STROJNISTVO.com • Poglej temo - Linearno vodilo z utorom

Linearno vodilo z utorom

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Linearno vodilo z utorom

OdgovorNapisal/-a JKK » 14.8.2018 19:14

Pozdravljeni,

zanima me če kdo pozna kakšno firmo, ki pri nas izdeluje linearna vodila z utorom po celotni dolžini

Primer:
Slika

Specifično končne mere v uporabi:
premer - 8mm
dolžina - nekje med 400 in 500mm

Če pa se jih ne da ravno enostavno dobiti pa me zanima ali bi bila predelava že izdelanega linearnega vodila problematična (predvidevam, da je problem v trdnosti materiala).

Pa še primer uporabe (za katerega bi bil tudi vesel kakšne kritike glede natančnosti in trenja):

Os bi bila uporabljena kot eno od dveh vodil za sani in hkrati kot prenos s stacionarnega motorja na premične sani. V mislih imam zobnik s pritrjenim moznikom (se v tem primeru tudi uporablja ta izraz?). Motor bi bil Nema 17 tako, da sile niso ravno velike.

Ali bi bil utor moteč za linearna ležaje?

Hvala za pomoč in lep pozdrav :)
JKK
Novinec
Novinec

Re: Linearno vodilo z utorom

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 14.8.2018 21:46

Problem je v tem, da so vodila površinsko kaljena, in bi težko naredu utor v njega. Šlo bi z trdokovincem, ampak bi se pa vodilo sigurno zvilo zaradi notranjih napetosti, ko bi na eni strani odvzel kaljeno skorjo. Pa itak se bo vodilo fi 8mm pa 400 dolgo zvijalo že samo. Po moje bolš da kaj drugega zgruntaš. Zgleda, da bi rad uporabil to vodilo za prenos vrtilnega momenta in vodilo obenem-linearne kletke so namenjene za vzdolžno gibanje, ne da se vodilo vrti v njih, če je pa utor gor, pa še sploh ne.
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a merjavec » 16.8.2018 6:08

Preveri v Hypex Lesce
merjavec
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a JKK » 16.8.2018 8:20

SAJKO napisal/-a:Problem je v tem, da so vodila površinsko kaljena, in bi težko naredu utor v njega. Šlo bi z trdokovincem, ampak bi se pa vodilo sigurno zvilo zaradi notranjih napetosti, ko bi na eni strani odvzel kaljeno skorjo. Pa itak se bo vodilo fi 8mm pa 400 dolgo zvijalo že samo. Po moje bolš da kaj drugega zgruntaš. Zgleda, da bi rad uporabil to vodilo za prenos vrtilnega momenta in vodilo obenem-linearne kletke so namenjene za vzdolžno gibanje, ne da se vodilo vrti v njih, če je pa utor gor, pa še sploh ne.

Razmišljal sem glede vrtenja v linearni kletki, ker se mi je zdelo, da niso za to prilagojene. Glede na moje omejene izkušnje s temi ležaji imajo le-ti po dolžini vrste krogel. Če bi lahko namestil ležaj tako, da bi bile vse vrste še vedno v stiku z vodilom in ga v tej poziciji fiksiral (trdno povezal z nečim kar ima moznik v utoru), bi se ležaj vrtel skupaj z vodilom in bi "čutil" izključno vzdolžne premike za kar pa je narejen.

Kaj pravite?
JKK
Novinec
Novinec

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov