STROJNISTVO.com • Poglej temo - IskraVar mig 210l ne podaja žice!

IskraVar mig 210l ne podaja žice!

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

IskraVar mig 210l ne podaja žice!

OdgovorNapisal/-a _luke_ » 13.10.2012 13:23

Lep pozdrav!

Potreboval bi nasvet kako zadevo zrihtat. Aparat je star cca 4 leta. Vsaketoliko me je hecalo podajanje žice, ampak mislil sem da je kriv kabel med pištolo in aparatom, namreč ko sem kabel dobil v neko x pozicijo, mi je žica začela ven hodit in plin pihat, kakor da bi stisnil na stikalo na pištoli (čeprav na nisem). Ko sem malo obračal kabel se je zadeva ustavila in ni več hecala.

Danes sem aparat vžgal po cca 1 mesecu. S pritiskom na stikalo na pištoli ni dal aparat nobenega glasu (niti rele, niti motor za podajanje žice. Preveril sem drate, ki so na stikalu in na aparatu, da niso v stiku...vse kot mora bit.

Vse kar se je zadeva premakne, se ko vklopim glavno stikalo in tiščim stikalo na pištoli cukne motor za podajanje, ampak samo za trenutek.

Hvala za vaš odgovor!
_luke_
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 13.10.2012 15:06

Preveri šalter na pištoli oz šalter kable od aparata do pištole(z inštrumentom) lahko da so precvikani.
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a _luke_ » 13.10.2012 17:12

Kakor sem napisal, kabli so preverjeni z multimetrom. Torej, ne da niti plina niti drata :S
_luke_
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 13.10.2012 17:50

To da si premeril z multimetrom nisi napisal nikjer.Pa tudi če si premeril ti to ne daje dejanske slike.Praviš da mad miganjem z šlauhom zgublja oz. dobiva kontakt.Mogoče v eni poziciji dela v drugi pač ne.99% je problem v šlauhu oz. kontaktih mogoče pri šalterju mogoče pa pri prirobnici na aparatu. Če nimaš rezervnega šlauha probaj prevezati šalter mimo šlauha direkt na aparat in ti bovse jasno.
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a napetost » 13.10.2012 18:54

Kaj pa glavno stikalo.
Imaš vključeno na 220 ali 380 V, In dejansko tudi v takšno vtičnico priključenega.
napetost
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a _luke_ » 14.10.2012 11:55

KOUTER napisal/-a:To da si premeril z multimetrom nisi napisal nikjer.Pa tudi če si premeril ti to ne daje dejanske slike.Praviš da mad miganjem z šlauhom zgublja oz. dobiva kontakt.Mogoče v eni poziciji dela v drugi pač ne.99% je problem v šlauhu oz. kontaktih mogoče pri šalterju mogoče pa pri prirobnici na aparatu. Če nimaš rezervnega šlauha probaj prevezati šalter mimo šlauha direkt na aparat in ti bovse jasno.

Ja res je, nisem napisal da z multimetrom, sem napisal pa da sem preveril vse kable. Moja napaka. Ja pred časom je pomagalo če sem migal s kablom, zdej pa ne več. Mi mogoče lahko povete približno ceno novega kabla med aparatom in pištolo? Kakor vem imajo v Metri rezervne dele za iskrine aparate. Mogoče mi ga samo posodijo za testirat?

Kar se tiče vtičnice je 100% vse vredu. Sploh pa vem kdaj je vžgan, ker začne ventilator delat.
_luke_
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Herminator » 14.10.2012 12:07

Motorček pogonski hin...
Herminator
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a _luke_ » 15.10.2012 21:20

Danes sem bil v metri...sploh ne vejo kaj prodajajo. Kabla nimajo na zalogi, čeprav prodajajo in imajo na zalogi 5 varilnih aparatov. Ju3 zjutraj kličem v Horjul na servis...mogoče so že imeli tak primer, da sam ne izumljam tople vode. Kabel baje stane 50€ s pištlo vred, tako da če bi bilo to ni tak hud strošek. Javim ju3 kaj rešim!
_luke_
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a robit » 15.10.2012 21:33

Če rabiš nov kabel ti ga lahko priskrbim, lahko popravimo tudi starega. Če je res problem v cevnem paketu pa je treba videti.
robit
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: IskraVar mig 210l ne podaja žice!

OdgovorNapisal/-a vajenec32 » 1.5.2018 16:54

In ko se problem reši,ni več duha in sluha o rešitvi,oziroma o najdeni napaki.
Se pravi imam podoben primer na istem aparatu,ne deluje samo podajanje žice,plin in ostalo deluje,tako da stikalo na pištoli ni,vse kar sem zmeril je to,da iz vezja ni napajanja do motorčka.Verjetno problem,ki ga nebom mogel rešit sam,ampak vseeno.
Za vsako pomoč se lepo zahvaljujem.
vajenec32
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 2.5.2018 0:08

Tega krmilja sicer ne poznam,ampak ponavadi je en relejček nekje za plin,en za vklop kontaktorja varjenja ,en pa za pogon-zna bit,da so kakšni kontakti skurjeni. Poglej,če se vklapljajo in premeri kontakte,če delajo. Lahko bi bil tud potenciometer,kii določa hitrost pomika,al pa kakšna varovalka kje. Po vezju poglej, odkod se napaja motorček pomika,pa tam išči.
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vajenec32 » 4.5.2018 7:13

Relejčkov ni,so samo tranzistorji,sem pa ugotovil včeraj kaj je,potenciometer za podajanje žice,tako kot si napisal.Hvala.
vajenec32
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a milula » 1.2.2020 23:18

Pozdravljeni!
Imam doma ta aparat ecoline varianta. V navodilih za uporabo sem bral,da naj bi se dalo s tem aparatom variti tudi inox. Seveda je potrebna menjava vložka in pa sem dobil informacijo, da je potrebna tudi menjava polov se pravi + in - pol. V navodilu pa tega nisem nikjer zasledil kako se to naredi. Prosil bi vas strokovnjake ki poznate v dušo ta aparat če je vse to res in kako se to naredi, ter če so še katere druge možnosti ki jih nudi ta aparat.

PS: pa plin je tudi treba menjat z mešanico če se prav spomnim, ali samo argon- popravite me.

LP Robert.
milula
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 2.2.2020 23:46

Pole menjaš pri Tig varjenju, sicer ti takoj volfram elektrodo skuri. Pri Migu menjaš vodilo žice za teflonskega, pa plin mešanico. Gre tud s čistim agonom, sam je var tak, ko da se je sinica pokakala.
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a orhideja » 6.2.2020 22:08

Pozdravljeni!

Po MIG postopku seveda varimo tudi nerjavna (INOX) jekla.

Pole pri MIG postopku ne menjamo nikoli, vedno je + na žici.

Zaščitni plin je 98% Ar + 2%CO2, sam Argon se uporablja samo za TIG varjenje.

Vodilo v cevnem paketu mora biti teflonsko, sicer so težave s podajanjem žice.

Pa lep pozdrav!
orhideja
Pripravnik
Pripravnik

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 58 gostov