STROJNISTVO.com • Poglej temo - Uporaba aluminijskih plošč za orodja

Uporaba aluminijskih plošč za orodja

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Uporaba aluminijskih plošč za orodja

OdgovorNapisal/-a Bojan J. » 28.11.2005 14:15

Spoštovani

Redko, če sploh kdaj zasledim vprašanja o uporabi aluminija v proizvodnji orodij za brizganje, pihanje in prešanje plastike oz. gume. Zanima me, ali je to področje dovolj predstavljeno in zanimivo v Sloveniji. V petek, 26.11. sem se vrnil s seminarja o uporabi aluminija v orodjarstvu, kjer so bile predstavljne velike možnosti srednje in vzhodne Evrope v orodjarstvu. Ali je Slovenija pri tem izjema ali pa je strah prevelik ?
Me zanima ali ima kdo ob tem kaj dodati

Lep pozdrav

Bojan
Bojan J.
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a rmatija » 29.12.2005 7:42

Alumnijasta orodja ne vzržijo velikih serij
Imam izkušnje na tem področju
Obnese se za manjše serije ali za preizkusna orodja
Nič na svetu ni tako pravično razdeljeno kot inteligenca.
Vsak misli, da je ima dovolj![René Descartes]
rmatija
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Bojan J. » 31.12.2005 18:34

Spoštovani Matija.
Veseli me, da si že uporabljal aluminij kot orodje. Žal mi je le, da te ni navdušil.
Drugače pa lahko v aluminij orodje (seveda glede na obliko izdelka) nabrizgaš med 1 pa vse do 10 mio "šusov". Seveda ob ustrezni izbiri alu zlitine (trdota do 550 HB.
Problem nastane le pri zapiranju (kombinacija z drugo kovino) in pri uporabi steklenih vlaken (tudi orodno jeklo ni imuno na to).

LP

Bojan
Bojan J.
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Gost » 9.1.2006 9:30

Zdravo,

obstaja primejava (morda kaka slika) orodja po odbrizganem 1 000 000 kosu z orodje iz utopa?
Ok verjamem v prednost aluminija za prototipna orodja, vendar sem se vseeno skepticen pred uvajanjem al v proizvodnjo brizganja na npr. 100 t stroju pri brizganju PC ali podobno zahtevnih materialov (steklena vlakna. Ali pa morda pri brizganju na orodjih, z kakimi 5 delilnimi ravninami.
Moje mnenje: kot prototip vsekakor (ce si lahko privoscimo, oz. ce nas mocno priganja rok)
Gost

OdgovorNapisal/-a damjan » 9.1.2006 9:55

Pri nas vsa orodja za pihanje plastične embalaže izdelujemo iz aluminija, saj tam ni velikih obremenitev na orodje, čas cikla in sama izdelava orodja pa se bistveno skrajšata.
Nekajkrat smo ga uporabili tudi za orodja za brizganje, vendar le za moloserijska oz. prototipna orodja.

Ali lahko kdo navede cene Alu zlitin primernih za uporabo v orodjarstvu?
lp

damjan
damjan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Bojan J. » 9.1.2006 10:17

Uporaba alu orodij je kar dobro predstavljena na naslovu:
http://www.en.alumoulds.com/applications.asp

V primeru naknadnih vprašanj sem na voljo.

LP/ Bojan
Bojan J.
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Gost » 9.1.2006 15:40

Sem si pogledal,zanimiva stran. Vsekakor dobra alternativa.
Kaj pa npr. samo inserti, oz. gravurne plosce iz al, ogrodje in vodila pa jeklo?
Ali morda lahko poves okvirne cene, za material za eno preprosto orodje, npr. 200×200?

lp
Gost

OdgovorNapisal/-a magnum357 » 9.1.2006 18:55

Dobavitelj Al zlitin je firma ALCu, Domžale, skladišče imajo v Kamniku. Dobavijo razžagane plošče po naročilu. Cena pred kakimi 15 meseci je bila cca 1100SIT +DDV za Al Mg 4,5 Mn, in 1900 SIT+DDV za AlZn1,5Mg. Za orodja za pihanje je sigurno dovolj dober cenejši materijal, sam sem delal orodja za brizganje poliuretanskih pen (kjer tudi ni skoraj nikakršnih obremenitev). Za brizganje termoplastov pa je, glede na željene serije, verjetno bolje nabaviti dražjega. Vem, da se je medtem Al močno podražil, zato so gornje cene verjetno že zgodovina
magnum357
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Bojan J. » 11.1.2006 7:54

Magnum, v kolikor bi želel več podatkov o uporabi aluminija v orodjarstvu, ti jih lahko posredujem.
Tudi orodja za pihanje naj bi bila iz trših aluminijev (zapiranje). Nekateri to sicer rešujejo z vložki, vendar je tu potrebno upoštevati različne raztezke materialov.
Še nekaj: cene posameznih plošč se določajo glede na velikost plošče in št. kosov (pa seveda tudi zlitino). Imam občutek, da je razrez materiala v SLO zastonj. Ali je tudi struženje, frezanje... kje zastonj ?
LP / Bojan
Bojan J.
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum357 » 11.1.2006 8:25

Hvala lepa. Vendar sem samo navedel ceno, ki so mi jo takrat ponudili. V ceni je bil že vključen razrez. Normalno je, da razrez ni zastonj, kot tudi ni rezkanje in ostala strojna obdelava. Jaz delam orodja za različne namene, iz Al dokaj redko, vedno pa na željo naročnika, ki se običajno sam odloči (glede na njegov "budget", ali bomo izbrali dražji ali cenejši materijal. Glede pihalnih orodij, kolikor sem doslej videl, so pa deli orodja, ki delajo obliko izdelka iz AL, čeljusti, ki preščipnejo ekstrudirano predobliko pa vedno iz kaljenega jekla, morda včasih iz poboljšanega (30 HRc), nikoli pa iz AL, ker je preprosto premehak.
magnum357
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Bojan J. » 11.1.2006 8:38

Glede cen sem mislil nasplošno. Zlitine, ki jih uporabljajo za pihanje in brizganje dosegajo >500 MPa in ca. 170 HB. Potem je vse odvisno od uporabnika orodij. Saj veš, ko izmetalna igla ne naredi vsega, je dober tudi "šraufenciger". V takem primeru tudi jeklo ne vzdrži vsega.
LP / Bojan
Bojan J.
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum357 » 11.1.2006 8:48

Ja, tu se pa še kako strinjam. Sicer pa je tako, da če uporabnik-kupec orodja sam plača iz lastnega žepa, potem tudi nežno dela z orodji. Če je pa to kaka velika firma (bivša družbena, kjer je bilo včasih itak vse "naše"), se pa kar zgroziš, ko vidiš kaj ljudje delajo z orodjem, ki si ga dostavil. Ne samo šraufciger, tudi deset kilske macole pojejo po njem, ali pa pri zapiranju v delavnici uporabijo kar dvotonski viličar in se zaletijo v orodje, da ga zaprejo.
magnum357
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov