STROJNISTVO.com • Poglej temo - Življenska doba varilne maske

Življenska doba varilne maske

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Re: Življenska doba varilne maske

OdgovorNapisal/-a Demz » 1.2.2019 21:11

Kaj res? Vse sorte sem razmišljal, kaj bi moral takrat narediti.

Jasno je bilo, da je pes zastrupljen. S čim pa ... ???

Šele čez kakšno leto je prišel prijatelj ven z idejo, da je pa morda antifriz ... sosed je namreč popravljal avtomobilske kilerje in je imel tega vse polno v posodah. Ideja mi je bila takoj logična, saj je glikol sladek.

Da se pa s šnopcem zdravi ... :D , Bravo! Vendarle nekaj pozitivnega ... :lol:
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 1.2.2019 21:21

Duroplast napisal/-a:
Sem te prehitel :D :P :wink:

..si, priznam !! :roll: :lol:

Spomnem se da so zdravniki zahtevali (ne vem pa če je to bil kakšen hec) da prinesemo žganja ker da jim primanjkuje etanola.... ali pa so mislili za sebe.. :D :D
Zadnjič spremenil Deutz, dne 1.2.2019 23:13, skupaj popravljeno 1 krat.
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 1.2.2019 21:33

Deutz napisal/-a:
Duroplast napisal/-a:
Sem te prehitel :D :P :wink:

..si priznam !! :roll: :lol:

Spomnem se da so zdravniki zahtevali (ne vem pa če je to bil kakšen hec) da prinesemo žganja ker da jim primanjkuje etanola.... ali pa so mislili za sebe.. :D :D

Haha :D si predstavljam, kako je to moralo izgledat.

Rakija nam je lijek za sve bolove. :wink:

Ne verjemi vsemu, kar piše na internetu. (France Prešern, 1845)
Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 2.2.2019 7:20

Ha ha, nima nobene veze z varilnimi maskami, s šnopcem pa ima. :lol:
Iz Črne Gore nazaj smo se ustavili v kampu v vasi Plužine. Možakar, gazda, že nakresan kot zmaj, je prišel k nam in za dobrodošlico prinesel s seboj flašo šnopca. Močno kot tristo hudičev :lol: ! Žena je počakala da je potem odšel, ter zabrisala tisti šnopc tja v travo ... meni se je zdelo, točno sem videl, da se je pokadilo iz nje. :lol: :lol: :lol:

Če pa tisto ne pozdravi vseh tegob na tem svetu ... :lol:
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 2.2.2019 10:37

An ni nobenga žičkarja na forumu da bi nam mal razložu okoli teh kristalov v filtru.Ali imajo rok trajanja ali ne?
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 2.2.2019 10:47

KOUTER napisal/-a:An ni nobenga žičkarja na forumu da bi nam mal razložu okoli teh kristalov v filtru.Ali imajo rok trajanja ali ne?

Tekoči kristali nimajo roka trajanja. Elektronika pa lahko s časom gre rakom žvižgat. Običajno se problemi začneo z baterijami/ oksidacijo kontaktov/ defektnimi kondenzatorji / ... v glavnem problemi z elementi in kontakti na PCB-ju.

Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 2.2.2019 10:53

Se pravi ,če maska zatemni pravočasno in tudi izklopi je maska ok. in ne more škoditi očem tudi po 15letih?
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 2.2.2019 10:56

KOUTER napisal/-a:Se pravi ,če maska zatemni pravočasno in tudi izklopi je maska ok. in ne more škoditi očem tudi po 15letih?

Če ni bilo mehanske poškodbe LC panela, definitivno.

Nagradno vprašanje se glasi:

Kako ugotoviti ali preklaplja dovolj hitro?

Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 2.2.2019 11:05

To ti pa oči zvečer povejo če cel dan heftaš. :-?
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 2.2.2019 15:45

Se strinjam. Zadevo občutiš sam.
Meni so se fantje enostavno uprli, ko sem privlekel neke maske (ne bi povedal proizvajalca) v delavnico ... prejšnje od Lansec-a so počasi umirale ... (firma šla v cegrunt), torej zadnji dve maski ki sem ju nabavil in so se fantje začeli upirat, sem nesel na servis, so nekaj lotali ... nazadnje sem vse skupaj vrgel v kontejner.

Oči so za vedno. Tu ni nobenih bližnjic. Raje dam 2 jurja za oči (pošteno masko), kot pa da bi še kdaj eksperimentiral z maskami.

Upam da se razume, kaj govorim.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 2.2.2019 16:04

S tem se pa zelo strinjam.

Kaj pa Balder? Izkušnje?
Sam sem sicer zadovoljen glede filtra, imam pa eno slabo izkušnjo s podporo. Imel sem probleme z vijakom in matico, s katerima nastaviš trdoto dviga in spusta maske. Mi je požrlo plastični navoj in to znotraj garancije. Pa niso hoteli slišati o menjavi. Sem si potem naredil sam in tako, da bo za vedno.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 2.2.2019 16:14

Ja ... balder. :-?
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a reber » 2.2.2019 17:33

Demz napisal/-a:Marš !

Če ne bodo na hitro odstranili teh oglasov vsenaokoli po ekranu, se bom odstranil ! :evil:
Saj to ni res!

Enako... SPAM ... MARŠ, požeruhi požrešni, a ste obubožal al pa hočte še več.

Kar se tiče maske je pa takole:

UV in IR filter je pasivne sorte in se ne postara.

LCD filter praviloma ne izgubi na hitrosti, če je primerne kvalitete, mogoče kakšna poceni maska zna crknit po nekem obdobju. Tehnologija je danes na tem področju že dovolj dovršena, da lahko pričakujemo dolgo življensko dobo. Če so baterije, jih je običajno možno zamenjat, lahko je tudi kombinacija PV celic, da se napaja iz svetlobe... poraba LCD pa je zelo majčkena, več porabi krmilna elektronika s senzorji.

Nikjer še nisem zasledil, da bi masko menjali, če na videz normalno dela, zato niti nisem iskal, če obstajajo kakšni načini testiranja in kako naj bi testiranje potekalo. Glede na ceno mask in dejstvo da se maska tudi obrabi mehansko, je za profije vse skupaj potrošni material. Bolj je na mestu vprašanje o življenski dobi za nas hobiste in za domače varilce, ki švasamo za lastne potrebe, ker maske ne bomo obrabili in uničili kar tako hitro in lahko traja dolga leta da se to zgodi, zaradi premalo uporabe.

Hitrost zatemnjevanja bi lahko dokaj preprosto pomeril, obenem bi zaznal še čas prisotnosti še nezatemnjene svetlobe, no, to je zakasnitev, ki nastane zaradi lastnosti senzorjev svetlobe, elektronike in samega LCD.

Še malo opisa:
https://www.eweld.com.au/blogs/news/707 ... ening-work
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Bled

OdgovorNapisal/-a Demz » 2.2.2019 20:59

Bom poizkusil opisati mojo izkušnjo. Ko sem kupoval prvega TIG-a, v Iskri, mi je ponujal Optrelovo avtomatsko masko - da jo moram obvezno imeti. Nisem imel denarja ... eh, bom že kdaj v prihodnosti.
Potem mi je aparat nekaj crknil in Igor iz Iskre je prišel popravit zadevo, bil je petek in je rekel: "Tule ti pustim mojo masko, da boš videl kaj to pomeni. Ampak obljubi mi, da mi jo v ponedeljek vrneš." To je bilo 90. leta.
"Pa - neee, ne rabim, ..."
"Vzemi ! Zares. Samo nazaj mi jo vrni v ponedeljek!"

Potem sem delal ... prej sem pošvasal v 4 urah tri korita, sedaj pa deset ! :o
V ponedeljek sem nesel masko nazaj v Lj in kupil svojo. :D

Kasneje je zadeva seveda rastla, ponudniki mask z njo, zadnjih 15 let po raznih pripetijah sem ostal izključno na Speedglas-u. So maske, ki enostavno ne zapirajo dovolj hitro, fantje so se mi uprli, zahtevali nekaj drugega, ... tu ni kaj več razmišljat.

Pri Speedglas-u ni nobenih težav dobiti kopletni naglavni komat, posamezno v bistvu vsak detajl če hočeš, s tisto švic - krpico vred. Edina skrb so tiste Li baterije in to je to.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jan.23 » 2.2.2019 22:57

Igor... sem ga pred kratkim srečal, ko me je ogovoril, sem ga po glasu prepoznal. On je bil sposoben peku prodati varilni aparat , Demz pa ne bi tebi ene maske. Sva šla na pijačo,... ima še vso "varilsko sceno" pod kontrolo.
Lep pozdrav, Janez
jan.23
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 5 gostov