STROJNISTVO.com • Poglej temo - Varjenje poboljšanega jekla

Varjenje poboljšanega jekla

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Re: Varjenje poboljšanega jekla

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 23.11.2018 15:39

Zlomljeno mesto je bilo obremenjeno:
1. Z aksialno silo, ker se je zobniček pri vklopu zaletel v vskočnik in še z aksialno silo, ki se je pojavila zaradi obodne sile in vijačnih utorov, ko je zobniček vrtel motorno gred pri zagonu.
2.Z upogibnim momentom zaradi obodne sile.
Če je jedro mehko, bi v oba zlomljena dela izvrtal in fino postružil kakih 15mm globoko luknjo 1.5 do 2mm manjšega premera, kot je premer utora za vskočnik. Preostali zlomljeni površini čelno ne bi obdelal. Izdelal bi poboljšano pušo debeline stene 2.5mm in dolžine in premera, da bo šla na trdo v zlomljena dela, naboljše na koncu zalepiti z Loctite 603. Puša bi imela še luknjo za vijak. Da bo zlomljena dela tiščalo skupaj, bi jih stisnil s kvalitetnim vijakom trdnostnega razreda več kot 8.8 (jaz imam doma M6-12.9, vendar so žal dolgi samo 30mm). Vijak bi uvil v jedro gredi, ki se drži rotorja, v njo je treba vrezati navoj, v kratki zlomljeni del pa luknjo za steblo. Vskupaj pa potem močno priviti in zavarovati z Loctite 243. Na zunaj tako spojen del ne bi kazal poškodbe. Seveda je na skici treba preveriti ustreznost prej omenjenih dimenzij.
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 23.11.2018 16:14

malo pametujem...
da bi bile aksialne sile tako velike, da bi odtrgale ta štrcelj, malo dvomim, pojavljala se je radialna obremenitev zaradi zlomljenega zoba, če posebno takrat, ko je motor "zalaufal" in je "sekal nazaj po riclu", dokler je bil v vprijemu z vstrajnikom, ampak hebiga to so ugibanja...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bpod » 23.11.2018 16:36

Obremenitev, ki je povzročila ta lom je posledica polomljenih zob na vencu, vse ostalo so obremenitve, ki so krepko pod mejo preobremenitve te gredi.
Lepljeni spoj tega ne bo zdržal, ker je tu močna sunkovita obremenitev, ko zaganjač starta. Verjamem, da bi zdržal nekaj deset zagonov, potem pa bi vse skupaj popustilo.
Meni se zdi najboljša ideja popravilo s tornim varjenjem, samo izvajalca moram najti.
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 23.11.2018 16:56

bpod,

sem te, pa še koga dvignil s tem tornim "švajsanjem", pazi ni to še vse... :D :D
stružnica pa malo občutka..., jasno prej probat na dveh štangah..., ne bo šlo iz prve, malo spremljati režime: vrtljaje, barvo cone gretja (verjetno bo potrebna kašna rmena...), pritisk na koncu... in to je to..., po varjenju test z macolo...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 23.11.2018 18:39

Pozdravljeni strojniki in tisti ki sanjajo da bodo nekoč postali strojniki :lol:
Jaz sicer spadam med te druge in bom o sebi napisal kaj več ob drugi priložnosti.

Imel sem podoben problem pri odmičenem disku kmetijskega mulčerja. Časa ni bilo za kompletno obnovo in sem začasno naredil naslednje:
Na stružnici sem zvrtal luknje v oba kosa premera približno 1/2 premera gredi in globine približno premera gredi, naredil navoje in zavil ustrezen vijak ( 8.8 ). Nato sem (po predhodnem ročnem brusenju V utora), v stružnici zavaril z TIG-om in inox dodanim materijalom. Takoj po koncanem varjenju (dokler je še rdeče) sem z rahlim vrtenjem v stružnici preveril soosnost in "malo" "popravil" s kladivom !!

Drzalo je dobrih 30 ur zelo obremenjenega mulčanja s sunkovitimi obremenitvami !!
Ko pa naslednjič poči bom pa "zdrejal" novo "osovino" :P
Po tem takem bi "anlaser" mogoče zdržal tudi nekaj časa.
l.p.
Zadnjič spremenil Deutz, dne 24.11.2018 17:52, skupaj popravljeno 1 krat.
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bpod » 24.11.2018 10:03

vili napisal/-a:bpod,

sem te, pa še koga dvignil s tem tornim "švajsanjem", pazi ni to še vse... :D :D
stružnica pa malo občutka..., jasno prej probat na dveh štangah..., ne bo šlo iz prve, malo spremljati režime: vrtljaje, barvo cone gretja (verjetno bo potrebna kašna rmena...), pritisk na koncu... in to je to..., po varjenju test z macolo...

Ta postopek teoretično kar dobro poznam, priznam pa, da se v tem primeru nisem spomnil nanj. Je pa za tole popravilo dobesedno idealen postopek in, če bi bil pravilno izveden, bi bila trdnost enaka ali boljša od originalnega stanja. Sicer pa dvomim, da bom našel koga, ki bo pripravljen za takšen eksperiment tako, da bo najbrž treba variti po bolj poznanih postopkih.
Ko omenjaš način izvedbe... Kosa je potrebno tiščati skupaj ves čas z enako silo do belega žara in počakati, da brada sega npr. v tem primeru kakšnih 5mm nad osnovni premer, da je spoj na osnovnem primeru dovolj homogen, sicer pride do zareznega učinka in zadeva ne bi bila trajna.
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 24.11.2018 10:47

sprovociral sem malo temo, ja za to moraš dobiti kakega starega intuziasta, da bi se malo poigral s tem, ja smo pred desetletji gredi - štrcljev rotorjev, so nam odletavali - pokali "zategovalnih mototrjev " amerikanerja" na TOS r100, bilo jih je šest, to je bila češka vrhunska revolverska :D stružnica tudi talilno varili, ampak je bilo bolj tako tako..., držalo je par mesecev, potem smo pa dali gor ročni amerikaner, hebiga..., korak nazaj... :-? :(
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 24.11.2018 12:21

Postopek,ki sem ga predlagal ni lepljen spoj.
Loctite ni potreben, če bo spoj med pušo in obdelano luknjo narejen kot tesen prileg. Lepilo je kot potuha, če vam tesen prileg ne bi uspel in predstavlja lepilo kot polnilo, ne lepilo. Tudi vijaka ni treba varovati proti odvitju z Loctite, lahko ga zavarujete na množico drugih načinov. Pušo bi naredili iz kakšnega kvalitetnega vijaka, sornika, najbolj trden material bo telo natičnega cevnega ključa, tudi kitajskega.
Tudi po tornem varjenju bo treba obdelati zlomljeno mesto, vsaj utor za vskočnik, kjer je mesto z idealnim zareznim učinkom ravno na zvarjenem mestu, tudi nimam občutka, koliko centrična bosta oba dela po varjenju.
Kot primerjava: za spajanje s pušo in vijakom bi porabili 10% časa, ki smo ga mi porabili za popravilo zobnika na rotorju žage.
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 24.11.2018 14:17

čiro:
gre po tvoji varianti, zakaj ne, ta del, ki je odletel je obtežen samo na upogib in strig je pa potrebno zadevo posneti in malo zrisati, preveriti mere, da se ti kje ne "zaletava"...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 24.11.2018 17:50

vili napisal/-a:bpod,

V domači varijanti bi to bilo podobno temu:

https://www.youtube.com/watch?v=gahrN1tNDkM

Je pa problem ker se bo gred skrajšala !?!? 1mm..hm mogoče OK... če pa je več ???
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 24.11.2018 18:34

deutz; ja točno to sem imel v mislih..., to krajšanje prej na probah ugotoviš...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 24.11.2018 19:16

vili napisal/-a:deutz; ja točno to sem imel v mislih..., to krajšanje prej na probah ugotoviš...

Bo treba kr nekaj kW in dobro stisnit da se v kratkem času segreje in raztopi poln profil 15mm.
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 24.11.2018 21:57

fi15, mora iti s kakšno tnp-160-ko, brez problema... :D, nekih hudih kW res nebo potrebnih, šala mala... :lol:
imeti mora dovolj natančno vrtalno glavo, v kolo na konjičku pa vtakne še kos štila od metle in pritisne na koncu... :lol:, saj to ni nič drugega kot kovaško varjenje, le da tu toploto ustvari trenje, pri kovaškem pa "feldšmitna", kje je problem..., nikoli nisem na lojtrnem vozu videl, da bi počil obroč kolesa, kovači so znali, če pa med vrtenjem malo razmakneš in ščepec boraxa, bi pa znalo biti še bolje..., kaj vem no...

je imela "mostovna" pred desetletji obžigalni stroj za varjenje tirnic, sem imel priložnost videti, stroj je stisnil tirnici, jih razmaknil, da je med stikoma odletela nečistoča - oksidi in to je parkrat ponovil, na kocu pa stisnil in "zašvajsal"..., pred deset leti je prišla mostovna "kao" v Kočevje in crknila..., to je pa že druga zgodba..., zdaj imajo v njej pa "logistiko" štumfe in krokse..., delajo u nulo...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 25.11.2018 11:16

Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 25.11.2018 15:33

Narišite skico z merami okoli zlomljenega dela.
Se bojim,da ne bo prostora za pušo. Bo potrebno narediti poseben prilagodni vijak, ki bo nadomestil pušo. V os proti rotorju bi uvili ta vijak- implantant. Nanj bi zabili zlomljen konček in stisnili z matico na koncu zlomljenega dela. Bom narisal, ko pridem domov.
V ĐĐ niso naredili ogrodja M84 s počenimi zvari, kot je bil sramotni primer pri naših Patrijah zvarjenih kakih 20 let pozneje, mislim da v Gorenju.
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 21 gostov