje. Včasih je bil v reklamah slogan: To je kvaliteta Renault!
Kolega, ki se spozna, po petih letih, ko zapade garancija, zamenja Senic-a za novega,

Pozdrav
Čiro
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kojot » 23.12.2017 13:42

Hja, kot nekdanji lastnik lagune II dci moram žal potrditi, da je znala biti včasih malce samosvoja (sicer še zdaleč ne tako kot v tvojem opisu) v času nekajletnega lastništva sem se naučil marsikaj sam popravit ( na koncu sem že jaz učil mehanike) je pa bil avto izredno udoben in varčen v primerjavi s konkurenco, pa še nakupna cena je bila velik adut :)
Treba pa je pošteno povedati, da 90 % današnjih "mehanikov" (ja tudi na pooblaščenih servisih) je totalnih lolekov, ki jim jaz ne bi pustil niti delavnice pomesti-naj navedem samo en primer:
Na netu sem si pridobil literaturo za servisiranje lagune, ki bi jo morali naštudirati uradni serviserji in tam so navodila tako podrobno opisana, da moraš biti res idiot, če kaj zajeb... Ko je bilo treba zamenjati pomik stekel in so pred mojimi očmi začeli notranjo oblogo vrat trgati dol z izvijačem smo si že skočili v lase in ko sem jim pokazal tovarniška navodila (kjer jasno piše in je narisano, da potrebuješ zanko, da najprej odstraniš komande za pomik) me je vseh pet serviserjev gledalo kot tele v nova vrata, eden izmed njih pa je celo uspel izjaviti : "kje pa si to dobil, nisem vedel, da takšna navodila sploh obstajajo..."
kojot
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 18.5.2023 14:52

Imamo VW polo, november 2009. Če si v avtu, od zunaj pa te nekdo zaklene z daljincem, ne prideš iz avtomobila! V navodilih piše, da na sovoznikovi strani ali na zadnih vratih dvakrat potegneš za kljuko in se odprejo vrata, samo to ne velja za naš avto. Na servisu so me vprašeli, zakaj me to moti? Vendar se potem niso upali vsest v avto, ko sem imel zunaj avtomobila jaz ključ v rokah. Pa tudi popravit ga še ne znajo. V kabini imamo kladivce za steklo! Preverite preden se vsedete v Polota.
https://www.team-bhp.com/forum/technica ... car-4.html
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 19.5.2023 15:32

Tale downsizing bo hudič....

Čisto vsi to sedaj počnejo, torej 3 cilindri, 1 ali 1.2 motorji in turbina. Slišim, da jih ima polno ljudi probleme sedaj.

Trenutno od teh plebejskih znamk vidim samo še dacia, toyota in mazda da imajo dobre stare sprobane motorje.

Ko slišite ekologija se primite za denarnico... :lol:
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov