STROJNISTVO.com • Poglej temo - Barvanje različnih konstrukcij

Barvanje različnih konstrukcij

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Barvanje različnih konstrukcij

OdgovorNapisal/-a Abarth1 » 16.11.2018 11:24

Pozdravljeni.

Zanima me, katera barva je nekako najbolj obstojna pri razlicnih jeklenih konstrukcijah. Sam sem nazadnje barval kar z barvo iz merkurja, za osnovno barvo sem pa dal metal primer in se mi zdi, da barva ni tako obstojna. Barvam s pištolo na stisnjen zrak za barvanje.

Na internetu sem opazil tudi naslednjo barvo :
http://www.kupibarve.si/hammerite-prod/ ... -za-kovino

Zanima me, če ima kdo izkušnje s to barvo ? Namreč kolikor vidim za to barvo ni potrebna temeljna barva ampak jo lahko nanesemo kar direktno na kovino.

Hvala za odgovor.

Lp
Abarth1
Pripravnik
Pripravnik

Re: Barvanje različnih konstrukcij

OdgovorNapisal/-a acme12 » 16.11.2018 17:18

Nisem kak ekspert glede barv, zato jemlji moj nasvet bolj informativne narave. Kakor jaz vem, so bolj resne barve na dvokomponentni bazi. Dobra protikorozijska zaščita je 2k epoksi temeljni premaz in pokrivni sloj UV obstojen 2k poliuretan. Če rabiš za manjšo stvar je nabava takega sistema stroškovno neupravičena, saj boš imel na koncu en kup na 3/4 polnih piksen, ki ti bodo šle po 2 letih v maloro. Barva pa je draga. Pa tudi teh barv v Merkurju nimajo. Se jih pa da večino dobiti v Mavrici, po predhodnem naročilu seveda. Najbrž take barve ne moreš vrnit, če se žena premisli glede barvnega odtenka.

Pred kratkim sem uporabljal Syntol temeljno in pokrivno barvo pa imam občutek, da je za rang boljša od Tesarola in njemu podobnih barv, mogoče zaradi višje cene :). Bo pa čas pokazal svoje.

Izogibaj se hitrosušečih nitro barv.

Kakih konkretnih nasvetov pri trgovcih še nisem dobil, saj so mi vedno ponujali le Tesarol. Če rabiš kaj specifičnega je najbolje, če se obrneš na tehnično službo proizvajalcev. Pri Colorju so mi že parkrat prijazno svetovali.

Aja. Kvalitetna priprava obdelovanca je glavni pogoj za dobro protikorozijsko zaščito.
Zadnjič spremenil acme12, dne 16.11.2018 18:13, skupaj popravljeno 1 krat.
M.
acme12
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 16.11.2018 17:36

Upam da ne bom napisal kake neumnosti, toda: primerjava Syntol proti Tesarol je, da je Tesarol brezupno zastarel, saj je star 50 - 60 let. To je krhek premaz ki se začne zelo kmalu luščiti (ravno zato ker je krhek), medtem ko je Syntol bolj elastičen. v Colorju so mi takrat pojasnjevali, da zato ker je tu pigment precej drobnejši. Še drobnejši je pa Mixtol (ali kako že ... , ki naj bi že bil skorajda primerljiv z avtolaki.) Hmm, zdi se mi, da sem falil izraz.

Za konstrukcije sem nekoč uporabljal večinoma Rezistol od Heliosa, še boljši je Agrohel. Gre za problem sončne svetlobe, ki vsebuje tudi UV. Takrat Tesaroli popolnoma odpovedo. (Pa saj na Tesarole nobeden resen ne računa že zdavnaj več :roll: )

In da se vrnem nazaj k osnovam: čisto prvo je brezhibna priprava površine. Peskanje, brušenje, ... če tega ni, npr. nekoč ko sem bil še mulec, sem razžagal pesjak iz kvadratnih 40 x 40 cevi, nagriženo tako da ravnokar ni luknja presvetila skozi. Iz njih sem naredil brajdo, premazal vse skupaj s Ferrosanom, da mi je rjo pretvoril v fosfat, (pazi, za to potrebuješ en cel dan suhega sončnega vremena :wink: ), ter na koncu premazal z navadno Kropan celuloidno (nitro) barvo, od Color Medvode (upam da je bilo tako). Še danes, od leta 1987, ni na njej enega samega sledu korozije! Šolski primer.

Kakorkoli, danes sem na tujih sredstvih, bistvo pri vsem skupaj pa je - stoprocentna priprava površine. Če imaš to - bo tudi navaden šmir držal. Čudežev pač ni. :roll:
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a acme12 » 16.11.2018 18:30

Demz, samo majhno korekcijo na tvoj zapis si drznem napisat. Če bo šmir zdržal, bo to čudež enakovreden tistemu iz Međugorja. :lol: Čudeži torej so.
M.
acme12
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 16.11.2018 20:31

:D Potem pa ... kakšen je pa tvoj recept? :D
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a romi » 22.11.2018 16:40

Dobra kombinacija je Epolor za osnovni premaz, pokrivni pa Agrohel 2K pur. Včasih ko sem popravljal šasije pa je bila kombinacija naslednja: najprej razredčen Mobihel primer ki je šel v vse špranje, nato Rezistol, za konec pa spet Agrohel. Seveda sem zadevo prej temeljito speskal, zadeva zanesljivo drži par let.
romi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 22.11.2018 21:40

Kaj naredim jaz za domače fušanje:

Če je plehovje kolikortoliko čisto in suho:
1. V grobem odstranim rjo in površinski prah (prekrtačim)
2. Odbrusim čimveč rje.
3. Kislinski tretma s ferosanom
4. Premažem s Helios Mobihel primerjem (glih tega mamo v garaži na lagerju)
5. (opcijsko) še s kakšnim sprejem nanesem kakšno lepo barvo.

Načelno je zaenkrat z vsemi temi "projekti" vse v redu.

Vsaj jaz sem mnenja da ima NAJVEČJO utež le predpriprava. Stvar spedenaš do te mere, da čimveč "bolanega" odbrusiš ali celo odrežeš če je res hudo.

4 leta nazaj sem barval ograjo kjer je rja po vsakem barvanju takoj pogledala ven (mazalo se je povrh). Ko sem se je jaz lotil, sem si vzel čas, tisto lepo prebrusil (rjo in vse stare fuš sloje barve), premazal s ferosanom, nato pa z nitro temeljno barvo (EGALIN se mi zdi) packal povrh. Toktok po lesu zaenkrat vse lepo brez pikice rje. Če bi samo mazal povrh bi v roku pol leta spet rja grizla na površje.

Ne verjemi vsemu, kar piše na internetu. (France Prešern, 1845)
Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 23.11.2018 6:13

Ja, to je to.
Rja je avtokatalitični proces. Če tega ne ustaviš - nisi nič naredil. Zato pa - brušenje,peskanje, jaz uporabljam tudi Ferrosan. Toda za delo s Ferrosanom potrebuješ suho vreme brez zračne vlage,vsaj 8 ur, da se zadeva posuši. Od tu naprej sploh ne rabiš temeljne barve, ker je že ta fosfatna prevleka temelj.

Namesto Ferrosana bi bilo fino spoznati kaj bolj spretnega ...
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Abarth1 » 23.11.2018 8:42

romi napisal/-a:Dobra kombinacija je Epolor za osnovni premaz, pokrivni pa Agrohel 2K pur. Včasih ko sem popravljal šasije pa je bila kombinacija naslednja: najprej razredčen Mobihel primer ki je šel v vse špranje, nato Rezistol, za konec pa spet Agrohel. Seveda sem zadevo prej temeljito speskal, zadeva zanesljivo drži par let.

Hvala za odgovore vsem. Me pa še zanima kje kupujete Agrohel? Na internegu nisem nikjer zasledil da bi prodajali manjše količine.

Lp
Abarth1
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 23.11.2018 9:12

Demz napisal/-a:
Namesto Ferrosana bi bilo fino spoznati kaj bolj spretnega ...

Würth rust converter (pretvornik rje). Deluje podobno, le lažje se nanaša pa bolje opravi.

Drag kot Safrane ampak se ga zelo malo porabi glede na premazano kvadraturo. Vseeno ga je škoda za male prčkarije.

Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 23.11.2018 14:49

Hvala. Zna biti da ga imam celo doma nekje v regalu ( :-? ), pa ga nisem nikoli sprobal.
Aja, spomnim se nekega izdelka od firme "Regeneracija Lesce", ki ga tudi nisem sprobal. Ferrosan pač kupiš za vsakim vogalom ... :lol:
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a romi » 23.11.2018 15:41

Vse barve(Agrohel, Epolor, Rezistol) kupujem v Mavrici na Vrhniki, znajo tudi svetovati in zmešajo katerokoli nianso po RAL brez predhodnega naročila.
romi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a romi » 23.11.2018 15:44

Pozabil se še tole, namesto Ferosana uporabljam Chelade, sicer je drag vendar ni primerjave v učinku: http://trgovina.evt.si/si/izdelek/470/c ... vorbo-rje/
romi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 23.11.2018 17:00

Demz napisal/-a:Ferrosan pač kupiš za vsakim vogalom ... :lol:

To je pa že skorajda AKSIOM :D vsaka vaška štacuna ga ima na lagerju..

Čudno da ga na petrolu ne prodajajo. Saj so bencinske že bolj ko ne supermarketu podobne.

Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a borisk » 24.11.2018 21:17

Duroplast napisal/-a:Čudno da ga na petrolu ne prodajajo. Saj so bencinske že bolj ko ne supermarketu podobne.

bi rekel da ga dobiš kje, sem zadnjič prebral da je v lanskem letu petrol imel 500 mio prometa na špeceriji. :o :o
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov