STROJNISTVO.com • Poglej temo - Rebričenje

Rebričenje

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Rebričenje

OdgovorNapisal/-a čuki » 6.5.2018 18:28

Iščem mojstra ali vsaj orodje za rebričenje pod kotom 45 stopinj. Narebričil bi gred motorja na mestu, kjer teče grafitna vrvica (nadomešča semering) pod kotom 45 stopinj tako kot kaže slika vendar na sliki je narebričeno pod kotom 30 stopinj.
Priponke
novaslika.jpg
novaslika.jpg (898.57 KiB) Videno 6885 krat
čuki
Novinec
Novinec

Re: Rebričenje

OdgovorNapisal/-a Ham Ham » 14.5.2018 12:05

Zakaj bi to rebričil?
Rebričena površina bi povzročila še hitrejšo obrabo grafitne tesnilne vrvice.

Zakaj bi to tam gor delal? :o

Kjer je tesnilna vrvica, bi po moje, morala biti površina čimbolj gladka-brušena....
Enako kot za semmering. Če je že zažlebljeno je potrebno brušenje, da je popolnoma gladko.
You don't have to be great to start, but you have to start to be great.
Ham Ham
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a vili » 14.5.2018 15:26

razmišljam, žlebovi v redu, pri vrtenju vračajo mazivo kamor ga pač, po površini kjer teče vrvica "štoppiksna" pa čim bolj gladko...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Ham Ham » 14.5.2018 17:59

vili napisal/-a:razmišljam, žlebovi v redu, pri vrtenju vračajo mazivo kamor ga pač, po površini kjer teče vrvica "štoppiksna" pa čim bolj gladko...

hm, ja ok razumem

gledal sem pripeto fotko in kje je s flomastrom narisano rebričenje in sem se ob to zataknil
1.png
1.png (243.22 KiB) Videno 6346 krat

Kolikor sem se jaz srečal z rebričenjem je bilo tisto orodje za bolj "mehke" materjale. Mogoče se pa da to narediti, nimam pojma. Videti je kar drzno :wink:
You don't have to be great to start, but you have to start to be great.
Ham Ham
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a vili » 14.5.2018 18:21

ham ham
ja res je "renderirali" - rbričili smo včasih na mehke materiale..., če mu bo pa ratalo narebričiti, po tem brusiti...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čuki » 18.5.2018 22:32

Tako je bilo narebričeno original, ker pa je bila površina močno nagrižena in rjasta (zadeva je stara 60 let) smo jo pobrusili in sedaj bi rad površino narebričil v prvotno stanje tako kot smo za test narebričili zraven na onem večjem fiju samo, da bi bil kot 45 stopinj se pravi kot original. To narebričeno površino se potem še malo spolira, da ni preveč ostra, da ne trga vrvice.
Sprašujem za tako orodje pa zgleda, da nihče nima oziroma ne obstaja.
čuki
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a hscnc » 18.5.2018 23:29

Pozabi na rebričenje. Če mora tam bit ravno tesnilna vrvica se na drsni površini izvede "navoj, spiralo,.... " v tisti smeri v kateri "navijanje" ob vrtenju vodi olje nazaj v karter...
hscnc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a M38885 » 19.5.2018 19:03

Seveda obstaja taksno orodje, tudi mi ga imamo, vendar Vam to zal nic ne pomaga.
V Google utipkajte "Rändelräder" ali "Rändelwerkzeuge"
Vi potrebujete nekoga v Vasi blizini, ki ima orodje ZEUS RGE 45°.
Kot primer:
https://www.youtube.com/watch?v=n3NARL_6qRU
Lep Pozdrav
M38885
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čuki » 20.5.2018 17:21

Ni mi jasno zakaj se skoraj vsi trudite z odgovori ali trditvami po katerih sploh ne sprašujem. Ne vem zakaj bi delal navojnico (neko tako rešitev ima VW Hrošč vendar je brez grafitne vrvice), če pa je bilo original tako narebričeno. Gred tudi ni tako trda, ker smo za test narebričili zraven na večjem fiju, to je strugar naredil brez problema. Takrat, ko smo rebričili je bila površina, kjer bi rad sedaj narebričil še nepobrušena se pravi originalno narebričena in se je dalo lepo primerjat z našim rebričenjem zraven. Bilo je identično, le kot ni bil pravi. Če ne bom dobil takega orodja bom pač narebričil pod kotom 30 stopinj. Tudi mehanik, ki se z takimi oldtimerji ukvarja je rekel, da bi bila zadeva mogoče zadovoljiva, vendar zihr je zihr. Bom še povprašal okoli.
čuki
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a korenje » 20.5.2018 21:39

čuki napisal/-a:Tako je bilo narebričeno original, ker pa je bila površina močno nagrižena in rjasta (zadeva je stara 60 let) smo jo pobrusili in sedaj bi rad površino narebričil v prvotno stanje tako kot smo za test narebričili zraven na onem večjem fiju samo, da bi bil kot 45 stopinj se pravi kot original. To narebričeno površino se potem še malo spolira, da ni preveč ostra, da ne trga vrvice.
Sprašujem za tako orodje pa zgleda, da nihče nima oziroma ne obstaja.

verjetno je bilo narebričeno zato da se je naredila oljna plast tako da ni žgalo tesnila.
narebričenje potisne material navzven, tako da bo uničilo tesnilo, verjetno bi morali pofrezati?
korenje
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hscnc » 21.5.2018 9:33

Pač, če druge rešitve niso sprejemljive in nihče nima orodja bo treba do trgovca z orodji,.....
hscnc
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost