STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kam se širijo tračnice?

Kam se širijo tračnice?

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Re: Kam se širijo tračnice?

OdgovorNapisal/-a jan2000 » 17.10.2018 20:04

Sem našel en članek na to temo, kjer govori, da se tračnice prednapne:
http://vinchad.blogspot.com/2014/06/eve ... elded.html
jan2000
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a najed01 » 17.10.2018 21:50

Prednapeto=sproščanje. Kot sem napisal, ko se tir sprošča se ga nategne ali prednapne. Podobno kot pri betonu.
Nauk treh strani postov je: da big eMu ki je Vilija kurcal in nam buče prodajal, da šveler švica v gramoz manjka prakse iz terena.
Ali povedano drugače da nima pojma in "suvereno" blefira.
najed01
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 18.10.2018 8:24

Tole me malo bolj zanima. Kaj za vas pomeni, da se tir sprošča? Tudi v zgornjem članku mi ni čisto jasen tisti postopek, ko ga režejo in potem nazaj varijo???

Kakor razumem pa za vsako določeno področje nekako določijo "srednjo" temperaturo in to določa silo prednapenjanja? Tako je zelo mala možnost, da se okoliška temperatura dvigne toliko, da bi tir uklonil.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 18.10.2018 9:00

na moji poti pred tremi dnevi po "kočevarki", so imeli prevzem, zopet geodet par dni nazaj, pa tudi malo bolj "ohol" en gospod izgleda "prevzemnik", dobro imeli so delo, sem jih zmotil samo za minuto..., mi je pa ta gospod "prepovedal" hojo po "štrki" :evil: , imeti bi moral dovoljenje???, dobro razumem je pač delovišče, potem sem šel po "štrekni", ko sem se vrnil je bila na njej ena ekipa pa zopet vprašanje glede dilatacij, dobro eden je nekaj vedel, govoril je o tem "sproščanju" ??? in potem varjenju,..., ma vse sem pomešal..., ma je "ajzenpon" pravi sistem..., ne dajo se...

smo pa vseeno nabili tri strani... :D :o
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a najed01 » 18.10.2018 10:20

Izhaja se iz tega, da je idealna temperatura vgradnje tira do 22,5 C V TIRNICI. Pri idealni temperaturi se vgradi tir (mi smo temu rekli lojtra), se ga zveže in zvari. V tem primeru sproščanje odpade. Računska toleranca vgradnje je do -5C se pravi do 17,5C. V praksi to pomeni, da se pri vgradnji recimo 18C nategne s tenzorji tir na simuliranih 22,5C. Za to obstaja preprost izračun. BTW pri dolžini 180m se lako tir nategne tudi do 7cm. Če se vgradnja vrši pri temperaturi, ki je višja od 22,5C recimo pri 29C se tir sestavi in se ne zveže. Razvezan čaka da na regularno temperaturo. To pomeni, da se tir skrči in nastane rega (v večini primerov). Ko nastane rega, se odreže minimalni dovoljen kos-fliko (da se izognemo večjemu številu varov na kratki dolžini), ki ga dopušča pravilnik. In to je 6m. Flika se vstavi in zvari. Ja mal komplicirano ampak, ko to delaš hitro skužiš.
Povzetek: če bi se lojtra varila pri idealni temperaturi sproščanje odpade. Ker pa delovni procesi in vreme to v večini primerov ne dopuščata se tir sprošča. Kar je mal nelogičen izraz. Če se tir nateguje si vsak to predstavlja obratno od sproščanja. Dejansko pa s tem postopkom sprostiš napetosti v tiru. Temperatura se meri tako, da imajo varilske skupine v kombiju kos referenčnega tira. V glavo tira je zvrtana luknja in v luknjo se da termometer, ki se tesno prilagaja v izvrtino. Prvo kar se naredi ko se pride na lokacijo je, da se da referenčni kos tira v okolico kjer se bo varilo. Počaka se, da termometer opravi svoje. Obstajajo tudi magnetni termometri, ki se ga prpopa na tir, ki se bo varil. teh termometrov se fantje izogibajo.
najed01
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 18.10.2018 12:30

aha..., :D :D :D
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 18.10.2018 15:18

Ha ! :D
Kako ste pa prišli na idealno vrednost 22,5 °C ? Je to srednja vrednost nihanja temteratur skozi letno obdobje pri nas?
Na vsake koliko pa delate tele "sproščujoče" vare?
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 18.10.2018 19:19

Ta ekzaktnost je tudi mene presenetila. Na terenu meriti na 0,5°C natančno in to še pri tako grobi zadevi, kot je železnica??? :o :o Zanimivo, ni kaj...

Ali to pomeni, da je v bolj vročih krajih ta "vgradna temperatura" višja v bolj mrzlih pa nižja?

Ko rečeš, da "se zveže", predvidevam, da to pomeni, da se ga pripne na pragove? Torej je z natezno napravo napet in se ga pripne na pragove in ostane v tem stanju? Potem pa samo korigirate napenjanje glede na zunanjo temperaturo?

Kako pa izgleda ta naprava za natezanje tirov? Malo sem "firbčen"...
Ali ga na eni strani zavarite in potem na drugi strani napenjate?
Kako ga napenjate v krivinah?
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a najed01 » 18.10.2018 22:22

Zvezati pomeni, da je tir v podložni plošči in da ga fiksiraš s pritrdilno opremo. Pred sproščanjen ga moraš nujno razvezat.
22,5C je neka srednja vrednost, ki se lahko pričakuje pri nas.
https://youtu.be/I8EZ6pEAyLc
Tako pa zgleda tenzor in sproščanje.
najed01
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a najed01 » 18.10.2018 22:38

V radijih se ne sprošča. Delo planiraš tako, da sproščaš v premi in ko je tir v podložni plošči je itak voden-usmerjen. Pragovi so zaščiteni s kapami tako da se ne premikajo. Drugeč pa tir je zelo flekisiblna zadeva. Že na dolžini 5tih metrov kr fajn opleta. Tisto merjenje (na klipu) ko prideta tira skupaj je potrebna rega za varjenje.
najed01
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 19.10.2018 11:37

To pa ne razumem. S tirom se tudi na krivinah nekaj dogaja, če je zunanja temperatura zelo visoka. In tam kar preskočite to proceduro?
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a najed01 » 19.10.2018 11:57

grega09 napisal/-a:To pa ne razumem. S tirom se tudi na krivinah nekaj dogaja, če je zunanja temperatura zelo visoka. In tam kar preskočite to proceduro?

Saj če nateguješ v premi se to tudi na radiju pozna. V krivini se vgradijo vodilni valjčki, ki usmerjajo tir. Ko se nateguje-sprošča se to pozna na kompletnem zavarovanem odseku. lažje je sproščat v premi, kot v radiju-krivini.
najed01
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 19.10.2018 12:11

Da. Ok. Zdaj razumem. Vi vlečete samo na ravnem delu in s tem potegnete za sabo tudi krivino, ki je pripojena na ravni del.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 19.10.2018 13:26

uf :roll: :roll: :roll: , dobri ste... :D :D :D
ja hudo je razumeti sistem, če ne poznaš res vseh detajlov, pihdarij..., ja ste jacsoni :D :D
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a najed01 » 19.10.2018 13:43

Tako nekako. Seveda se sprošča tudi v radijih. Recimo pri radiju r800m lahko komot delas sprostilni var na sredini, ker je velik r. Ni pa to pogosto.
Zanimivost. Če sproščaš brez tenzorjev se pravi da čakaš primerno temperaturo se pošlje delavca da hodi ob tiru in z 4kg težkim lesenim ali plastičnim batom na vsak drugi korak iz vodoravnega položaja s prostim padom udari po glavi tirnice. Ce se postaviš na konec in opazuješ prav vidiš kako se tirnica razteza-leze. In temperatura v tirnici je lahko poleti tudi 55-60C.
najed01
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov