STROJNISTVO.com • Poglej temo - Koliko časa traja studij strojništva v praksi

Koliko časa traja studij strojništva v praksi

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Koliko časa traja studij strojništva v praksi

OdgovorNapisal/-a Gost » 25.1.2003 22:23

Pozdrav
Zanima me informativno koliko ste bili stari ko ste koncali studij strojnistva? Nekdo ki studira strojnistvo mi je razlagal da povprecen student str. rabi 7-8 let da dobi diplomo?? :o :roll: Sicer ne poznam razmer, vendar bi bil vesel komentarjev na zgoraj omenjeno trditev... se posebno od studentov.
Gost

OdgovorNapisal/-a dearejnik » 26.1.2003 0:48

Ja najverjetneje bos dvakrat padel, potem enkrat pavziral, plus absolventski staž ...... Ja osem let bo kar v redu.
Hajni Blagne
dearejnik
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a matijap » 26.1.2003 19:35

A je mar tako težko? :o
matijap
Sodelavec
Sodelavec

Kraj: Žirovnica

OdgovorNapisal/-a tomysux » 26.1.2003 20:59

Sedem ali osem leta študirajo tisti študenti, ki se ne zavzamejo da bi študij končali (uživajo študentsko življenje ali pa že aktivno delajo v kakšnem podjetju).

Študij strojništva ni takšen bau bau, in v kolikor ga boš vzel resno ga s povprečnim zanjem in zavzetostjo uspeš dokončati v 6 letih (teoretičen čas študija je 4,5 let).

Sam sem študiral še po starem sistemu (4 leta za univ.dipl.inž.) in sem tudi v 4. letih dokončal študij (vpis september 1995, diplomiral september 1999).

Lep pozdrav, Tomaž
tomysux
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Gost » 26.1.2003 22:09

tomysux to sem zelel slisati :D . Sam imam 21 let, redno zaposlen ze tri leta. Moja izobrazba je strojni tehnik, trenutno pa se ukvarjam s avtoprevoznistvom. Ocitno pri meni prevladuje narava strojnika, predvsem v prakticnem duhu, teorija mi tudi ni tuja, vsi v druzini bi me podprli ce bi se odlocil za redni studij strojnistva, visokosolski program. Sem v fazi odlocanja ZA ali PROTI, ni hec iz rednega ze skoraj ustaljenega zivljenja ponovno presedlati na studij :-? ... Vendar imam motivacijo 8) in menim da bi se dalo tudi v teoreticnem roku dokoncati program. Srecno
Gost

OdgovorNapisal/-a remmy » 27.1.2003 8:15

mislim, da je tvoja odločitev prava.
Meni je uspelo dostudirati v teoreticnem roku, saj sem izpite upravljal v prvih rokih, tako da sem v septemberskih rokih v vseh letih opravil le en izpit. Če imas motivacijo in voljo se da vse. Jaz predlagam, da se odločiš ZA
Lep pozdrav,
Ales

Certified SolidWorks Professional
remmy
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jozl » 27.1.2003 15:55

Lepo, da se negdo odloči še za ta študij.

Moje izkušnje:
3 leta predavanj na visoki strokovni in eno leto absolventa, ker sem ga zaradi zdravsvenih težav v 2 letniku in v začetku abs. moral čas študija podaljšati za eno letu in sem tudi potem diplomiral me prvo desetino študentov. Tako sem se sedaj odločil, da pridobim še tisti malenkostni naziv uni. in sem malo tudi menjal smer in sem šel na študij mehatronike (strojništvo + eklektrotehnika), tako da sem sedaj šel ponovno v 3 letnik in sem že 4 letnik študija v MB. Študij strojništva ni tako težak, samo moraš imeti voljo in potrplenje ter nekja žilce, kajti gimnazijci so zelo bogi, ker ne vejo osnov kot mi tehniki.
Dobro je, za koga je!
jozl
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a ProE » 27.1.2003 17:13

Po mojem bi se se vec ljudi solalo a marsikatero podjetje
tega ne omogoca bodisi financno ali pa casovno.
Kolk stane okvirno studij strojnistva ob delu kaksen 3 letni
program ?
PRO/blemi
ProE
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a matijap » 27.1.2003 19:22

Hm, zdaj pa ne vem ... sem 8. razred OŠ, pa se kar dosti zanimam za ta študij, samo to bo šele čez 4 leta, pa ne vem, če me bo še kaj drugega vmes zamikalo ... Mislim pa it na splošno gimnazijo. A me bo pomanjkanje tega znanja zelo oviralo, če bom šel potem na strojništvo? Bo potem dosti bolje, če bom šel na tehnično gimnazijo? Samo splošno imam kar precej bližje, pa tudi glede študija še nisem čisto odločen ... Mi kdo ve kaj svetovati, tudi iz svojih izkušenj? :-?
matijap
Sodelavec
Sodelavec

Kraj: Žirovnica

OdgovorNapisal/-a pogi » 27.1.2003 19:56

kr z oceno 5 pejt na strojno :lol: :D no sej študij je pa kr zanimiv, kva pa se kej učijo naprimer...
pogi
Pripravnik
Pripravnik

Kraj: žirovnica

OdgovorNapisal/-a tomysux » 27.1.2003 20:33

V kolikor si že sedaj odločen, da boš študiral strojništvo potem je bolje, da se vpišeš na tehnično gimnazijo. V tem primeru boš dobil že predhodno nekaj znanja in izkušenj.

Če pa še nisi odločen, kaj želiš postati, pa je boljše, da se vpišeš na splošno gimnazijo, saj imaš s tem širše možnosti kako naprej. Je pa res, da marsikateri gimnazijec pozneje naredi strojno fakulteto, pa je stružnico ali frezalni stroj videl le parkrat v življenju, delal z njim pa nikoli (kar ni res za tehnične gimanzijce).

Sam sem imel kar precej sošolcev, ki so prišli iz klasične gimnazije. Niso slabši od študentov, ki so prišli iz tehnične šole, le v prvem letniku morajo bolj migat, ker se z nekaterimi predmeti srečujejo prvič.

"Kva pa se kej učijo naprimer..."

V prvih dveh letnikis se srečaš z osnovnimi predmeti (matematika, fizika, tehnična dokumentacija, mehanika, statika, kemija...), medtem ko v višjih letnikih že sam izbiraš predmete (po sistemu kreditnih točk) in si s tem izbiraš smer, kjer se želiš uveljaviti.
V grobem se deli študij na štiri smeri: energetika, konstruiranje, proizvodnja in mehatronika. Kamorkoli se boš usmeril, že sedaj še bolj pa ko bomo v evropski uniji, bo delo zanimivo, saj le visoko usposobljena (high-tech) podjetja preživijo. Strojništvo ni le delo v umazani delavnici, vse bolj je to sodobno delo, kjer lahko tudi ti oblikuješ prihodnost. Samo poglej okrog sebe, kdo izdeluje avtomobile, avione, ..., pa vse do žlice s katero vsak dan ješ (pa se najbrž nikoli ne vprašaš, kdo jo je naredil).

Lep pozdrav, Tomaž
tomysux
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a remmy » 28.1.2003 6:10

cisto res je, da imajo na zacetku gimnazijci tezave. To vem iz lastnih izkusenj saj sem se v prvem letniku nekako znasel v tezavah. Vendar pa to ni nikakrsna ovira, saj sem kljub temu bil med 5-imi najboljsimi studenti. Sicer pa imajo pri nekaterih predmetih (vsaj po mojih izkusnjah) gimnazijci prednosti, kot npr. pri matematiki, fiziki, anglescini.
Tako, da s srednjo solo ni se nič odloceno, je pa res, da ce bos hodil na gimnazijo bos moral pokazati vec zanimanja če bos hotel poznati izdelovalne tehnologije.
Lep pozdrav,
Ales

Certified SolidWorks Professional
remmy
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Gost » 28.1.2003 9:17

ma dejte ne ga srat....vpisal 1995 september diplomiral 1999?? in to na uni? ma kdo si ti za en fenomen....ker jaz sem tudi vpisal septembra 1995, diplomiral pa poleti 2001...realen rok za doštudirat in normalno živet je nekje (5,5)-6 let...v tem času jih konča velika večina tistih ki se prebijejo skozi....

valda obstajajo tudi frajerji ki jim znese v 4,5 let.....
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 28.1.2003 10:31

proE na http://www.fs.uni-lj.si/ najdes aktualne cenike izrednega studija.
Solnina za univerzitetni program je 270K, za visokosolski pa 250K.
Menim da je tezko narediti ob delu tak faks od zacetka do konca, vsaj v solidnem roku ne. Ravno zaradi tega, ker vsaj meni ob zdajsnem delovnem urniku in odsotnosti z doma to ne bi uspevalo, sem se odlocil za redni studij. Vem da bo tezko, moral se bom za tistih pet let odpovedati vsem luksuznim recem, ki jih sedaj uzivam, bom imel pa privilegij letati naokoli v moji beli halji in svincnikom... Se enkrat bom podprl Tomaza, mislim da je on razlocil med resnimi in malo manj resnimi studenti. Mene naprimer bi tezko spravila skupina 19 letnikov v pivnico namesto npr na strojne k npr Fajdigi, ki sem ga imel nekoc priloznost spoznati. In verjetno je logicno da clovek z motivacijo naredi vse izpite v roku, ce hoce cimprej dokoncati in se postaviti na lastne noge, kajne Tomaz?
Vse morebitne opazke ki letijo nate ce si zavzet, pa je potrebno mirno preslisati, saj konec koncev bos ti tisti ki jim bos pamet solil ko bo napocil cas.. :lol: 8) Me zanima koliko casa bi imel delodajalce, ce bi v Munchen zamujal ker se mi ne bi dalo voziti tja in bi sel raje v kino :roll: :wink: , pa brez zamere, nakazal sem samo premik paradigme.
Gost

OdgovorNapisal/-a jozl » 28.1.2003 15:10

Tomaž, nisi edini, ker je tudi v MB moj kolega naredil 3 letno kar v 3 letih in doplomiral, čeprav je moral še narediti 6 mesecev obvezne prakse in je šel sedaj dodatno še za uni izobrazbo.

Kaj se pa tiče cene študija pa bom rekel iz lastnih izkušenj

stanovanje 250.000 SIT
prevez 100.000 SIT
prehrana 100.000 SIT
nujno zlo potzrtebščin za faks 50.000 SIT
in to je skupaj 500.000 SIT letno samo za študij (samo 5 dni na teden, brez počitnic), brez obleke, računalnika, večernih izhodov, žuranja....

Jst povprečno letno nanesem stroškov okoli 600.000 do 800.000 SIT na leto, da preživim celo leto

Če bi bil v LJ, bi imel porabo sigurno za 20 - 30 % ali celo več.
Dobro je, za koga je!
jozl
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 19 gostov