STROJNISTVO.com • Poglej temo - List krožne žage

List krožne žage

Tehnologija in ekonomija obdelave, predelave...

Moderator: -M-

List krožne žage

OdgovorNapisal/-a masinist » 20.2.2019 13:02

Prosil bi če ima kdo kakšno tabelo za izbiro primernega lista krožne žage za kovino. Premer je 315mm, vrtlajev pa je 40/min.
Žagal bom predvsem polni ploščati material (svetlo vlečeno jeklo) pa tudi kaj inoxa.
Kje pa nabavljate te liste in kje jih ponovno ostrite?

lp, masinist
masinist
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: List krožne žage

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 20.2.2019 19:30

Kaj pa moč žage ? :D

V bistvu so običajno meja/kriterij (kot pri flexarcah) obrati na minuto, ki jih lahko doseže "šajba". Na podlagi tega naj bi se izbiralo list. Večji premer ni pametno montirat na žago, ki je delana za manjše saj je dosegajo višje vrtilne hitrosti (ker obodna v = omega * r ) posledice pa znajo biti ob resnem pretiravanju grde.

Če list ustreza tem kriterijem, je primeren.

Ali si mislil na kaj drugega? Če je list primeren za material? To navadno določi proizvajalec.
Na primer: https://www.saegeblatt-shop.de/produkte ... stahl.html

Ne verjemi vsemu, kar piše na internetu. (France Prešern, 1845)
Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a masinist » 20.2.2019 21:09

Predvsem sem mislil ozobje oz. katero število zob izbrati?

lp, masinist
masinist
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kenny » 20.2.2019 23:19

Ko sem kupil rabljeno žago sem dobil zraven liste od kovinosa (je bila prav gravura gor), prav tako sem jih dal enkrat nabrusit tja. Bi bilo za vprašat. Za polno rabiš redkejše ozobljenje. Poročaj kaj boš dobil, ker moram tudi sam kupiti še list ali dva.

seveda gre gor hss list, za inox je boljši s prevleko, ga pa hitro uničiš če boš rezal kaj trdega.
kenny
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 21.2.2019 8:40

rezalne hitrosti so funkcija rezalnega materiala (oj, hss, kt, keramoka, diamant..., iz česa je orodje), materiala, ki ga režeš in načina obdelave, struženje, frezanje, vrtanje, rezanje navojev, tudi žaganje, hljenje da/ne, glede na to in na premer orodja ali obdelovanca pa izračunaš vrtilno hitrost: vrtljaje / min..., problem pri rezanju je toplota in s tem temperetatura - "popuščanje" - padec trdote orodja, ki zhebe orodje..., malo brzvezne teorije...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a masinist » 21.2.2019 11:31

Amapk žaga ima fiksne vrtjaje 40/min, tako da nimaš možnosti spreminjati.
Vse kar lahko spreminjaš je žagin list (material lista in ozobje), ki ga izbereš glede na glavnino materiala ki ga režeš.
Sem našel na strani od proizvjalca Starke njihov katalog in tehnične informacije.
http://www.starktools.com/en/catalogues
masinist
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 21.2.2019 11:46

glej, napisal sem malo teorije, kje pa si s parametri (orodje, material, ki ga boš rezal, vrtljaji..., bla bla...) pa pojma nimam, to boš vedel ti, pa se malo poigraj z računanjem (srednješolska matematika, nič strašnega...), pa kak katalog v roke ali priročnik...

no na strani imaš o žaganju čisto vse, rezalne hitrosti, podajanja na zob..., torej, kje je problem..., ga ni..., malo premeči enačbe... in boš videl ali so tisti tvoji vrtljaji v redu...

se mi pa ne lušta nič računat..., daj sam..., nauči se...

no pri 40 min-1 boš imel na premeru 300 mm cca 40 m/min..., bo šlo..., hebo vas strojnike, vse ste prešpricali..., zdaj je pa kap... :evil:
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Stenni » 21.2.2019 18:59

Za prodajo in brušenje: https://ostri.si/
Stenni
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Proizvodno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov