STROJNISTVO.com • Poglej temo - Opletanje stebernega vrtalnega stroja

Opletanje stebernega vrtalnega stroja

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Opletanje stebernega vrtalnega stroja

OdgovorNapisal/-a PZUFIC » 25.8.2018 21:44

Pozdravljeni, imam vprašanje v zvezi z opletanjem novega (kitajskega) vrtalnega stroj in ker sam nisem strojnik se obračam na vas.

Ker sem po prvem zagonu z manjšim svedrom opazil vidno opletanje sem se bolj poglobil v zadevo. Sicer kaj veliko niti ne gre pričakovati za ta denar, bi pa človek pričakoval, da bi bila zadeva vsaj na oko ok. Stroj ima samo zatezno vpenjalno glavo, ki je pritrjena na vreteno z MK2/B16 adapterjem. V glavo sem vpel 10 mm sveder in namestil merilno urico na začetni del svedra, kjer ni vijačnice. Nato sem zgoraj vrtel jermenico in spremljal opletanje, pri čemer je bil jermen še vedno nameščen. Izmeril sem vrednost cca. 0,06 mm, kar se meni kot ne strojniku ne zdi slabo (za ta denar) in hkrati se mi zdi premalo, da bi bilo tako očitno vidno na svedru nekaj cm nižje (ali pač). Če primem glavo, ni čutiti neke zračnosti levo/desno, naprej/nazaj. Za domačo uporabo bo zadeva tako ali tako ok, me pa zanima, kaj je običajno vzrok v tem primeru, slabi ležaji, jermenski prenos? Naj omenim še to, da ima zadeva variomat in ne stopenjskih jermenic.

Vnaprej hvala za odgovor.
PZUFIC
Novinec
Novinec

Re: Opletanje stebernega vrtalnega stroja

OdgovorNapisal/-a promehanik » 26.8.2018 19:16

Vzrokov za opletanje je več:
- nenatančno izdelana gred (pinola). Mesto kjer so ležaji ni soosno z vpenjalnim delom (MK2)
- nenatančno izdelano ohišje ležajev. Ležajna mesta med seboj niso soosna.
- neprimerno prednapetje ležajev. Matica za prednapetje mora imeti navoj in kontaktno fleho izdelano v enem vpetju
- ležaji v slabem stanju
- nepravilnosti pri montaži ležajev
-...

Če je oplet prevelik, ti bo začelo "krhat" svedre pri vrtanju v jeklo.
Sem šel izmerit oplet na mojem MK3 Metalac Čakovec iz leta 1987. V konusu je oplet manj kot stotinko.

lp, prom
promehanik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 26.8.2018 19:45

da boš kar na svedru ugotovil ali je stroj v redu ali ne malo morgen...
imeti moraš po ne vem katerem "šlesingerju" (vsaj bil je včasih, tudi za druge obdelovalne stroje, mislim kar za vse, stružnice, frezalnike, brusilnike...) tabele, merilne trne - kalibre in z njimi ugotavljati, postopoma, kje se pojavlajo odstopanja, kolikor se spomnim gre, merjenje stožca, merjenje s kalibriranim trnom, potem gre šele vrtalna glava, napak - odstpanj imaš do svedera, da (peće glava)..., da bi kitajci dali od sebe kar nekaj, so boljši od evropejcev, to je samo "fama", ne ga hrat..., pa dobro niso tudi kitajci več od včeraj, tako kot niso več Japonci, kot smo jih imeli pred nevem kolikimi desteleji..., danes se pa vsi učimo od njih...(yamazakiji, yaskavne, mitsubuchiji, ...)
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 30.8.2018 12:39

Pri cenenih kitajskih strojih je pinola (z ročko jo spuščamo in dvigamo, znotraj nje je vreteno) slabo vodena v ohišju vrtalnega stroja, zato se se maje v vse smeri v horizontalni ravnini. Sam sem nameraval (še nisem izvedel, ker precizno vrtamo raje na rezkalnem stroju) prerezati ohišje in vrezati luknje in navoje za vijake, s katerimi bi stisnil ohišje okoli pinole, da bi se neželeno majanje pinole zmanjšalo.
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zmuro » 30.10.2018 13:28

Priporočal bi ti, da najprej preveriš koliko točno je narejen konus, tam ne bi smelo biti opletanja več kot stotinko. Vzemi merilno uro in izmeri oplet v MK2 konusu na parih mestih. Če je tam vse v mejah, potem je lahko kriv adapter iz MK2/B16 na katerem je vrtalna glava ali pa je kriva vrtalna glava, ki najbrš tudi ni nevem kako kvalitetna. Kateri kitajski stroj si pa kupil?
Zmuro
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a magnum44 » 2.11.2018 13:06

Najprej to: če si meril opletanje takoj pod vrtalno glavo na svedru, nisi meril NIČ. Važno je opletanje na konici svedra. Če je os glave pod nekim kotom, je opletanje pri čeljustih lahko minimalno, na koncu 100 mm dolgega svedra pa že lahko ogromno. Za začetek vzemi kos ravne palice, brušene, morda kos izmetača ali kakršen koli raven trn, ga vpni v vrtalno glavo, že na oko boš videl ali pleše ali ne - nastavi minimalne vrtljaje. Potem pa kontroliraj še z uro, zgoraj in spodaj na trnu: če je razlika velika, pomeni da je os glave, čeljusti, konusa... nagnjana, če je opletanje enako zgoraj in spodaj, pa je os glave preprosto iz centra rotacije (centra ležajev).
Pri kitajcih se nimaš kaj čuditi: sem pred leti nabavil tračno žago, pa je kolut taval in opletal za cca 3mm: ko so obdelovali sedež za ležaje z obeh strani koluta so očitno vpeli kar za neobdelan surov ulitek in ležajne jame niso bile niti soosne niti vzporedne-koncentrične. Da ne govorim o polžnem reduktorju: polževo kolo je vzdržalo cca 4 ure, ko sem po dveh mesecih dobil novega, pa še malo manj. Sem sam komplet vse predelal in sedaj deluje že kakih 10 let.
magnum44
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost