STROJNISTVO.com • Poglej temo - Nakup CNC obdelovalnega centra

Nakup CNC obdelovalnega centra

Tehnologija in ekonomija obdelave, predelave...

Moderator: -M-

Re: Nakup CNC obdelovalnega centra

OdgovorNapisal/-a vili » 16.6.2018 21:21

ja kenny :D , stroja se ne "špara", stroj mora dati vse od sebe za kar je projektiran, če je za en kilovat ga našponaš na 800 W, če je za 50 kW ga na 40...45 kW, sem bil tehnolog in bil vodja tehnologije, če pri "šropanju" niso letele vsaj na 75% sem popiz..., "plača dol" tehnologu - programerju..., ja šparamo, koga..., a, da se mašina ne matra..., ma ne no...???

pri prevzemu nove mašine sem jo nagnal na 100% 8 ur dela, v prisotnosti dobavitelja in smo naslednji dan vse ponovno izmerili kako in kaj..., "šparanje" stroja, a ste gladki..., šparat je treba mladega fanta...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Greegor » 17.6.2018 8:48

Pa ste vi kupili stroj?

Ali je od firme?
Greegor
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 17.6.2018 11:50

stroji so bili od firme..., zakaj to sprašuješ...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Greegor » 17.6.2018 19:57

ja pol pa ni čudno da so se mašine terale do kraja..
Greegor
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 17.6.2018 20:44

pa človek božji, pa ni mašina za "ujčkat", (nič se niso "terale" do kraja, če je imela 30 kW motor, zakaj že???, je šla tja do 25, seveda je moralo biti togo vpetje in primerno orodje...), si nekonkurenčen, v petih letih mora poleg vsega "zaslužit" novo..., če ne je nekaj hudo narobe...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 18.6.2018 10:00

Greegor napisal/-a:Pa ste vi kupili stroj?

Ali je od firme?

:D , tako se pa že dolgo nisem nasmejal.
A se morda stroj kupuje za gledanje? Potem si ga pač kupi in postavi v dnevno sobo. :lol:

Stroj se kupi takšen, da bo delal tako kot TI hočeš in ne tako kot bi morda on hotel ! Zato so stroji dragi. In prav je, da so dragi. In prav je, da delajo, tako kot je Vili rekel, saj so narejeni za to. Ko oddelajo svoje, jih pa zamenjaš z novimi, saj zato pa imamo amortizacijo. Saj tudi človek kot zelo univerzalna mašina ni na večno, kaj šele stroj.

Mašina mora delat, če noče, naj gre pa v smeti!
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 18.6.2018 14:18

M38885 napisal/-a:Ta Vasa trditev o “Haas v celi ameriki" ne drzi.

To sem tudi jaz že večkrat slišal in se strinjam, da če nonstop obdeluješ orodna jekla in si dobavitelj za orodjarsko industrijo, potem Haas ni prava izbira.
Vendar mi je včasih vseeno zanimivo, ko vidim na čem v ZDA delajo dobavitelji za NASO, SpaceX in podobne. Danes je to pač (v neki meri) možno opaziti, ker imamo preko interneta nekaj vpogleda čez naše (včasih) kratkovidne meje.
Velikokrat še Haasa nimajo. Opaziti je Tormache in podobne igračke. Tormacha sicer pri nas ni za dobiti in ga je tudi težko uvoziti, pa še imperialni sistem dobiš na grbo :evil: . Je pa bolj nežna zadeva. Mogoče se da to uporabljati tam, kjer ni vse naštudirano do zadnjega centa, kot npr. dobavitelji za letalsko in vesoljsko industrijo.
Ker v avtoindustriji, beli tehniki, pohištvu je samo cena, cena in cena, šele potem čez nekaj časa šele kaj drugega. :D Mi v naših krajih se pa vrtimo bolj v teh krogih.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a M38885 » 20.6.2018 10:09

Veckrat sem opazil v postih, kot tudi v Vasem, Kaj in kako dela NASA oz. za NAS-o in podobni. To je neumnost. Za njih delati ni problem. Mi smo rezkali spule (36 kom.) za Max-Planck Institut Projekt „Wendelstein 7-X“. Lahko si ogledate na http://www.ipp.mpg.de/wendelstein7x
Prvi vtis je „nemogoc“, ko se podrobneje seznanite z tematiko, je zadeva enostanva, vendar zahteva veliko znanja v infrastokturi projekta, v podrocju materialov, programiranja in na koncu rezkanja.
Kot ste pravilno zapisali (cena, cena, cena), je najvazneje, da nabavite ustrezen obdelovalni center (ker je tu govora o rezkarnem stroju). Samo tako boste dosegli to „ceno“, posledicno boste konkurencni na trziscu. In dela boste imeli dovolj, prevec.
Tu je govora o investiciji ca. 1. Mio. + ca. 700T za Equipment, o izsolanem personal in celotni strukturi. In tu se zadeva konca. Ni denarja, ni personala, ni pripravljenosti za dolgoracno razmisljanje.
Obdelovalnih centrov v rangu 150T + - je tudi v Sloveniji ze malo morje, bitka za delo je velika in eden drugenu nizajo ceno.
Lep Pozdrav
M38885
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 20.6.2018 12:28

m38...;

„Wendelstein 7-X“. , lahko rečem samo "noro", če si bil tu poleg, kot je rekel srečko, k-k-k-aaapo dol..., ja..., lepo..., ja gre vse, če se hoče..., če pa še nekaj veš, pa "sploh"...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a najed01 » 20.6.2018 13:37

Pa saj se stroj tudi plača 100% a ne??
En nekoč bolj znanih bageristov mi je razložil filozofijo nakupa novega dodatnega bagra. Če ima zasedenih pet bagrov na ful, mora imet potrebo po sedmih, da gre v nakup šestega...
najed01
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 20.6.2018 21:14

M38885 napisal/-a:Veckrat sem opazil v postih, kot tudi v Vasem, Kaj in kako dela NASA oz. za NAS-o in podobni. To je neumnost. Za njih delati ni problem.

Nisem nič rekel v tej smeri, samo potrjujem kar ste rekli vi. Lažje je delati pri projektih, kjer je denarja dovolj oz. celo preveč. Samo tja priti je drug iziv, kot ste tudi omenili. Opažam, da je letalska industrija podobna, vendar se tudi počasi spreminja v rang avtomobilske. :D

M38885 napisal/-a:Mi smo rezkali spule (36 kom.) za Max-Planck Institut Projekt „Wendelstein 7-X“. Lahko si ogledate na http://www.ipp.mpg.de/wendelstein7x

Super. Vse pohvale. Vsi že nestrpno pričakujemo prve stabilne plazme in rešitev civilizacije. Malo spremljam ITER v Franciji in me zanima, kdo bo prvi. Pred kratkim je bila dosežena meja 15 miljonov stopinj: https://www.theengineer.co.uk/tokamak-energy-15-million-fusion/
Še malo manjka do 100 miljonov. :D Je pa dobro videti, da se nekaj dogaja v tej smeri, nafte in ostalih podobnih virov bo enkrat zmanjkalo... Lepo je tudi slišati, da so podjetja iz naše države prisotna pri teh projektih.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a M38885 » 22.6.2018 8:49

Komu sluzijo te milionske temperature ne vem, tudi ne vem zakaj bi taksne temperature nekdo potreboval. Pac, me tudi ne zanima. Za mene je bil izziv programiranje rezkalnih ciklov in PGM-ov. Za vse pa bil izziv vpenjanje teh spul in centriranje za obdelavo, ter rezilna orodja, zaradi mesanih materialov.
Vec zahtevnosti je bilo pred ca. desetimi leti, ko smo rezkali prvih sest podvozij za A380.
Danes to izdeluje E.I.S. Aircraft in GE Aviation se vedno po nashi izkusnjah in priporocilih.

Vam svetujem, da kontaktirate vec proizvajalcev obdelovalnih centrov, poveste kaksen je Vas portfolio in v kateri branzi ste naseljeni in iz teh informacij naj oni sami svetujejo primeren obdelovalni center.
Lep Pozdrav
M38885
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 22.6.2018 9:55

M38885 napisal/-a:Komu sluzijo te milionske temperature ne vem, tudi ne vem zakaj bi taksne temperature nekdo potreboval. Pac, me tudi ne zanima.

Pa zamisli si izkoristke carnotovega cikla v T-S diagramu :D

n = (Th(S1-S2)-Tc(S1-S2))/Th(S1-S2)

To je podobno kot če daš limito Th na infinum.
Praktično si skoraj pri izkorisku 1 :lol:

Pa povej, če to ne bi bilo fino :wink:
No... verjetno boš spet rekel "me ne zanima" sam pri izkoristkih je tako. Čim nekdo te številke pretvori v prihranke EURO EURO bo vsakdo zastrigel z ušesi.

Ne verjemi vsemu, kar piše na internetu. (France Prešern, 1845)
Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a M38885 » 22.6.2018 11:17

Sorry, thermodinamike nisem nikoli maral. Nimam neke posebne „fizikalne zilce“.
Lep Pozdrav
M38885
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a 33test » 22.6.2018 13:37

Tipičen primer, ko nekdo vpraša kaj, mu priporočate da kupi (Oz. ali bi bil Haas dosti dober), se usujejo tri trditve, da stroj pod 1mio € ni stroj, da se stroj goni na 200% in še dva diagrama o izkoristkih toplote....

Pa dobro, Haas-ov je v Slo kar nekaj. Verjetno delajo, servis morajo imeti dober, ker jih veliko srečujem na cesti (Zdej če je to dobro tudi za tvoj žep.......je drugo vprašanje). Po drugi strani poglej in dobi ponudbe za nekaj drugih firm (Hartford, Fintech, Doosan, Hurco,....) in primerjaj. Tudi z najcenejšim boš nek kos naredil, če ti čas ni bistven.........če nimaš eksotike......pol je pod črto vseeno.
33test
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Proizvodno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost