STROJNISTVO.com • Poglej temo - Svetovanje pri nakupu kompresorja

Svetovanje pri nakupu kompresorja

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Re: Svetovanje pri nakupu kompresorja

OdgovorNapisal/-a DarkoN » 6.5.2019 19:40

Pozdravljeni znova,

Najlepša hvala tako za odzivnost kot pripravljenost primerno svetovati.
Tudi glede skrbi, hvala.
Stiskalnica je izdelana za uporabo na zrak, ima zaščitni ventil (ali celo dva) in vsakih nekaj let jo damo pregledati. Poznam tudi sam primere, ko so predelovali in brez pravega znanja naredili po svoje, da bo čim bolj in hitreje stiskalo.

Torej večina vas je mnenja, da kupim jermenski kompresor.
Hvala za konkretne povezave, absolutno preverim in primerjam.
Hm... Priznam, sploh prej nisem gledal tega in bom raziskal več, če obstaja kakšen bolj miniaturne izvedbe. S 100 litrnim rezervoarjem mi je prevelik tako za prenašanje (prevažanje) kot skladiščenje.
Sem pa resnično mislil, da je pri dobrem kompresorju pomembna čim večji rezervoar. Sem bral te dni o barvanju avtov in si ustvaril takšno predstavo.

Kako je pa s temi znamkami, proizvajalci? Kaj je v svetu kompresorjev priznano in delano ter primerno podprto z rezervnimi deli, na dolgi rok?
Ne želim si potem po kakšnih 15-ih letih in vsega skupaj mogoče 1000 delovnih urah, zadeve vreči stran. Ne samo iz ekonomskega ampak tudi ekološkega vidika.
No, popolni laik glede popravil in vzdrževanja naprav nisem in to olje, če je res boljše kupiti na tak način, bi znal zamenjati. Edino za tisto gre: zakaj bi si dal dodatno obveznost, če mogoče obstaja bolj enostavna pot. :)

Hvala in lep večer.
DarkoN
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 6.5.2019 21:19

Boš moral napisati koliko si pripravljen dati zanj. Za 100-200€ so samo Kitajci raznih barv in nalepk., Osnova praktično enaka. Navzgor pa skoraj ni omejitve.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavc » 6.5.2019 21:36

Stvar je sledeča. Batni kompresorji so v glavnem primerni le še za nezahtevno domačo uporabo. Za industrijo in resno vsakodnevno uporabo pa pridejo v poštev le vijačni kompresorji.
Batne kompresorje proizvajajo le še Kitajci. Vsi so si zelo podobni, večinoma enaki, le barve in napisi so različni. Pa to nikakor ni nič slabega. So dovolj dobre kvalitete za to, za kar so namenjeni. Bistveno je ob tem upoštevati režim delovanja. to pomeni, da v času desetih minut lahko delujejo nepretrgoma od 25% - 50% časa, odvisno od izvedbe. Ostali čas pa morajo počivati. zgolj zato je potrebno ob tem upoštevati velikost tlačne posode.
Direktni batni kompresorji s tlačno posodo 24L so primerni le za pumpanje gum in manjše izpihovanje.
Nikakor se z njimi ne da barvati, vijačiti, štemati......
Ravno tako, kakor z majhnim kladivom ne boš zabil velikega žeblja, tako z majhnim kompresorjem ne boš naredil tistega kar želiš.
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a DarkoN » 6.5.2019 22:11

Vijačnega res ne bi, ker bo šlo za resnično minimalno uporabo.
Približno sem si preračunal, da bo kompresor na leto opravil 20 delovnih ur ali še precej manj.

Glede kitajskih izvedb me še tako ne skrbi, če za tem vsaj stoji neko podjetje na voljo v Sloveniji, ki tak aparat vzame na servis, dobavi rezervni del ali dodaten pribor ipd.

No ja, nekje maksimalen budget sem si zastavil pri 650 evrih (z DDV).
Ampak seveda, če spodoben ali odličen kompresor znese 300 ali 400 evrov, vzamem tistega. Vem, da danes ne velja več tista, da je dražje tudi nujno boljše.
Predvsem upoštevam tuje izkušnje in mnenja.

Se pravi, če prav razumem, s kakšnim kompresorjem na jermen (ali eventuelno batnim), ki ima npr. 2 kW motor, maksimalen tlak 10 barov in rezervoar 50 litrov, bi že lahko počel vse opisano (pumpanje gum in manjšega bazena, izpihovanje in manjša neobseža lakiranja vrtnega pohištva in ograje)?
DarkoN
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Deutz » 6.5.2019 23:53

Kaksna pa je to stiskalnica ??? Škrlj, Ambrožič, Niko, L-inox, Velo, Wottle, Europress, .....
Edino takšne stiskalnice so pnevmatske .... prilimaj sliko !!!!

Tiste ki imaji pokonci koš in vijak v sredini okoli katerega je gumijast meh so VSE vodne stiskalnice in imajo tudi varnosni vntil na 2,5 bara. Se zgodi da meh poči in voda prodre v drozgo pa so si kmetje domislili da je boljše napumpati zrak in da bo še več vina v kleti blokirajo varnostni ventil in nadrukajo na 8-10 bar ...potem pa se zgodi (ne pa vedno) ne glede na to ali ima varnostni ventil. Pregledat je pa itak ne more nihče na način da bi zagotovil da ne bo odtrgalo pokrov, tudi če bi z rendgenom pregledal vijak !!!
Ne se hecat z vodnimi stiskalnicami da ne bo kot je Vili napisal
https://www.slovenskenovice.si/crni-sce ... oze-v-komi

Kompresor za tvoje potrebe bi pa priporočil 50 L ne glede na to al je jermenski ali pa direkt pogon ker boš ga malo uporabljal. Ni treba metati denar ker ne bo zagotovila da bi tisti od 650€ zdržal dlje kot pa ta za 130€ z obzirom na tvoj režim uporabe.
https://www.ideo.si/kompresorji/batni_k ... _REM_POWER
Po 15-ih letih pa ga boš recikliral in kupil drugega...

Olje vsekakor kompresorsko ker ti bo drugače katran zamašil izhode in zažgalo ventile zaradi pregrevanja v glavi!!!

Za pumpanje bazena ni primeren oljni kompresor razen če imaš predpripravno grupo za odstranjevanje olja kot imajo avtolakirerji... je pa to potem dosti dražje. Bazen se napihne z namenskim električnim pihalom !!!
.
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 7.5.2019 9:00

Ti priporočam enega 2 - 2,2 kW (imajo dva bata) in 50l rezervoar.

Še vprašanje za Slavca, kolikšno življenjsko dobo imajo rezervoarji teh kitajcev 25-50 literski. Ker to je hobi (privat) zadeva in jih nihče ne kontrolira tako kot industrijske?
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a DarkoN » 7.5.2019 9:36

Pozdravljeni,

Glede preše se ne bi šel hecati, mi je zdravje in varnost sebe in ostalih prioriteta.
Della Toffola LT3 F je model, z zunanjim kompresorjem (s težavami). Na hrvaški strani nas jo ima več solastnikov.

Uporabnih smernic imam sedaj veliko in hvala.
Potrebno bo samo še narediti primerno selekcijo in kupiti.
Verjetno kupim jermenski kompresor s približno 2 - 2,5 kW moči, ker nekoliko tišje delovanje še kako prav pride, kot tudi nekaj zaloge moči. Gledal bom, da bo rezervoar kakšnih 50-60 litrov maksimum.

Še enkrat hvala za pomoč in uporabne nasvete.
DarkoN
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Slavc » 7.5.2019 10:10

fikus_ napisal/-a:Ti priporočam enega 2 - 2,2 kW (imajo dva bata) in 50l rezervoar.

Še vprašanje za Slavca, kolikšno življenjsko dobo imajo rezervoarji teh kitajcev 25-50 literski. Ker to je hobi (privat) zadeva in jih nihče ne kontrolira tako kot industrijske?

Tlačne posode, tudi kitajske so z notranje strani prevlečene s snovjo proti rjavenju. Kitajci so v evropi kupili tovarno tlačnih posod in tudi batnih mehanizmov. Ugotovili so, da je transport celotnih kompresorjev iz Kitajske predrag, zato so izbrali to varianto in tudi pridobili EU certifikat. Življenska doba je 10 let.
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavc » 7.5.2019 10:17

Deutz napisal/-a:Olje vsekakor kompresorsko ker ti bo drugače katran zamašil izhode in zažgalo ventile zaradi pregrevanja v glavi!!!

Za pumpanje bazena ni primeren oljni kompresor razen če imaš predpripravno grupo za odstranjevanje olja kot imajo avtolakirerji... je pa to potem dosti dražje. Bazen se napihne z namenskim električnim pihalom !!!
.

Vsako avtomobilsko olje je več kakor primerno za batne kompresorje.

Pripravna grupa je namenjena za delno odstranjevanje kondenza iz zraka. Princip delovanja je tak, da v pripravni grupi zrak zacirkulira, se s tem ohladi in posledično vlaga v zraku kondenzira.

Za avtoličarje je ta način preslab. Potrebujejo sušilec zraka in filtre, ki odstranijo olje in druge nečistoče. In pa seveda vijačni kompresor.
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 7.5.2019 10:33

DarkoN napisal/-a:...
Della Toffola LT3 F je model, z zunanjim kompresorjem (s težavami). .
...
Verjetno kupim jermenski kompresor s približno 2 - 2,5 kW moči, ker nekoliko tišje delovanje še kako prav pride, kot tudi nekaj zaloge moči. Gledal bom, da bo rezervoar kakšnih 50-60 litrov maksimum.

Kakšne težave pa so z kompresojem ???

Aaa... pa je to nek nov patent z bočnimi membranami??? kako se pokazalo stiskanje??
Potem pa vsekakor dvobatni kompresor na jermen in 100 lit. rezervoar !!!! ..priporočam !!
pri prvih stiskanjih ko je preša še polna ne rabi veliko zraka ampak ko se odcedi precej mošta potem pa zelo prav pride zaloga zraka v rezervoarju. Verjetno ima tudi puhalo da napolni meh (membrano) do 0,2bar... potem pa vklopi kompresor... Pri stiskanju nikakor ni potrebno uporabit pritisk nad 0,8 bar. (moja preša 1200 lit. in kompresor dvobatni 200 lit. pa bi proti koncu stiskanja zelo rad imel zalogo zraka od 500 lit !!!, pred vsem pa če na dvorišču čaka puna prikolica grozdja)
Boljše je večkrat ponovit pri manjših pritiskih ker se manj poškodujejo jagode. Samo na koncu si sprogramiraš da stisne 1,2-1,5 bar da še tistih par litrov aromatičnega soka dobiš ki ga posebno obdelaš in pozneje dodaš skupnem moštu. Nabavi si tudi vrečo za rasluz ki jo uporabiš v tej preši.
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a drivedrive » 28.8.2019 16:43

V iskanju informacij za nakup kompresorja sem naletel na tole temo, ki vsebuje veliko informacij za razumevanje delovanja.

Sam iščem mašino v osnovi za sezonsko menjavo koles na treh vozilih in kontroliranje tlaka v pnevmatikah.

V Bauhausu sem našel naslednjo zadevo za 170 evričev https://www.bauhaus.info/kompressoren/herkules-kompressor-set-fifty-kit/p/22152330.

Za pnevmatski vijačnik ne najdem drugega podatka kot da zmore 176 Nm navora, kar je za mene dovolj (potrebujem 120 Nm + momentni ključ za konec).

Jasno, da je X boljših a tudi dražjih opcij, ampak glede na omenjeni namen uporabe ... je takšen komplet OK?
drivedrive
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 28.8.2019 16:59

fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a marchi » 29.8.2019 21:03

Interdiskont je za amatersko rabo za parkrat kar OK, za kaj več pa ne pričakovat, ker so to kitajske mašine prelepljene z njihovim logotom, takšne lahko ti ali jaz začneva prodajat jutri, če bi hotela... Odvisno od uporabe in kaj vse stoji za tem - če nekaj rabiš kar potem nosi nek denar, se splača investirat kot pa slaba volja med delom ... Oceni.
marchi
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 30.8.2019 7:36

Če bi prebral, kar sem napisal in komu, bi videl, da se išče kompresor za sezonsko manjavo gum in še malenkosti!

Za ceno do 200 eur so praktično vsi kompresorji Kitajski, različne barve, nalepke, . . . ostalo enako/zelo podobno!
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Ležaj » 16.3.2020 10:07

Hej, malo obujam temo.

Kupujem kompresor za svojo domačo delavnico. Odločil sem se, da bi vzel batni kompresor z jermenskim prenosom moči 2,2kW (enofazni), posoda okrog 100l ter sesalni pretok 300 do 400 l/min oz. efektivni pretok 200 do 300 l/min.

Ko sem brskal po spletu, sem naletel na na znamko Kittory. Zanima me ali kdo pozna to znamko in kakšne kvalitete so njihovi izdelki. Na spletu nisem našel kaj dosti informaciji, so pa izdelki približno enakih parametrov dosti cenejši od ostalih znamk.

Primer:
Kittory: https://www.ideo.si/kompresorji/batni_k ... 5S_KITTORY
Metabo: https://www.ideo.si/kompresorji/kompres ... 000_METABO
Omega-air: https://trgovina.omega-air.si/kompresor ... -jp-350100
Ležaj
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: Bing [Bot] in 0 gostov