STROJNISTVO.com • Poglej temo - Novo krmiljenje DC motorja

Novo krmiljenje DC motorja

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Novo krmiljenje DC motorja

OdgovorNapisal/-a Polimeris » 25.2.2019 16:57

Zamenjal bi elektroniko za krmiljenje enosmernega motorja pa bi prosil za malo pomoči. Pozna kdo koga, ki bi mi tole lahko dobavil in zmontiral, kot se spodobi. V mislih imam, če dela to kdo od vas ali pozna koga s tega foha. Zadetkov z gugla ne potrebujem, tja znam pogledati sam.

Cela zgodba je taka. Obstoječa elektronika zaenkrat deluje povsem OK, je pa reč stara že enih 15 let najmanj, če ne še kakšne desetke zraven. Kot se vidi na spodnji sliki, je vse še na kartice s čipi, uporčki in ostalo zastarelo kramo. Ker me je že vnaprej groza, ko pomislim kakšen cirkus bo, če kaj crkna, bi najraje vse skupaj zamenjal, dokler še deluje. Ker je tole daleč od mojega foha me lahko vsak banderaš nategne kolikor mu paše. Zato bi raje dobil koga ali firmo preko proporočila tu na forumu.

Prilagam še slikce:

Slika

Slika

Slika

Hvala in lep pozdrav,
Uroš
Polimeris
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Novo krmiljenje DC motorja

OdgovorNapisal/-a jerjur » 26.2.2019 7:17

Zdravo Uroš,
A tole še deluje?

Pozdrav Jure
Avtomatika je zakon
jerjur
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Polimeris » 26.2.2019 9:11

Deluje že samo pri meni približno deset let po 16 ur na dan.
Polimeris
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a najed01 » 26.2.2019 13:03

Da ne lepim linkov iz googla...
Jereb Elektronika bi znal bit pravi naslov.
Lp
najed01
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a 934692 » 26.2.2019 20:34

Moj nasvet.

Ne diraj pa spreminjaj kaj dokler deluje. Tako kot je sedaj nebo nikoli več. Samo slabše.
934692
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Polimeris » 27.2.2019 11:33

934692 napisal/-a:Moj nasvet.

Ne diraj pa spreminjaj kaj dokler deluje. Tako kot je sedaj nebo nikoli več. Samo slabše.

Ne spreminjam, ker bi me veselilo, ampak bi šel bolj mirno spat, če bi imel namesto zdajšnje elektronike zmontirano nekaj novega, predvsem pa standardiziranega in dobavljivega v primeru, da crkne.
Polimeris
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jerjur » 27.2.2019 12:52

Kar vem edino ABB še to proizvaja.
Avtomatika je zakon
jerjur
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a niki » 27.2.2019 23:08

Zdravo,
Tudi Parker ima v ponudbi pogone za DC motorje. Sam imam veliko izkušenj z DC motorji in njihovimi pogoni na enakih aplikacijah (ekstrudorji).
Kot so že predhodniki omenili predlagam, da pustite tako kot je sedaj in ne predelujete krmilja po nepotrebnem, saj tako najboljše deluje in tudi bo še lep čas. V večini primerov prej odpove motor. Slabe izkušnje sem imel do sedaj samo z Lenze analognimi pogoni.
Ko zadeva dokončno odpove pa zamenjajte motor za asinhronskega 3 faznega (v večini primerov zadostuje od 30 do 50 % manjša moč asinhronskega motorja) katerega krmilite s frekvenčnim pretvornikom. Investicija bo v tem primeru nekoliko višja, se pa rešitev izplača na dolgi rok saj ni nobenih stroškov vzdrževanja motorja.

Imam pa odveč tudi en zelo malo rabljen regulator za 90kw motor pa vam ga lahko posodim ali prodam ko/če ga bi potrebovali.

LP
niki
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Polimeris » 28.2.2019 11:27

Niki, hvala za odgovor.

Kako pa veš, da gre za ekstrudor?? :o :o Saj ne, da bi hotel skrivati za kaj gre, ampak, da si pa iz prilepljenih fotk skužil, da gre za ekstrudor pa samo palec gor :D

Tole z menjavo motorja za asinhronskega sem hotel napraviti že kake pet let nazaj pa so me pregovorili, da je to popolna neumnost in nepotreben strošek. Tako sem ostal na DC motorju in ga dal h Penkotu v celoti obnoviti tako, da, ne bo prav hitro odpovedal, če bo vse prav.

Glede regulatorja bi pa prosil za pojasnilo za kaj pravzaprav gre? Je to mišljeno krmiljenje ali le kak del tega?

Lp, Uroš
Polimeris
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a niki » 28.2.2019 14:42

Sem že imel opravka z različnimi ekstrudorji iz Italije in imajo vsi starejši uporabljene motorje istega proizvajalca :D Tudi vreče z granulatom, plastičen zaboj in vaš nick izdajajajo s čim se ukvarjate.

Škoda, da niste že pred prenovo motorja zamenjali komplet pogonskega dela saj je bil servis drag v kolikor je bil opravljen tako kot je potrebno (ležaji, balansiranje, menjava oz. struženje komutatorja, kompletne meritve itd).
Sicer je res, da imajo DC motorji nekatere prednosti ampak pri pogonih ekstrudorjev so jih v celoti izpodrinili AC motorji. Tudi prihranek pri električni energiji ni zanemarljiv pri AC motorjih.
Ekstrudorji z DC motorji so še dobavljivi, predvsem pri proizvajalcih v Italiji saj so cenovno dostopnejši. Trenutno je najsodobnejša tehnologija "direct drive" pogon, brez vmesnega reduktorja. Uporabljen je sinhronski AC motor, ki ima na rotorju permanentne magnete. Prihranki energije so v teoriji tudi do 40%.

Regulator je element, kateri krmili motor. Na vaši sliki se nahaja desno (plošča s čipi, upori...). Ostale komponente krmilja (kontaktorji, dušilke) niso problematični in načeloma preživijo življensko dobo teh strojev. Kot sem že napisal imam slabe izkušnje samo z Lenze regulatorji, ostali proizvajalci delujejo zanesljivo in brez napak.

Predlagam, da pokličete gospoda Turka iz firme GO-TO pa vam bo znal najboljše svetovat glede vašega problema. Oni so tudi zastopnik za DC pogone Parker ( https://www.goto.si/dc-pogoni-parker/ ). Gospod se spozna tudi na pogone ekstrudorjev in vam bo znal najboljše svetovati.

LP
niki
Sodelavec
Sodelavec

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov