STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kako variti z elektrodami Rutilen 13?

Kako variti z elektrodami Rutilen 13?

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Kako variti z elektrodami Rutilen 13?

OdgovorNapisal/-a Ležaj » 21.8.2018 7:48

Dober dan.

Imam vprašanje glede obločnega varjenja z elektrodami Rutilen 13. V bistvu se z varjenjem ukvarjam že par let kot hobi v svoji domači delavnici. Ves čas sem varil z elektrodami Jadran S, ki se odnesejo kar dobro in varjenje z njimi je dokaj enostavno. Poskusil sem pa variti še z elektrodami Rutilen 13, ki jih poleg jadrank tudi prodajajo v večini železnin. Žal pa se te obnašajo popolnoma drugače in z njimi žal ne znam variti. :cry:

Pri varjenju z njimi sem opazil, da nastaja ogromno žlindre, ki onemogoča pogled varjenja, saj zaradi pretirane količine ne vidim kako poteka zvar. Tudi plašč na elektrodi se mi zdi, da se ne porablja enakomerno, saj se pri varjenju pod kotom na spodnji strani elektrode hitreje porablja, kot na hrbtni strani. To pa onemogoča natančno nanašanje zvara, saj zgleda, da je elektroda daljša, kot je dejansko. Naslednja težava je nanašanje zvara na obdelanec, ker se pri varjenju konkavnih površin zvar nalaga pretirano na eno stran.

Npr. ko poskusim zvariti dva kosa navadnega jekla, se zvar prime le na robove, med seboj pa se ne zalije, zato je varjenje konkavnih površin (T-zvar, L-zvar) izredno težko. Opazil sem tudi, da je rulilen var zelo tekoč. Npr. pri jadran elektrodak se material pri varjenju napika na obdelovanec kot žvečilni gumi, pri rutilenkah pa dejansko steče kot staljen vosek.

Ena dobra lastnost rutilenk pa je, da žlindra v primerjavi z jadrankami veliko bolj enostavno odstopa.

Je že kdo varil s temi elektrodami? Imate morda kakšne nasvete zame?

Hvala.
Ležaj
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Kako variti z elektrodami Rutilen 13?

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 21.8.2018 11:36

fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov