STROJNISTVO.com • Poglej temo - tomos ctx 80 vžig

tomos ctx 80 vžig

"Friziranje", sam svoj mojster, modelarstvo ...

Moderatorji: -M-, čopi, eustahije

tomos ctx 80 vžig

OdgovorNapisal/-a mikesrt » 15.3.2018 21:45

Zdravo

Imam obnovljenega starodobnika, tomos colibri z namontirano tomos ctx 80 mašino. Opazil sem da mi na vsake toliko prebije vžigalno svečko in motor ne deluje. Dal sem k nekemu mehaniku na popravilo in pravi da je vse ok in da naj probam z drugo svečko. Sedaj pa motor sicer vžge, nima niti prostega teka in iz fergazerja na vsakih nekaj sekund poka dim. Mogoče kdo ve kako se lotit težave? Bom jutri še priložil slike celotne vezave in posnetek delovanja motorja.

Najlepša hvala
mikesrt
Novinec
Novinec

Re: tomos ctx 80 vžig

OdgovorNapisal/-a mikesrt » 20.3.2018 14:03

VIdeo na spodnjem linku:

https://youtu.be/9p2qDIJBols
mikesrt
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 20.3.2018 15:50

Pojdi k avtoelektričarju in naj ti da klešče od stroboskopa okoli kabla za svečke, vžgi in usmeri stroboskop na magnet in oznako za prevžig, pa boš videl, kdaj ti vžiga. Običajno 17°pred ZMT. Če ni oznak, si jih pa nariši. Preveri naj še napetost na svečki. Verjetno nimaš platin, je verjetno pick up, ki crkne, in je treba zamenjat kompletno ploščo pod magnetom(centralina ji rečejo Italijani, verjetno je italijanska).

Pozdrav
Čiro
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mikesrt » 20.3.2018 16:32

Hvala lepa. Bom se pozanimal. Drugace pa je vzig na platine.
mikesrt
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 20.3.2018 21:08

Če ima platine je bolj enostavno, očisti jih z vodobrusnim papirjem, če imajo vulkanček na sredi, ga kar odpili, poglej razmak, mora biti vsaj 0.5mm. Naj pogleda še kapacitivnost kondenzatorja (ali pa ga kar kupi v Črnučah) in verjetno je zunanja vžigalna tuljava, naj še to stestira ali pa si sposodi, tudi od starega avta( katrca, fičko, stoenka) je dobra za probo, dobiš na avto odpadu. Na Vespi mi je prebilo tudi primarno navitje pod magnetom in sem ga potem sam previl (pred 50. leti). Ponoči poglej, če se kaj bliska iz kabla za svečke. Enkrat mi freza ni vžgala, zamenjal sem dober kondezator in je delala. Očitno je bil na napeljavi mrzel lot. To je pa vse, kar lahko crkne. Iranci so dolgo časa zahtevali Peugeote na platine( niso marali elektronike), ker so jih lahko popravili.
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mikesrt » 31.3.2018 9:33

vbistvu ni bilo nič narobe. probal sem z drugo svečko in sem ugotovil da na stari ni bila podložka gor in je bila svečka nekaj milimetrov več v glavo prišraufana. sedaj je ok. moped lepo gre. je pa tezava v tem da mi na vsake 2-3 tedne svečka pregori. mehanik mi je povedal da te bosna svečke bi naj bile slabe, bom sedaj poiskusil s championovo pa bomo videli.
mikesrt
Novinec
Novinec

Vrni se na Friziranje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov