STROJNISTVO.com • Poglej temo - Električna mobilnost

Električna mobilnost

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Re: Električna mobilnost

OdgovorNapisal/-a vrzi1 » 13.4.2019 21:08

Primerjave delajmo na znane postavke. Kdo in kdaj bo spremenil trosarine je ? Nekje sem ze napisal še pol bloka 6 dodatno rabimo za EV.
Poznamo: Vceraj, danes, jutri. Pustimo leta po 2050. Obnašajmo se ekološko. Sam že danes delam na lastni eletrarni za moje porebe. Ce se zakomplicira omrezje bom samozadosten. Mogoce bom nekaj šenkal sosedi ki je reva, ostale pa ko jeb. Vec bo takšnih norcev bolje bo za ostale.
Zase vem, naredil si bom tudi boljso analizo rabe avtomobila.
Belezil bom mojo dnevno mobilnost. Cilj je ob menjavi vedeti kaj res rabim. Se lahko zadovoljim z poceni
tudi starim električnim avtom ali rabim novega X .. ali Q.. ali kaj vecjega.
Primer sosedi je 30 jajc pripeljala kmetica s Hammerjem. Si predstavljate energetsko ucinkovitost.
vrzi1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 13.4.2019 21:09

vrzi1 napisal/-a:Pri primerjavi pogonskih goriv se je brez veze prepirat o izkoristkih.
Prava primerjava je cena. V cenah je zajeto vse tudi izkoristki in stroski proizvodnje. Cene regulira kapital in trg tu smo pa premajhni in drzavna regulativa in davki.
Primerjajte kar sedaj imamo drugo so pobožne želje.
Nafta - 1,261€
Bencin - 1,324 €
Elektrika Vt - 0,0599 €/kwh
Nt - 0,03399 €/kwh
Omreznina - Vt -0,04077 €/kwh
Mt - 0,03135 €/kwh
Prispevek za delovanje trga - 0,20€
Prispevek za energetsko ucinkovitost - 1,25€
Prispevek za OVE - 5,17 €
Trosarina - 0,00305 €/kwh
Na koncen izracun pride se davek.
Podatki so iz mojega racuna
Preracunana cena z vsemi stroski je odvisna od mesecne porabe moja cena za marec je 0,10877€/kwh
To imamo. Spremembe ne bodo čez noč. Pred časom se je menjala vlada odlocilnih sprememb ni.

Opa !

Ne pozabi, da je gospodinjska elektrika cenejša. Jalova energija ni obračunana - prav tako obstajajo subvencije, s katerimi država vzpodbuja domačo proizvodnjo elektrike, da ne postanemo popolno odvisni.

Cena sama po sebi NIKAKOR ni realen kazalnik, sploh če so v ozadju politični interesi, ki diktirajo slednjo (trošarine, regulacija, spodbude trendov...)

Ne verjemi vsemu, kar piše na internetu. (France Prešern, 1845)
Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 13.4.2019 21:13

ma sem te zastopil, u nulo, dobro, ko kuriš ta bencin v fiat-u pade še na 30..35%, ja mi je jasno..., hotel sem samo prikazati kaj dogaj z letriko,..., tudi ta do šalterja ne prileti kar tako..., izgub in pihdarij kolikor hočeš...

ja je pa el. železnica kak TGV ali ICE ali FS, ko leti mimo tebe ob avtocesti tja proti milanu in tramvaj res pravi sistem..., to pa ja...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 14.4.2019 5:25

ja je pa el. železnica kak TGV ali ICE ali FS, ko leti mimo tebe ob avtocesti tja proti milanu in tramvaj res pravi sistem..., to pa ja...
To pa ja?? Hitrost in udobje ja!
Super hitri vlak porabi več energije za prevoz istega števila potnikov iz A v B kot pa vlak pri hitrosti 80 do 100 km/h z enako postanki. Zračni upor zahteva svoj davek. Če je optimum ravno med 80 in 100 km/h pa je odvisno predvsem od teže in oblike vlaka.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 14.4.2019 11:58

ja žerjavar, prav imaš, sem malo prehiteval..., upori gredo z nekim kvadratom hitrosti???, saj je nekaj takega, ja to pa košta..., ma bomo zopet zašli..., najbolje bo da gremo nazaj na "vejo"... :D :D :D
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Karl Benz » 15.4.2019 11:57

Mogoče pa nisi zašel, ko si omenjal TGV ipd. Saj so na podoben način zašli tudi proizvajalci avtomobilov, ki v sklopu zelene električne mobilnosti prodajajo 2+ toni težke stroje s pospeški pod 5 sek od 0-100 km/h. Pa da se razumemo: meni je to super zadeva, a imam veliko težavo v tem videti "zeleno, trajnostno, bla, bla" rešitev.

Čeprav mislim, da je električna mobilnost OK, se bojim, da bomo na tej poti zašli. Zahodnjaki smo sploh idealni potrošniki nečesa, kar ne obremenjuje našega vrta. Obožujemo izdelke s palmovega olja, pa nas ne briga, da manjka zaradi tega že pol deževnega gozda, ne zanima nas od kje pridejo težke kovine v naše telefone, niti najmanj si ne delamo skrbi s tunino ipd. Vse te stvari povzročajo nam nevidne probleme in so zato za nas super sprejemljive.
Sedaj nas moti tista cevka na koncu našega avtomobila, ki nam kadi po ulicah. Radi bi se je znebili. Zato uvajamo elektromobilnost, da se pred našim domom ne bo več kadilo. Da se bo nekje drugje zgradil nov 100 m dimnik na premog iz Indonezije nas ne skrbi, da bo kakšen nov jez zagradil lepo reko nas ne briga. Za nas je elektromobilnost idealna, saj problem prestavi drugam - drugim.

Tako jaz vidim elektromobilnost kot:
- super igračko,
- brez nekega pravega koraka na bolje za naš planet
Karl Benz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 15.4.2019 16:27

benzov korl:

ma ti pojma nimaš... :evil: :evil: :evil: :D :D :D , pa še kako imaš prav, bravo, pa ravno to sem želel sprovocirati..., ampak nekaterikim..., kar nekaj, ja tisti indonzijci z nevem koliko kolna bodo pa kar nekaj..., ko bodo ta koln kurili za nas res lepe čiste evropejce, nemci nimajo enega rudnika več, sem bil tam okoli essna in Dortmunda, tudi stric je bil knap v essnu, ja so lepo poštimali... vse skupaj, kakšno sprenevedanje..., tu bomo pa gnali KAMELE z 2t+, ja kot pravi korl s pospeški 5- s do sto, ker, če tega ne bo imela, si čista tema..., glej ena el. železnica ni neko preseravaje, dobro tisti supersoniki, morda pa iz tega nastane tudi kaj koristnega, to pa lahko...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vrzi1 » 15.4.2019 17:13

Se nekaj dejstev. Trenutno je v Šoštanju v pogonu tudi blok 5. Zakaj ? Zaradi električnih avtomobilov sigurno ne. Preveč imamo priklopljenih ostalih potrosnikov. Uporabe za druge stroje pa ne usporavate samo avtomobili vas najbolj skrbijo. Trenutno jih je v uporabi 1400. Prepovejte zenam uporabljati susilce,pralne stroje in likalnike pa bo takoj ugasnemo blok 6. Vecino pa tako potroši industrija. Gospodinjska elektrika je dražja od industrijske. Podpiramo kaputal? Pri racunu plačujemo OVE prispevek zato, da se nekaj s tem denarjem ureja. Ce ne bi bil denar zbran na ta nacin bi pa povecali davek.. ali uvedli kaj drugega. Tudi davke na steklene površine zgodovina pozna. Pošteno je, da se zbrana sredstva namensko potem trosijo racionalno. Lahko pa zahtevamo podatke kje so ta namenska sredstva.
Pospesek 5 sekund je z električnim dosegljiv. Ampak, kolikokrat se pa med voznjo uporabi. Vecina elektritričnih avtomobilov ima limitirano koncno hitrost pri okoli 150 km/h. Ravno zaradi porabe. Nihce pa ne tišci elektricarja na to hitrost tudi na avtocesti ne. Bencinarji in dizli pa lahko grejo hitreje. Poglejte kaksno imate trenutno porabo pri hitrosti 150 in vec.
vrzi1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 15.4.2019 17:49

ja kaj pa bo en nadut mulc z enim benflom v križišču počel, ta ni za AC ampak za kazat se, kdo te pa na AC vidi, nihče in, če mu nebo izpod koles metalo kock..., če tega nebo naj kar zaprejo firmo, še v mojih norih časih so morale gume (tigrce) pri speljevaju cvilit..., pa komolc ven..., zdaj pa revma, hebiga...

zakaj pa nebi vozili tudi električarji hitreje, koliko vozi TGV ali ICE ali FS, zakaj nebi tudi en benfl,???, ko pelje mimo je "grozljivka", samo šumi, impozantno, krasno, ampak kot pravi žerjavar, gredo porabe kao "energije" s kvadratom hitrosti, pa faktorjem uporov..., pa še česa..., premalo pznam te pihdarije...
, nič ni zastonj...
samo ko vidiš te kompozicije (TGV, ICE..., sama ŠPICA...) na postaji pa, ko greš gor malo pogledat, res lepo...
ja tudi naši "simensi", res lepo potegnejo tja proti Jesenicam, pa Pragersko, pospeški, ma gredo ko šus, če je vse vredu..., ja to je to...

povej katerih uporabnikov je preveč, če lahko, oz. če veš.., pa vem, da ne..., goli populizem...
Zadnjič spremenil vili, dne 15.4.2019 21:19, skupaj popravljeno 1 krat.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vrzi1 » 15.4.2019 19:53

[quote="vili"]ja kaj pa bo en nadut mulc z enim benflom v križišču počel, ta ni za AC ampak za kazat se, kdo te pa na AC vidi, nihče in, če mu nebo izpod koles metalo kock..., če tega nebo naj kar zaprejo firmo, še v mojih norih časih so morale gume (tigrce) pri speljevaju cvilit..., pa komolc ven..., zdaj pa revma, hebiga.
Sem verjetno iz istih casov izgleda pa nisem tega delal. Tako da......
Nismo vsi enaki. Ko si kupiš sam se bolj pametno obnasas tudi na cesti.
vrzi1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 15.4.2019 22:00

vrzi:

Sem verjetno iz istih casov izgleda pa nisem tega delal. Tako da......
Nismo vsi enaki. Ko si kupiš sam se bolj pametno obnasas tudi na cesti.

praviš, da si verjetno iz teh časov, dobro, odloči se, če si ali nočeš biti, to so bili dobri stari časi, fičotov in stoenk, pa jugotov, ko je dišalo po 98 oktanih..., glej imaš glede energetike popolnoma prav, ko mi je fičo žrl caa 7...9/100, danes pa 1200 kg-gramski bencinar (s popolno aerodinamiko, ala maserati, nebom delal reklame, poznavalci bodo vedeli za kaj gre..., c je skoraj 0... :D , kot pri kakem f16... :D :D ) manj kot 6 /100, če grem tja do 110 /h, no vem, da je to približno maximum na AC, ko je poraba še znosna, potem pa začne "zafrkavat", kot pravi žerjavar kvadrat hitrosti, ampak ta kvadrat in hitrost sta kar naprej neka zahebancija (še posebno pri zaviranu!!!) in, da si še v nekem "kao" razumnem času na cilju, samo hebeš, čas, ma važno, da prideš...., če slučajno ne padeš u "štau", ma to sem vsakič doživel v deučlandu, ma ni bilo potovanja, da nismo padli v kak štau..., no pa imej 300 ali več konjev..., samo za kazanje...

glej se z vsem strinjam s teboj..., pa, da neboš kaj zamerio...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 18.4.2019 17:07

Sicer dve leti star, a vedno bolj aktualen članek:
https://www.mladina.si/179097/prof-dr-rafael-mihalic-energetski-strokovnjak/

Kdor ne razume, naj večkrat prebere. :D :D
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vrzi1 » 18.4.2019 22:11

Strokovnjake bo res treba veckrat brati. Prvo branje ni dalo vecjih razumevanj. Posebno ce beres še odgovor na intervju.
Elektro gospodarstvo mora narediti domačo nalogo. Leta 2008 ob nastopu recesije in povecanju kapacitet so nastali viški elektrike. To je vse uspavalo, cene alektrike so padale. Ti strokovnjaki, ki tudi ucijo na fakultetah pa nimajo pravih odgovorov njihovi studentje pa se manj.
1. Na globalno segrevanje
2. Zahteve EU po zmanjsanju izpustov CO2
Itd....
Elektro se mora prilagajati. Tako kot gospodarstvo govori o industriji 4.0, mora tudi elektro povezati vse dobavitelje (tudi SE) in dobavitelje ustrezno regulirati (tudi izklapljati SE).
Pri okolju pa ni vse ekonomija. Rad bi videl reakcije, ko bi zaradi ekonomskih interesov morali piti umazano vodo. Enako moramo zahtevati tudi za zrak, oziroma na dolgi rok za prezivetje zanamcev.
vrzi1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Karl Benz » 19.4.2019 8:50

@ grega09 : dober članek!

Še tole morda o električni mobilnosti:
Pred leti je nekdo morda šel s kolesom po opravkih, danes se pelje z električnim kolesom...
Pred leti je šel peš, danes gre z električnim skirojem...

Udobno za posameznika. Za planet pa je (sploh če upoštevamo še energijo porabljeno za izdelati te igračke) je to spet korak v napačno smer.
Karl Benz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vrzi1 » 19.4.2019 8:56

Ja tezka bo, saj ze 2 letne otroke posedamo v baterijska vozila. Potem pa pricakujemo, da bo pri 10 hodil peš.
vrzi1
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov